Mazout condensatie onzin in oude woning / berekening brander vermogen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn bezig met de modernisatie van een stookolie verwarming in een oude boerderij (bouwjaar 1870). De woning heeft gedeeltelijk dubbel glas, een redelijk geisoleerd dak, niet geisoleerde vloeren/wanden, zo'n 300 m2 verwarmd oppervlak, mazout verbruik ca 5000 l/jaar.

Omdat het moeilijk is om aanvullend te isoleren is een efficiente verwarming belangrijk. Dus wordt de oude installatie vervangen. Leveranciers pushen condensatie techniek, met sterk uiteenlopende vermogens van 35 tot 55 kW.

Als ik mij orienteer op deze en andere site's dan krijg ik de indruk dat condensatie techniek onzin is omdat daarvoor de verwarming op lage temperatuur moet werken. Op dit moment draait de verwarming rond 60-70 graden om het acceptabel warm te krijgen in de winter. Is het correct dat bij deze (hogere) temperaturen condensatie niet werkt en ik dus net zo goed een traditionele ketel kan installeren?

Verder lijkt mij de keuze van het juiste vermogen van de installatie een rol zal spelen in het energie verbruik. Hoe bepaal ik of de 35 kW voldoende is of juist ondergedimensioneerd?

Frank

Reacties

Als je  watert° 60 a 70 ° is, heeft een condensatieketel niet zo veel zin. (gaat niet condenseren)

35 kw zal waarschijnlijk wel volstaan.

Maar probeer toch hier en daar wat te isoleren, zelfs in een oude boerderij moet dat lukken (ook al kost het wat meer moeite en geld) , dan ga je zeker toekomen met een 24 kw .

Dak op de juiste manier bijsoleren is meestal nog het gemakkelijkste in een oud huis en brengt het meeste op.

Je enkel glas vervangen, moet toch ook lukken (of een raam erachter plaatsen, als het buitenzicht moet behouden blijven)

Muren kan je ook bekleden met een houtvezelisolatieplaat en daarop bezetten met leem.

Vloeren liggen waarschijnlijk op gele grond, dus je zou die kunnen uitbreken en isoleren en de tegels recupereren.

De grond wat dieper uitgraven  ofwel de deurgaten verhogen.

 

Veel werk, maar je stookkosten zullen halveren

 

Bij ons vorig jaar verbruik 330 euro gas voor verwarming+ 3m³  hout.

Met een verbouwing van een huis van 1950 (vroeger 2500L mazout per jaar - en we waren toen zuinig met de verwarming aan te zetten)

nodige vermogen: daarvoor doe je een warmteverliesberekening.  Vuistregels gebruiken voor de berekening zijn alleen maar goed om er veel naast te zitten.

Condenseren: als retour temperatuur onder 55°C graden komt, kan condensatie werken; dus 70°C aanvoer, 50°C retour is perfect.  Maw, als je praat over een huidige aanvoer temperatuur van 60-70°C, dan zal er normaal altijd kunnen gecondenseert worden.  (normaal wordt gezorgd dat retour temperatuur 20° lager is). 

Maw: condensatie (altijd samen met WAR gebruiken) heeft zeker zin.  Weten wat je nodige vermogen is (en dat moet je best per kamer weten), dat doe je door te (laten) rekenen.  Dat rekenen kost geld; wees niet te gierig daar niet te voor willen betalen. 

En idd, er is geen enkele reden een te grote ketel te installeren (integen deel zelfs). 

Walter

Ja condensatie ketels hebben altijd zien ze hebben steeds een beter temparatuur dan de lage temperatuur ketels.

Zeker met een WAR zal deze een groot gedeelte van het jaar condeseren. Maar om de grote van de ketel te kennen moet er een verliesberekning uitgevoerd worden.

Ook als een condensatie ketel zet is deze initieel duurden dan een lagere temperatuur ketel van dat zelfde merk maar als je rekening houdt dat je bij het vervangen van een bestaande ketel door een condensatieketel 40% van de faktuur hiervoor terugkrijgt via de belastingsaangifte. Is de condensatie ketel dus goedkoper. Maar je moet wel het bedrag wat je terug krijgt voorfinacieren

Bedankt voor de antwoorden. Mischien een domme vraag maar waarvoor staat de afkorting WAR?

Weer Afhankelijke Regeling