Rookmelders in ventilatiekanalen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft hier iemand ervaring met het plaatsen van rookmelders in bijv. het hoofdafvoerkanaal van een balansventilatie ?

Dat lijkt mij eleganter (ipv 6 detectoren met batterij) en efficienter.
Maar ik vind niet meteen een bestaand produkt.

Reacties

er bestaan inderdaad systemen die in afgezogen lucht rook detecteren. dergelijke systemen zijn heel performant maar heel duur. ze worden veelal gebruikt in computerruimtes. Ze zuigen daar met vast debiet lucht aan en brengen dit naar een optische laser die de rookdetecteert.

Dit koppelen aan balans ventilatie is denk ik nog nooit uitgevoerd. Ik vrees dat debiet verschillen mogelijks al een invloed op de detectie zouden kunnen geven. Ik denk ook niet dat je hier snel een bedrijf zal vinden met interesse om dit uit te gaan werken.

Probleem is dat bij een uitval van de stroom (je zou verbaasd zijn hoeveel woningbranden beginnen met een kortsluiting) je balansventilatie ook uitvalt en je dus geen (of een zeer laattijdige) detektie hebt in je rookkanaal.

ik zou toch opteren voor enkele strategisch geplaatste optische rookdetectoren (zeker in de nachthall , in de buurt van de slaapkamers).

 

Branddetectoren bestaan in ventilatiekananlen maar ze mogen de ruimtedetector niet gaan vervangen. Dit is enkel ter aanvulling van het systeem, ter bescherming van de afzuiginstallatie of om verdere verspreiding te voorkomen door bij detectie de afzuig uit te zetten.

 

Daarnaast is een detector in een ventilatiekanaal onderhevig aan verschillende debieten (snelheid van de afzuiging is regelbaar) en er gaat langs die detector ook stof en vocht voorbij op een meer geconcentreerde manier dan bij een gewone detector die vrij in een ruimte hangt.

 

Zoals al gezegd, wat bij stroomuitval? = geen detectie.

 

Met ruimte detectoren werken is nog altijd het beste systeem. Waar wel moet op gelet worden is dat men de detectoren niet te dicht bij de monden van het ventilatiesysteem gaat hangen omdat dit de detectie kan beinvloeden.

Ik snap het.

In mijn situatie vertaalt zich dat jammer genoeg naar 6 detectoren, eventueel draadloos gekoppeld aan de meldcentrale van ons alarm.

Weet er iemand of dit (branddetectie) nu al verplicht is in privéwoningen (eigen woning) ?

Het plaatsen van optische rookdetectoren is verplicht door het Vlaams decreet van 9 mei 2008: voor alle woongebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning moest worden aangevraagd vanaf 5 juli 2009.

 

Het decreet bepaalt verder aan welke eisen de detectoren moeten voldoen:

De rookmelder is een apparaat van de derde generatie dat reageert op de rookontwikkeling bij een brand door het produceren van een scherp geluidssignaal, dat niet van het ionische type is en uitgerust is met een verzegelde lithiumbatterij met een minimum gegarandeerde levensduur van 10 jaar en erkend door een EN45011 geaccrediteerd certificatieorganisme door BELAC.

 

Er wordt verder niet bepaald hoeveel en waar detectoren moeten worden opgesteld. In de praktijk stel ik vast dat nogal wat gemeentes in hun vergunningen opleggen dat er een rookmelder moet geplaatst worden op elke woonverdieping, dus niet in onbewoonde kelders of zolders.

 

Bert V





Vandaar dat ik het niet wist, onze bouwvergunning is 11 maand ouder...

Ik denk dat ik er toch een aantal laat plaatsen.

Bert V

 

Je antwoord is onvolledig :

"1 rookmelder : een apparaat van de derde generatie dat reageert op de rookontwikkeling bij een brand door het produceren van een scherp geluidssignaal, dat niet van het ionische type is en uitgerust is met een verzegelde batterij met een minimum gegarandeerde levensduur van 10 jaar en erkend door een EN45011 geaccrediteerd certificatieorganisme door BELAC of door een Europees accreditatieorganisme dat lid is van de multilateral agreement (MLA) van de ″European co-operation for Accreditation (EA)″;"

 

De rookmelder hoeft geen Belgische accreditatie te hebben, maar een Europese.  Het is ergerlijk dat een andere indruk gewekt wordt, jammer genoeg komt dit vaak voor.

 

 

Yannick

 

Ik kan je alleen maar bijtreden, hang er enkele op kritische plaatsen. 

Yannick

 

Detectoren werken niet in keuken en badkamers, maw ook niet in de afzuigleidingen van een huishoudelijke balansventilatie. 

De kost zou trouwens hoger worden omdat je dan ook nog op een brandveilige manier een overal hoorbaar alarmsignaal moet kunnen genereren.

Computerruimtes hebben steeds een vrij zuivere lucht, dit is niet te vergelijken met een woning met keuken en badkamer.

En in open keukens ? Je denkt aan vocht denk ik ?

Ons alarmsysteem heeft optioneel brandmelders, gekoppeld aan de sirene en meldkamer.

Ik heb ook net ontdekt de investering recht geeft op 50% belastingvermindering.

Doen dus !

Voor de keuken en badkamers worden dikwijls detectoren gebruikt die op hitte of een snelle temeratuursstijging reageren, is perfect te combineren met andere in het systeem.