Kelderdichting

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aan allen, Lap, water in mijn kelder. 20jaar geleden werd de kelder waterdichtgemaakt door een gespecialiseerde firma (heden onbekend)met een gewapende cementlaag.Door de jaren heen en met grote waterdruk zijn er overal scheurtjes in het cementpleisterwerk gekomen. De cementlaag is enkele jaren geleden door mij bezet met cement en kwartszand. Dit kwartszandcement valt op verschillende plaatsen van de cementlaag en komen er zouten te voorschijn. Kan ik hier zelf iets aan doen of moet ik toch naar een gespecialiseerde firma en 6250 Euro of 250.000 Bfr. betalen? Een wanhopige wijnliefhebber. Mon.

Reacties

Er is hier ooit een topic geweest, waar ze het hadden over hydroment.

Zou dat een oplossing kunnen zijn?

 

http://www.ecobouwers.be/node/43019#comment-136497

Dag Mon,

Ik heb ooit in Parijs een voordracht meegemaakt van een professor van de universiteit van Luik. Zij hadden testen gedaan met betonplaten waarop ze buisjes van enkele mm diameter gekleefd hadden met epoxy. Nadien de hele betonplaat afgewerkt met epoxy. De platen werden op bakken gelegd met water en zodanig verwarmd dat de lucht in de bak een constante vochtigheidsgraad had (ergens tussen 60 en 80% RV).

 

Tot ieders verwondering maten ze drukken van 40 tot 50 bar/cm2 druk in de opgekleefde buisjes. Dit wordt dus veroorzaakt door de waterdruk in de capilaire ruimten in het beton (of de steen) net onder de waterbarriere. Het is dus deze enorme druk die bij jou de oorzaak is van de problemen.

 

Het betoog ging dan nog verder met ideeen waaraan kelderdichtingsproducten moeten voldoen om aan dit probleem te voldoen. Volgens hun zou het ideaale product een superdun epoxyproduct zijn dat diep in de ondergrond 'zou' moeten doordringen om een goede hechting van de eindlaag te bekomen. Tot heden is dit echter technisch niet mogelijk gebleken.

 

Wel bestaan er van oudsher bepaalde silicaatproducten (men noemt ze soms 'verglazers') die men als voorbehandeling gebruikt voor een eveneens speciaal aangepast cementmengsel. Dat is een werkschema dat strikt moet uitgevoerd worden (Bv. een bepaald oppervlak verglazen en binnen de 30 minuten het cementproduct aanbrengen).Na 20 jaren is dit volgens mijn bescheiden mening het enige product (of productcombinatie) die aan een betaalbare prijs definitieve goede resultaten geeft.

 

Zulke systemen (o.a. een wit cementsysteem) zijn daardoor o.a. in Duitsland goedgekeurd voor het sanering van oude drinkwaterbekkens (om insijpelen van grondwater van buitenuit uit te sluiten...).

 

Ik paste dit systeem  (met witte cementversie) toe op mijn nieuwe betonnen regenwaterput (omdat ik er later misschien water van wil drinken). Twee weken geleden heb ik voor alle zekerheid een reinigingsbeurt gedaan en ik verzeker je dat de 'wit bezette' wanden even proper als het 'stucwerk' in een nieuwbouwwoning.

 

Mogelijk is dit een oplossing voor jou (als je de vorig laag kan verwijderen???). Via een persoonlijke mail kan ik je altijd merknaam en adres doorgeven.