wat is het gunstigst thermische zonnepanelen - weinig hoogrendement of veel laag rendement

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is het gunstigst zowel qua rendement als economisch ? een klein aantal hoog rendemente thermische zonnepanelen, zoals cpc vlakke plaat of een iets hoger aantal gewone vlakke plaat panelen ?

wie overwoog dit ooit en waarop viel je keuze ?

Reacties

De term "rendement" betekent niet zoveel in deze context. Het is duidelijker om te spreken over "jaaropbrengst per vierkante meter" of  "besparing per euro" of iets dergelijks.

Ik heb dagelijks met die overweging te maken. Het is afhankelijk van de toepassing en de grootte van je zonneboiler hoe die afweging uitvalt.

  • Een ondergedimensioneerde zonneboiler voor warm tapwater, waarvan je al het water opgebruikt, kan het best een vlakke-plaatcollector gebruiken: grootste opbrengst per vierkante meter en per euro. Dat wil nog niet zeggen dat dat dit de meest economische keuze is, want de montagekosten van een kleine boiler zijn niet veel kleiner dan die van een wat grotere boiler en de besparing is natuurlijk ook maar klein.
  • Als je het hele jaar door opbrengst wilt hebben en niet teveel overproductie in de zomer, kun je het best vacuümbuizen gebruiken. Goedkope Sydneybuizen als je genoeg ruimte hebt, en dure Sunda of Narva collectoren als er minder ruimte beschikbaar is. Bij zonneboilers met verwarmingsondersteuning kom je hier al gauw op uit, omdat je dan vooral in het koude jaargetij eruit wilt halen wat erin zit. Ook bij een een wat grotere zonneboiler voor SWW kies je hiervoor, zodat het aanbod wat beter over het jaar verdeeld is.
  • Voor een buitenzwembad gebruik je in het algemeen vlakke-plaatcollectoren: je kunt al je warmte kwijt, je werkt met een lage vloeistoftemperatuur en je gebruikt het alleen buiten het stookseizoen
  • Bij seizoenswarmteopslag wordt een grote buffer opgewarmd in de zomer en ontladen in de winter. Daarvoor kun je vlakke-plaatcollectoren gebruiken, eventueel aangevuld met vacuümbuizen voor een kleinere boiler.

Ik heb wel eens [[http://river.nl/solar/index.php?option=com_content&view=article&id=12|e… stukje]] geschreven waarin ik probeer de verschillen tussen collectoren zo eerlijk mogelijk te beschrijven.

Bas

KDVR

het is een beetje tegenstrijdig met ons streven naar efficiëntie en zuinigheid, maar hoe meer warm water je verbruikt, des te beter wordt je rendement. spijtig, maar daar kan je niet omheen. als je puur economische factoren laat spelen neem je een kleine boiler (80lt) en een 2m² vlakkeplaatcollectoren, lage kost en dus snel afgeschreven. maar de opbrengst is navenant.

ik ben en blijf voorlopig voorstander van vlakkeplaatcollectoren, mijn ervaringen met vacuumbuizen die hun vacuum verliezen maken dat ik daar niet warm voor loop. en ik heb bij meerdere gelegenheden vastgesteld dat vooral bij diffuus licht de vacuumbuis (kleiner absorberoppervlak) minder goed scoort dan vlakkeplaatcollectoren.

de hoge isolatiewaarde van de vacuumbuizen speelt natuurlijk vooral mee als het heel koud is, en de kleine absorber is minder nadelig bij helder weer. en daarmee is de vacuumbuis dus ideaal in streken waar het zeer koud is en helder weer. en dus scoren die zeker beter in bergachtige streken met veel sneeuw (= reflectie) en lage temperaturen. en dat is eerder atypisch voor onze streken.

maar vooral van belang zijn grote buffers die goed geïsoleerd zijn. ik ken installaties met 7.5m² collectoren en 1500 lt stratificatiebuffers die tot eind oktober 100% op de zon draaien voor sanitair..

hans d

Hans,

Is het probleem met vacuum verliezende buizen niet achterhaald? Ik dacht dat dat aan de sluiting tussen binnen- en buitenbuis lag, die ondertussen behoorlijk in kwaliteit verbeterd zou zijn.

En is het ook niet zo, dat vlakkeplaatcollectoren in de winter niets meer bijdragen, terwijl vacuum collectoren dat wel nog kunnen, ook in onze streken?

 

Mvg, Marc

marc

ik mag hopen dat men er ondertussen in geslaagd is dat probleem enigzins te verbeteren. maar nog altijd komt de overgrote meerderheid van de vacuumbuizen uit china, en het is heel moeilijk te bepalen wie er deugdelijke waar levert, en wie rommel. en ga in bejing maar eens reclameren als het fout gaat.

overigens gaat dat wat mij betreft ook tegen het duurzaam bouwen in, materiaal uit china laten komen. buiten de grote afstanden, hoor je ook regelmatig de verhalen over de milieuproblematiek daar.

vlakkeplaatcollectoren die in de winter niets zouden bijdragen? mijn ervaringen zijn  in elk geval anders. het klopt dat hoge watert° heel uitzonderlijk zijn, maar bij vacuum evengoed. want het probleem is hier niet zozeer de koude maar eerder het gebrek aan voldoende licht. en gezien de kleinere absorbers, is de vacuumbuis zeker niet bevoordeligd. en als we dan als eens sneeuw hebben met een paar heldere dagen - zoals nog de voorbije winter gedurende meerdere dagen -blijft dank (?) zij de goede isolatie van de vacuumbuis de sneeuw er op liggen en ontdooit de vlakkeplaat heel snel, gevolg, ook meer opbrengst met de vlakke plaat. in de bergen waar dat heel frequent voorkomt plaats met vacuumbuizen ook heel dikwijls vertikaal in de zuidgevel, zodat er geen sneeuw blijft opliggen. en net dank zij die sneeuw heb je dan een heel hoge opbrengst (reflectie van sneeuw, water, ijs.

hans d