CV/Zonneboiler configuratie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit met enkele dillema's omtrent de configuratie van de CV-zonneboiler combinatie. Hopelijk zitten hier wat deskundigen die me wat advies kunnen geven. De CV (condensatie) ketel kan niet in dezelfde ruimte als de zonneboiler. Ruimtegebrek en te lange afstand tot de collectoren is het probleem. Nu heb ik 3 opties: *CV-combiketel voor warm water + CV. Warm water van de zonneboiler moet lange weg afleggen naar ketel en dan weer lange weg naar badkamer en keuken. (zotte toeren, veel leiding, 20m tot badkamer). *ZB met dubbele spiralen gebruiken voor zon + CV verwarming. *2 gastoestellen. Eén voor warm water, één voor CV. Kost wel €800 extra. Optie 1 lijkt me niet goed. Optie 2 is minder efficiënt omdat een deel altijd door gas wordt verwarmd en als de boiler het begeeft, geen warm water meer. Boiler is 2e hands en al eens gerepareerd (inox) Optie 3 is duurder en neemt extra ruimte in. Wat denken de experts?

Reacties

 Optie 1

"CV-combiketel voor warm water + CV. Warm water van de zonneboiler moet lange weg afleggen naar ketel en dan weer lange weg naar badkamer en keuken. (zotte toeren, veel leiding, 20m tot badkamer)."

==>> is ook verre van ideaal want afhankelijk van hoeveel en hoe vaak er SWW afgenomen wordt kan de besparing door de zonneboiler quasi nihil zijn. Die combiketel houdt namelijk zijn eigen voorraadje warm water, onafhankelijk van de zonneboiler. Je spaart enkel opwarmkosten in de combiketel uit wanneer er warm water uit de zonneboiler bijkomt (dus bij afname van SWW). Wanneer je echter, in volle zomer gedurende bijvoorbeeld  2 dagen geen SWW afneemt, komt er geen warm water bij in combiketel en zal deze zijn eigen voorraadje opnieuw gaan bijwarmen.

Optie 2

"ZB met dubbele spiralen gebruiken voor zon + CV verwarming."

==>> lijkt me nog het meest logische. Je zegt dat een deel altijd door gas wordt verwarmd maar dat heb je in optie 1 eigenlijk nog meer.

Optie 3

"2 gastoestellen. Eén voor warm water, één voor CV. Kost wel €800 extra"

==>> en geen zonneboiler meer ?? dat is dus geen 50% besparing van opwarmingskosten voor SWW.

 

Je kan misschien beter gaan voor zonneboiler met naverwarming door doorstroomgeiser voor het SWW gedeelte. Het CV gedeelte kan je wellicht hopelijk een gascondensketel kiezen.

 

*Sowieso condensatieketel. Ketel houdt geen voorraad warm, kan ingesteld worden als doorstromer zonder reservoir (5L). Maar veel waterverlies door lange afstanden tot keuken en badkamer

*Extra doorstromer zou ter ondersteuning van zonneboiler zijn, die komt 100% zeker!! Boilervat staat al klaar.

*Optie 2 lijkt me uiteindelijk ook de beste. Dubbele spiraal gebruiken. Bovenste voor gas, onderste voor zon. Gewone condensatieketel met boilerkring dus (tenzij iemand betere argumenten heeft voor de andere opties.)

1. boiler zo dicht mogelijk bij de tappunten, dat is het enige wat echt van belang is. een wat langere leiding naar de zonnecollectoren zal wel voor wat verlies zorgen, maar als je ze goed isoleert valt dat wel mee. en wat je daar verliest is gratis energie.

2. een zonneboiler ga je normaal maar 1 keer per dag met de ketel opwarmen, dus de verliezen tussen ketel en de verder afgelegen boiler zijn ook beperkt. en ook hier telt natuurlijk goed isoleren.

hans d

OK, bedankt voor de hulp.
Eén boiler wordt het, vlak bij keuken en badkamer. Condensatieketel komt aan de andere kant van het huis.