Mijn huisje moet energiezuiniger!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag wat advies. Ik heb net een vrijstaande woning gekocht bouwjaar 1960. Het huisje is 100 m2 volledig gelijkvloers. Isolatie is ongeveer onbestaande.
1)In eerste instantie wil ik de zoldervloer bedekken met 21 cm glaswol + dampscherm.
2)Voor de hardhouten ramen met enkele beglazing wacht ik het advies af van een schrijnwerker. Mogelijks kan ik de ramen behouden en er, mits de nodige aanpassingen, HR glas in laten plaatsen.
3)Ik hoop dat na-isoleren van de spouw zonder problemen kan, mijn voorkeur gaat uit naar PUR.
4)De centrale verwarming is aanwezig maar de defecte stookoliebrander staat in de keuken(!), deze wil ik laten vervangen door een hydro pelletkachel. Behalve de voordelen van pellets vind ik betreffende kachel net iets beter in een keuken staan. De bedoeling is dat die kachel, ten minste voorlopig, de functie heeft van centrale verwarmingsketel heeft.

Advies, tips, opmerkingen, ervaringen,… om van mijn stulpje een lage(re) energie woning te maken zijn allemaal meer dan welkom!

Groeten, Wilfried.

Reacties

Glaswol, PUR? In dit forum? Dat is echt trollen voor een reactie... ;-)

Laat ik maar beginnen: Isolatie van dak, muren, vloer en daarna ramen. Dat is in het algemeen de volgorde van effectiviteit. Voor de zolder: vlaswol isoleert minstens zo goed als glaswol en is van hergroeibare materialen gemaakt. Het kan vocht absorberen en weer afgeven, wat dampopen isoleren mogelijk maakt. Het geeft niet van die nare glasvezeltjes af die in je huid prikken en die je steeds inademt als je ermee in aanraking komt. Spouwmuur: als de spouw dik genoeg is kan daar iets in, anders aan de buitenzijde van de gevel. U moet dat wel afstucen of aftimmeren. Ik zou eerder resolschuim nemen dan PUR. En nog liever een natuurlijke vezel (vlas, hennep,stro, hout). Vloer: ken de situatie niet. Glas: dubbelglas kost vaak vrij veel voor de besparing die het oplevert, maar geeft wel een hoger comfort.

Beste Wilfried,

Als je de zolder gaat gebruiken voor een kamer dan zou ik het dak isoleren met een meer natuurlijkmateriaal. Vlas kan je gebruiken,. Dat hebben wij ook voor een gedeelte gedaan. Echter de verwerking is een stuk lastiger, het materiaal laat zich wat moeilijker snijden dan glaswol. Je hebt een speciaal mes nodig en je moet dat mes ook regelmatig scherpen.

Je zou er voor kunnen opteren om het dak te laten inspuiten met papiercellulose. Is vochtregulerend en heeft goede isolatiewaarde. Nadeel: als je deze moet laten inspuiten ben je afhankelijk van ene professional die het spul met machines komt inblazen.

Wordt de zolder alleen opslagruimte wat niet verwarmt hoeft te worden zou ik zeker alleeen de vloer isoleren. Voordeel; is goedkoper en je kan de isolatie zelf doen, ook als je gaat voor papiercellulose. Er zijn op dit forum diverse topics.

Toen wij ons huis kochten, uit 1962, hebben we ook eerst alle ramen en kozijn vervangen. Het scheelde heel veel vocht in huis, tochtige gaten en warmte. Snel daarna hebben we het dak aangepakt. De muren zou ik als laatste isoleren, dat is vaak ook het devies van de proffesional. Omdat over het algemeen langs het dak het meeste warmte verloren gaat en daarna pas langs de muren. (beetje afhankelijk van de oppervlakte muren). Je geeft aan dat je huis in 1960 gebouwd is. De spouwruimte was destijds nog niet zo groot. Het is dus de vraag of het opvullen van de spouw via naisolatie zinvol is en zelfs wel mogelijk en verstandig. Toen bij ons het dak vernieuwd werd kon ik een stuk in de spouw kijken. Deze was zeer slordig gemetseld, overal metselbramen en een spouw welke amper 4 cm was. Laat je goed informeren door een erkende plaatser.Langs buiten isoleren is nog altijd het beste (en het duurste!)

Geef op dit forum een aantal zoekfuncties in t.a.v. spouwmuurisolatie, vloerisolatie en er gaat een helebibliotheek open van tips, ervaringen etc.

 

Succes!

 

Bas,

is dit geen te extreme stelling, men wil al vergaand isoleren en dan zijn de materialen niet 100% OK voor jou.

PUR heeft nu eenmaal de beste isolatie-waarde, dus als je niet veel ruimte hebt is dit waarschijnlijk de beste keuze.

Waarschijnlijk zal een milieubalans positief uitvallen op langere termijn voor bvb 4 cm PUR ipv 4 cm hennep, vlas of andere toestanden.

 

Maarten

 

 

 

Bedankt voor jullie antwoorden. OK, toegegeven, de isolatiematerialen zijn niet de meest ecologische maar, volgens mij, wel de meest praktische en technisch efficiënte. De zolder wordt niet bewoond noch verwarmd, de isolatie komt op de zoldervloer te liggen tussen regels aangezien ik boven op de isolatie weer een vloer wens aan te brengen zodat de zolder alsnog kan betreden worden. De ramen zijn nog in goede staat, zonde om ze te vervangen, daarom overweeg ik om ze te behouden. De raamkaders zijn voldoende dik, enkel de sponningen moeten verbreed worden opdat er dubbel of zelfs drievoudig glas in zou passen. Weet iemand of dat kan gebeuren door eender welke schrijnwerker of is dat meer iets voor een gespecialiseerde firma? Ik vrees inderdaad ook voor de toestand van de spouw, daarom drukte ik mij al voorzichtig uit met de “hoop” dat het mogelijk is. Langs buiten isoleren is inderdaad het beste en zal op langere termijn ook gebeuren maar zelfs dan zal de spouw eerst opgevuld moeten zijn. Ik ben niet zeer actief op het forum maar ik lees al een tiental jaren mee hoor. Het forum is de laatste jaren wel veel drukker geworden en net door die grote bibliotheek zie ik met momenten door de bomen het bos niet meer. Wat de centrale verwarming betreft ben ik nog aan het brainstormen. De stookolieketel in de keuken zie ik echt niet meer zitten maar dat is wel het enige vertrek met een schouw. Ofwel voorzie ik hier een hydro pelletkachel maar die kan maar een zeer beperkte tijd autonoom branden door een beperkte bunkercapaciteit ofwel een gascondensatieketel maar dan gebruik ik geen hergroeibare brandstof. Pas over een jaar of twee wordt hier in de straat gas voorzien, zou het mogelijk zijn om zonder al te veel aanpassingwerken een modulerende gas-condensatieketel op propaan te laten werken?   Groeten, Wilfried.

WiWi,

ik denk van wel

kijk eens of websites vaillant, viessmann, junkers, ...

Maarten

Dag,

 

Ik ben het eens met Maarten-16.  Alleen maar "hergroeibare" materialen toelaten is een redelijk extreem standpunt.  Zo bestaat glaswol vooral uit recyclageglas.  Dit is volgens mij een redelijke milieuvriendelijk en vooral goedkoper alternatief.

 

Bart.

 De uitstekende isolatiewaarde van PUR is erg tijdelijk. Het Fraunhoffer inst. heeft onderzocht dat na 150dagen PUR op dezelfde waarde uitkomt als XPS of dichte glaswol namelijk lambda waarde van rond 0,035.

Uit het onderzoek van naisolatie van spouwmuren is hetzelfde gebleken.

De extra kostprijs en gezondheidsrisico (ruime mate van vrijkomende isocyanten gedurende de eerste weken en nadien steeds minder) is PUR de extra investering mi. niet waard.

 

Oeps, het laatste wat ik wil is Wiwi ontmoedigen door een fundamentalistische reactie. Mijn verontschuldigingen als dat het geval is geweest.

Ik ben het met je eens dat je geen vlas in een 40 mm spouw moet proberen te proppen. Als je het er al in zou krijgen zou het na de eerste slagregen nat zijn. Ik zie dat eerder als alternatief voor de zoldervloerisolatie.

Heb je het dan over gespoten PUR of de platen ?

En heb je een link naar deze info ?

 

Geert

 

 

PUR is inderdaad duur, piepschuim (is dit XPS) veel goedkoper per m² voor zelfde isolatiewaarde.

Beste Ron4u,

 

heb je enige link naar deze info?

 

vriendelijke groeten,

 

Nayy

De informatie mbt lamda-waarde van de de PUR spouwmuurisolatie kan je terug vinden in het werk van Jeroen Meeusen. 

De link naar de studie van het Fraunhofer inst. kan ik niet geven omdat ik hem zelf niet heb. Als je wat googled vind je m wellicht. De studie beschreef zowel gespoten PUR als PUR-platen. Bij gespoten PUR kwamen de stoffen veel sneller vrij en daalde de uitstekende Lamda-waarde na de eerder vernoemde 150dagen tot 0,035. Bij voorgefabriceerde PUR-platen was het minder slecht gesteld. Hierbij kwamen ook nog steeds emmissies vrij maar in veel mindere mate en op lange duur. Na jaren daalde de Lamba-waarde voortdurend.

De extra hoge isolatie-waarde van bvb. PUR en PIR wordt bekomen door de quasi opgesloten beter isolerende gasvormige stoffen. 

Waarschijnlijk moeten we niet te angstig zijn voor deze emmissies maar toch bewust zijn dat ze er wel degelijk jaren lang zijn. Weer een reden extra om goed te blijven ventileren. cfr. zie de studies mbt. de luchtkwaliteit van het binnenklimaat. 

hopelijk hebben jullie hier iets aan.

 

Ron,

 

uit de thesis van Jeroen blijkt dat alle isolatiematerialen die gebruikt worden om spouwmuren na te isoleren, een slechtere effectieve lambda waarde vertonen dan in labo omstandigheden.

Mortelbaarden, ventilatie en vochtabsorptie waren de grootste redenen.

Pur scoorde echter niet slechter dan de rest, integendeel.

 

De link naar die studie zou wel interessant zijn...

 

Geert

 

Dag Geert, klopt helemaal wat je schrijft. Ik heb ook niet bedoeld dat PUR slechter scoort. Echter, het verkoopsargument van PUR, de spectaculaire lamba-waarde, wil ik relativeren zodat mensen bewust en geinformeerd een keuze kunnen maken op basis van voor- en nadelen en werkelijke waardes.

De gespoten PUR scoorde in de studie van Meeusen het beste van alle materialen maar als je de studie van het Fraunhofer inst. daar naast plaatst en na 1 jaar zou gaan meten kom je dus tot andere waardes die veel dichter bij elkaar liggen.

groeten ronald

Ron,

dat gespoten PUR een slechtere lambdawaarde heeft dan de platen is geweten. Ik denk dat je daar beter altijd een spuiter met ATG attest neemt.

Dat de platen na 150 dagen een slechtere lambda waarde zouden hebben, zou me verbazen. Daar dient toch net de ATG goedkeuring voor ?

 

Geert

 

geert

dat klopt, daarom gebruiken de duitsers niet de lambda d waarde zoals wij, maar hun "bemessungswert der wärmeleitfähigkeit".

over XPS bv:  << Für wärmeschutztechnische Dimensionierungen wird der Bemessungswert der Wärmeleitfähigkeit nach DIN V 4108-4 entweder in Kategorie I aus der nach EN 13164 ermittelten deklarierten Wärmeleitfähigkeit D mit einem Faktor von 1,2 beaufschlagt, oder in Kategorie II auf der Basis eines Grenzwertes grenz um dem Faktor 1,05 erhöht. Voraussetzung dafür ist, dass im Rahmen einer technischen Spezifikation, zum Beispiel durch eine bauaufsichtliche Zulassung des Deutschen Instituts für Bautechnik (DIBt), ein Grenzwert grenz festgelegt ist.
Für deklarierte Wärmeleitfähigkeiten von 0,026 W/(mK) bis 0,040 W/(mK) ergeben sich in Kategorie I nach DIN V 4108-4 Bemessungswerte zwischen 0,031 und 0,048 W/(mK). In Kategorie II nach DIN V 4108-4 ergeben sich für Grenzwerte zwischen 0,0252 bis 0,0385 W/(mK) Bemessungswerte zwischen 0,026 und 0,040 W/(mK). >>

en daarmee vegen de duitsers hun voeten aan de europese norm, maar eigenlijk terect.

hans d

Hans

 

Jammer genoeg vegen ze wel meer hun voeten aan Europese normen, ook als ze strenger zijn.  Nu goed hun DIN normen stonden al zeer lang veel beter op punt dan de meeste anderen.

 

Bij vergelijking tussen isolatiematerialen spelen er meer factoren een rol en dat is niet zo evident.  Harde platen moeten bv. meestal zeer goed aaneensluitend geplaatst worden.

 Besten, dit is echt een interresante discussie .We willen zeker allemaal naar een gezonde woningbouw evolueren.

wijken we niet te ver af van de vraag van Wiwi?

Wiwi,je woning is gebouwd in 1960.Dit wil zeggen dat je woning zeker met 15% koudebrugverlies opgezadeld zit.

Je zolder isoleren lijkt me OK zoals je dit wil doen.De materiaalkeuze is aan u(liever vlas of hennep maar allé ok)

Een meer belangrijk punt is of je je isolatieschild kan rondmaken door er enkel isolatie bovenop te leggen.

Vooraleer je dubbel of driedubbel glas in je op het eerste zicht prachtige ramen steekt moet je wel eens onderzoeken naar de winddichtheid ervan.Dit bepaald of je ermee verder zult gaan.Uiteraard kan je er ook bijkomende rubberdichtingen bijsteken of laten steken.Kostprijs???

Wat kost naisoleren in een spouw van misschien 4à5cm?Koudebruggen aan de funderingsaanzet,rondom ramen en deuren,aan de aansluiting dak-wand.Rolluiken misschien?

De verwarming uiteraard,maar dat is een andere discussie.

Vloerisolatie is ook onbestaand.Maar dat weet je zeker wel.

Je hebt nog heel wat te beslissen eer je kan beginnen.Laat je goed begeleiden !Er zitten op dit forum wel mensen die dat kunnen.

Grtn Jos Hofman 

 

 

Ik vind de discussie erg interessant! Wat het isoleren van de zoldervloer betreft, dat is een makkelijke en goed betaalbare klus die snel resultaat gaat opleveren. De winddichtheid van de ramen, tja, dat zal inderdaad eerst eens moeten bekeken worden. Koudebruggen ga ik waarschijnlijk niet kunnen vermijden aan de funderingsaanzet en de aansluiting dak-wand. In een later stadium ben ik van plan om aan de buitenzijde te isoleren, op dat moment zal ik ook trachten de koudebruggen rond ramen en deuren te elimineren. Voor wat de vloerisolatie betreft, een gedeelte van de woning is onderkelderd, hier is isolatie aanbrengen tegen het kelderplafond mogelijk. Waar de vloer moet vervangen worden wordt ook in de mate van het mogelijke isolatie voorzien maar op de ander plaatsen zal vooreerst nog niet worden geïsoleerd.

 

Groeten, Wilfried.

 

Hier heb ik het energieprestatiecertificaat bij de hand. Het berekend energieverbruik bedraagt 1074 kWh/m2!!! Aanbevelingen: -         Isoleer het hellend dak of de zoldervloer -         Vervang enkel glas door hoogrendementsglas -         Isoleer vloer bij grondige renovatie -         Isoleer buitenmuren -         Vervang verwarmingsketel door hoogrendementsketel Maar zover waren we al mee.

In plaats van de verwarmingsketel in je keuken kan je ook kiezen voor een houthaard waarop je kan koken/bakken en met warmtewisselaar voor warm water/CV. Best dan wel met een buffer en zonnepanelen (om in de zomer geen houtvuur te moeten maken). De gesofistikeerde modellen kan je voorzien van een pelletmodule, zodat ook een (beperkt) autonoom functioneren mogelijk is. 't Is uiteraard een investering en hout stoken vraagt wat vrije tijd.

De kern van deze topic gaat blijkbaar over energiezuinig bouwen en  verbouwen. Hierover is een interessante brochure van de overheid beschikbaar. U vindt deze brochure op de volgende link [[http://www.epcdiensten.be|Energieprestatiecertificaat]]. Vervolgens gaat u naar het tabblad downloads. U kan deze brochure gratis en voor niks downloaden.

 

Peter,

goed voor wie zijn portefuille?  Die van jou?

Ik raad iedereen in ieder geval aan niet naar jouw site te surfen. 
Walter

 Sinds 1995 wonen we in een gezellige woning te Vossem, gebouwd via SBK Herent. Door de te hoge energieprijzen betalen we ons sinds enkele jaren blauw aan de energiefactuur, zo'n € 250,00 per maand. Dit heeft ons aan het denken gezet.


Via de gemeente Tervuren en Eandis werd al een energie-audit gerealiseerd. Deze gaf ons enkele nuttige tips om ons energieverbruik te verminderen, met resultaat.
Nu zitten we nog met onze grootste zorg: de VERWARMING. Na 2 tamelijk koude winters willen we iets veranderen aan het verwarmen en het isoleren van ons huis. Is het normaal dat in bepaalde ruimtes in ons huis, de kamertemperatuur niet hoger geraakt dan 15°C, zelfs als we constant de verwarming op maximum zetten? Neen, dus lieten we een expert in het isoleren van spouwmuren langskomen. Met een warmtemeter constateerden we met hem dat er wel degelijk iets schort met de bestaande isolatie. Hierdoor verdwijnt er te veel warmte langs de muren.  Oorzaak: slecht geïsoleerde muren, sommige platen raken elkaar zelfs niet en er zitten zelfs op sommige plaatsen te weinig platen in de spouwmuren. Oplossing: extra isoleren van de spouwmuren.
Dit leek ons een ideale investering van +/- €1500,00 met heel wat fiscale voordelen en het belangrijkste: veel minder energieverbruik. Vandaag kwam een zeer bekwame firma langs om de werken uit te voeren. Na het boren van het eerste gat, merkte de werkman dat er al isolatie in de spouwmuur aanwezig is. Hierdoor is het onmogelijk om de spouwmuren extra te isoleren wegens te weinig ruimte, 2 cm, tussen de gevelsteen en de binnenmuur. 
Resultaat: we staan weer op nul en zijn blijkbaar gedoemd om voor de rest van ons leven veel te hoge energiefacturen te betalen. De slecht geïsoleerde muren zijn hiervan de grote oorzaak.
Wat is de oplossing? De bestaande slechte isolatie verwijderen? Hoe? Ik zie mij nog niet de volledige gevelsteen verwijderen en terug opbouwen.   We weten het niet meer. Kunnen we nu nog, na 15 jaar, de bouwfirma in gebreke stellen? Zijn er eenvoudige, niet al te dure oplossingen?   AUB, help ons.   Met vriendelijke groeten  

 

Jake,

 

250 euro per maand is toch wel erg veel. In 1995 moesten de huizen toch reeds (fatsoenlijk?) geïsoleerd zijn.

Is de aanmaak van warm water hierin begrepen? Met een groot gezin kan dit reeds een grote som bedragen.

De muren bij isoleren schijnt wel een moeilijke en dure operatie. Hoe zit het met:

- de dakisolatie. deze is gemakkelijker te verbeteren.

- de vloerisolatie. Is soms ook gemakkelijker te verbeteren.

- de kwaliteit van het dubbel glas. Overgaan naar glas van 1,1 is in uw geval weinig rendabel, tenzij dat ge zeer grote glaspartijen hebt.

Aan eventuele koudebruggen kunt ge niets meer doen. Maar de afdichting van de vensters en andere zaken kunnen misschien ook nog verbeterd worden.

 

Tenslotte: hoe is het met uw verbrandingsketel? Hoe groot is uw huis, welke is de functie van de kamers die ge niet warm krijgt? Ik zou eerder zeggen dat de radiatoren (of gelijk wat anders) daar te klein bemeten zijn, zodat ge de keteltemperatuur te hoog moet opvoeren, hetgeen natuurlijk slecht is voor het rendement. Ik ben niet voor thermostatische kranen, maar in uw geval kan dat een deel van de oplossing zijn.

 

Ik vermoed dat de energieaudit niet veel voorstelde. Anders hadt ge die gespecialiseerde firma toch niet moeten doen komen.

 het probleem zoals Jake het beschrijft is dus het verdoken probleem bij "isolatie"

vroeger (bijvoorbeeld 10jaar geleden) was het denkbeeld: met die isolatieplaten is de spouw gevuld en dus "deftig" geisoleerd naar de normen van destijds

nu is men ondertussen al zover dat het begrip koudebrug en luchtdicht evenzeer belangrijk zijn geworden. Hoewel het voor het luchtdicht zijn nog veel werk moet gebeuren, worden de meeste koudebruggen toch al deftig vermeden.

Isolatie wordt beter geplaatst en deugdelijker aansluitend geplaatst en vastgemaakt.

Ik herinner me nog hoe ik vroeger bij een zelfbouwer op de werf kwam en na het metselen van een stuk muur kieperde hij daar letterlijk een isolatieplaat in de spouw. Type PUR, 2 of 3 cm dik maar gewoon erin zonder voorzichtig plaatsen en vastmaken.

En ja, op papier heb je dan een lastenboek van de architect of bouwfirma met de muurbeschrijving maar de manier van plaatsing is nog minstens zo belangrijk als wat er exact inzit.

jake

jullie zitten duidelijk met een probleem, ga dus niet voor halve oplossingen. nu een beetje isolatie in de spouw bijproppen, als dat al zou lukken zal je nooit een fatsoenlijke isolatiewaarde geven, hooguit jullie rekening wat laten dalen. maar energie zal duurder blijven worden, en binnen 10 jaar sta je weer zover als nu.

bijt dus ineens door de zure appel en sloop die buitenmuren. zet er dan 15 of 20 cm isolatie tegen en een laagje krepie, en je hebt een muur waar je de volgend 30 jaar mee voort kan. en misschien ook ineens de ramen aan een grondige inspectie onderwerpen, misschien is het wel zinvol om ook daar ineens wat aan te doen.

hans d

Gaat hij geen schoortseeneffect hebben met nog altijd 2 cm lucht in zijn spouw?

(Als hij langs buiten gaat bij isoleren.)

walter

waar zou er dan een schoorsteeneffect ontstaan, er is dan toch geen spouw meer???

hans d

Jake,

alleen maar slecht nieuws denk ik; aannemer/architect (vooral de laatste) zijn maar 10 jaar verantwoordelijk.  Je komt te laat.  Los daarvan, als je kapitaalkrachitig genoeg bent, zou het een goede testcase zijn om te zien hoe belangrijk een rechtbank correct advies ivm isolatie door architect kan vinden.

Je enige kans is als je kan aantonen dat de toemalige K55 (als ik me niet vergis toen nog van belang) niet gehaald werd. 

Verder zijn er geen mirakel oplossingen.  Correct naisoleren is niet goedkoop; goede opties die anderen hier geven zijn duur. En zoals je zegt, voor je spouw muur is enige goede oplossing de buitengevel afbreken, isoleren en terugzetten.

Laat het voor andere hier allemaal een les zijn; isoleren kan je maar 1 maal

Je zou je huis nog kunnen verkopen; maar wie gaat er jouw minder goed geisoleerd huis willen kopen (gelukkig voor jou nu nog genoeg mensen, maar binnen 5 jaar?)?

Walter

 

sorry , te vlug gelezen.

Had niet zien staan "  sloop die buitenmuur"

 

We zijn intussen al een half jaar verder . Eind oktober wordt de spouw (6 cm) volgespoten met PUR. Intussen ben ik de planken vloer op de zolder aan het slopen, de hanenbalken aan het behandelen met Aqua Multi en aansluitend ga ik het dampscherm plaatsen waarna de aannemer zijn glaswol isolatie tussen de balken kan plaatsen en hier zit ik nu met een probleem. Het plan was om boven op het plafond tussen de balken te isoleren, daarom is het nodig dat ik eerst een dampscherm aanbreng zoals aangegeven op deze link op pagina 15 http://www.isover.be/UserFiles/document/brochure%20renoveren%20NL.PDF Tussen de hanenbalken zitten er om de ca. 1,20 m "klossen" t.t.z. panlatjes die kruislings tussen de balken geslagen zijn waardoor het quasi onmogelijk is om het dampscherm naadloos aansluitend te leggen. Weet er iemand een oplossing?

Ik kan het mij moeilijk visualiseren hoe die panlatjes liggen. Ik heb mijn oude plankenvloer ook weggenomen (in de ijdele hoop de planken te kunnen recupereren, niet dus). De balken zijn behandeld met WoodBliss en tussen de balken zijn cellulosevlokken gespoten. Het plafond eronder (pleister of een ondergrond van houten latjes, waarop een kalkpleister en glasvliesbehang geplaatst zijn) fungeert als damprem. De doorvoeren voor de verlichting zijn extra dichtgespoten en afgewerkt. 

Het werken met cellulose ging zeer vlot.

 

Die panlatjes vormen kruisjes die verticaal tussen de bruggen worden getimmerd om kromtrekken en torsen te vermijden. Aangezien dwars op de bruggen kepers worden bevestigd, met daartussen glaswol om koudebruggen op te vangen, zouden de kruisjes volgens een schrijnwerker weg mogen. De ramen worden waarschijnlijk vervangen door een systeem van VEKA, iemand advies, tips, raad, suggesties?

 @Kris

"Isolatie wordt beter geplaatst en deugdelijker aansluitend geplaatst...."

Hier een kilometer vandaan zijn ze een grote nieuwbouw aan het zetten. Werken uitgevoerd door een aannemer.

Rond iedere raam metst hij de binnenblok 7cm naar buiten toe. Hij heeft nu de isolatieplaten (Recticel) tegen de gevels geplaatst, mooi tussen de uitstekende binnenblokken, en daar de gevelsteen tegen.

Dit wil zeggen dat er rond iedere raam rondom een koudebrug zit, en dat bij een nieuwbouw anno 2010!!

 

Er zijn er die het nog niet begrepen hebben....

In elk geval zelf de klossen niet verwijderen. 

 

Ik zou de damprem (varioduplex) in lange stroken snijden die tussen de balken gaan en nog een 10cm omhoog kunnen (in functie van minimaal snijverlies).  Hem dan snel tegen de balken nieten zodat hij min of meer blijft hangen en dan lijmen met orcon of iets gelijkaardig. 

 

Ik zou niet over de balken gaan, zelfs niet als ik kon.

Niet alleen de aannemer...wat zegt de architect? Zoiets kan hij toch niet goedkeuren?

 Er zijn nog genoeg particuliere woningen waar je geen architect ziet tijdens de bouw.

Ik gebruik inderdaad varioduplex. Maar waarom zou gij niet over de balken gaan, zelfs niet als gij dat zou kunnen?

Normal021falsefalsefalseNL-BEX-NONEX-NONE

*/

We zijn nu bijna een jaar verder. Inmiddels is er 24 cm glaswol geplaatst op de plafonds (zoldervloer), ttz dampscherm, 18 cm tussen de balken en 6 cm dwars over de balken om het merendeel van de koudebruggen weg te werken (U<2 W/m2K). De spouw is opgevuld met 6 cm pur (u=0,57 W/m2K) en eerdaags worden er ramen met driedubbele beglazing in geplaatst met een u-waarde van 0,5 W/m2K. Er blijven nog steeds koudebruggen van constructieve aard zoals aansluiting plafond muur, lintelen, spuwmuren dichtgemetseld rond de ramen, aansluiting van muur en vloer. Na verdere verbouwingen zal worden beslist of de vloer (op volle grond) wordt vervangen, indien dat nodig zou blijken (en financieel kunnen) wordt ook hier een isolatielaag aangebracht. Suggesties i.v.m. te gebruiken materiaal? Ik had gedacht aan XPS. Welke isolatiewaarde is nodig opdat het warmteverlies in verhouding zou zijn met de reeds geïsoleerde buitenvlakken?

 

 

Wij dachten voorlopig aan Resol. Ik weet niet of voor het isoleren van een vloer in een oude woning ook ecologische alternatieven bestaan die beperkt blijven in dikte, zodat je vloerniveau niet te hoog komt.