gestampte aarde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar meer informatie over gestampte aarde als materiaal. Met name technische eigenschappen, zoals waterdichtheid, brandweerstand, en zeker de lambda waarde. Ik heb de projecten van Martin Rauch enkel op foto's gezien maar ik vind geen verdere techniesche info over het materiaal zelf. Laat staan over de leverbaarheid in West-Europa.

Is er iemand die hier meer over weet?

Reacties

Google eens 'rammed earth'. Aantrekkelijk product met goede hygroscopische eigenschappen maar nagenoeg geen isolerende waarde (lambda = 2 dacht ik). Wel grote warmteopslagcapaciteit dus ideaal als muren binnen beschermd volume. Het aanstampen is veel werk en de bekistingen moeten echt super stevig zijn omdat elke slag de wanden uit mekaar wil drukken. Het beste is om te investeren in een stalen of aluminium bekisting en deze dan te verplaatsen anders gaat je budget verdwijnen in bekistingsmateriaal. Er wordt tegenwoordig meestal wat cement bijgedaan om de binding te verbeteren maar er zijn formulaties zonder of enkel met kalk. Eerste stap is bepalen welke grond je ter plaatse beschikbaar hebt.

Ik bezocht enkele jaren terug het Eden Project in Cornwall, Engeland en daar is een gebouw (inkom & shop) met aarden buitenmuren. De esthetiek viel me direct op maar ik besefte pas later dat het aarden muren waren. Best wel mooi, je ziet de scheiding van de lagen nog en de textuur heeft iets van ruw beton, heel origineel.

Hopelijk ben je hier iets mee.

 ik heb ook zo'n toepassing in gedachten voor een scheidingsmuurtje op een overdekt terras. 

enkele zaken die belangrijk zijn voor zover ik heb kunnen nalezen (ervaring ontbreekt me nog):

- samenstelling van de aarde ; ik heb hier klei, leem, en gele zavel liggen - ruwere aggregaten moet ik er nog toevoegen - het interessantste lijkt me wat granulaten à la dolomiet of breuksteentjes te gaan halen in een tuincentrum; ideaal zou zijn om verschillende kleuren aan te maken zodat het gelaagd effect meer tot uiting komt; als er niet direct regen aan komt, lijkt een bijkomende stabilisatie niet nodig. Ik heb hier een stuk droge klei liggen - dat is zo hard als beton.

- watergehalte ! (om goed te kunnen verdichten)

- bekisting (ik kan het tussen houten balken die op zo'n 3,5 m van mekaar staan bevestigen)  - het zal idd steviger moeten zijn dan een gewone betonbekisting (alhoewel die professionele - bijv. doka bekistingen - er ook zeer stevig uitzien);

- aanstampen: die pneumatische stampers zijn niet direct te vinden in een verhuurcentrale - en een trilplaat lijkt me ook wel wat overkill of te breed. dan maar met de hand? (dan wordt het wel zeer inspannend... maar zo werd het vroeger ook wel gedaan vermoed ik)

Altijd geïnteresseerd in andere ervaringen of toepassingen.