Dakafdichting plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste  forumgenoten ,

 

Onze woning zal 2 daken hebben , 1 op het verdiep en 1op het gelijkvloers.Het dak op de verdieping ligt gans de dag in de zon , het dak op het gelijkvloers  krijgt echter bijna geen zon ( in de winter geen) te zien . In de plaats van EPDM zouden wij nu opteren voor de TPE van spectraplan deze is bijna wit van kleur . De woning is gebouwd in ytong met daartegen 2 * 6 cm Mupan facade isolatie ,de ytongs tussen de balken of I -liggers zullen contact maken met de cellulosevlokken. De zijkanten rondom de cellulose zijn dus volledig dampopen.    Dakopbouw - EPDM of TPE                        OSB                        Balken of I-Liggers Opgespied met een totale dikte tussen 24 en 36 cm                        Cellulose vlokken roostering volledig opgespoten 24 -36 cm                        Intello dampremmer                        Leidingspouw                        Gyproc   Mijn grootste vrees is problemen met een inwendige opeenstapeling van vocht (condensatieproblemen)   1 Kan het problemen geven dat het dak op de gelijkvloers bijna geen zon heeft ? 2 Is de dampopenheid van deze TPE niet nog slechter dan van EPDM ? 3 Is de lichte (bijna witte) kleur een nadeel naar uidroging van de constructie toe, 4 Is het een voor of een nadeel dat de zijkanten rondomrond de cellulosevlokken dampopen zijn .     De vraag is dringend gelieve zo vlug mogelijk te antwoorden .                                                                  Mvg. Popdrun.

Reacties

2 Is de dampopenheid van deze TPE niet nog slechter dan van EPDM ?

Dakbedekking op een plat dak is altijd dampdicht. Daarom net dat er een inteligent dampscherm langs de binnenkant zit, dat heeft de isolatie de kans om uit te dampen. Cellulose kan ook redelijk veel vocht opnemen zonder dat dit problemen geeft.
 

1 Kan het problemen geven dat het dak op de gelijkvloers bijna geen zon heeft ?
3 Is de lichte (bijna witte) kleur een nadeel naar uidroging van de constructie toe,

Je bedoeld waarschijnlijk om uitdamping naar onder te forceren door temperatuur boven de isolatie? Dat vochttransport gebeurt omwille veschillen in dampdruk, niet rechtstreeks door temperatuur. De luchttemperatuur en vochtigheidsgraad op en onder je dak zal hetzelfde zijn als de omgeving dus dat process voltrekt zich ook zonder zon op je dak.

Wit is natuurlijk aan te raden omdat de temperatuur op je dak beperkt blijft. Heeft zelfs een invloed op de kans op oververhitting.

4 Is het een voor of een nadeel dat de zijkanten rondomrond de cellulosevlokken dampopen zijn .

Aangezien dampdicht het probleem is kan dat toch alleen maar positief zijn? De situatie is eigenlijk niet anders dan bij houtskeletbouw. De zijkanten van de balken van het dak zijn ook begrenst door de dampopen waterdichting (Cellit of folie) van de wanden. Die zijn zelfs meer dampopen dan ytong.

Beste,
Hierbij een antwoord op je vragen:
1) Wat is de oorzaak dat er bijna geen zon op valt? Is het bv. omdat het quasi noordgericht is, dan is er geen probleem. Ook bij noordgerichte daken valt er genoeg indirect licht op voor uitdroging. Is het echter omdat er bomen of naastgelegen gebouwen zijn die schaduw werpen op het dak, dan is er wel een probleem. Nu, “bijna geen zon” betekent dat er toch nog soms zon op valt. Zelfs een klein beetje is voldoende. Dat er in de winter geen zon op komt is minder erg (de diffusierichting is dan immers naar buiten, niet naar binnen). Het is vanaf de lente (als het warmer wordt) dat het dak moet kunnen uitdrogen en er dus af en toe overdag zon op moet kunnen vallen.
2) Even opgezocht: de Spectraplan TPE dakafdichting heeft een µ-waarde van 100.000 en een dikte van 1,25mm. De µd-waarde is m.a.w. 125 m. EPDM is relatief gezien dus ietsje minder dampdicht, met zijn µd van 100 m. Maar in absolute termen maakt dat weinig verschil voor jouw opbouw. Roofing, EPDM, TPE, PVC,… het dak is dampdicht.
3) Ja, een witte, reflecterende dakafdichting is nadelig en best te vermijden. Zwarte dakafdichtingen genieten de voorkeur omdat dan het dakvlak een hogere oppervlaktetemperatuur heeft waardoor de uitdroging van het dak in de zomer sterk verhoogt/versnelt. Zeker bij het dak waar weinig zon op valt, is het dus beter geen witte dakafdichting te gebruiken, maar te kiezen voor een zwarte.
4) Langs de zijkanten zal er in verhouding maar weinig waterdamp uitdrogen. Of die zijkant nu dampopen is of toch ook dampdicht, dat maakt weinig verschil.