binnenmuurisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben toe aan de isolatie van de muren van de woonkamer. Voor de zolder en de eerste verdieping heb ik over isovlas gebruikt tussen houten kaders met daarop Gyproc. Wegens tijdsgebrek had ik niet voldoende info kunnen vinden over de alternatieven.
Voor de benedenverdieping wil ik zo weinig mogelijk plaats verliezen en wou ik platen tegen de muren plaatsen zonder houten kaders.
Maar, zijn er ecologische alternatieven voor schuim en gipsplaat? Ik dacht aan leem, maar zijn er harde platen waarop deze direct kan aangebracht worden en is dat te doen voor een doehetzelver? Ik heb ervaring met gyproc maar niet met leem.

Ter info: het gaat om een oud huis van 1932. Isoleren langs buiten was geen optie. De vloer wordt ook geïsoleerd en de muurisolatie moet aansluiten op de vloerisolatie.

Reacties

kijk ens op mijn fotoblog (pavatherm + leem)

Als je geen gevulde spouw hebt, moet je wel de pavadentro gaan nemen. (ingebouwd dampscherm)

Het is wel duurder dan gewone isolatie.+ de speciale pluggen zijn ook niet goedkoop)

heb er wel mijn wandverwarming en electriciteitskabels in voorzien

Vocht en warmte bufferend.

 

Een vraagje: je hebt in je dak isovlas + gyproc (ook een dampscherm hoop ik?)

 

 

Yup, intello damprem voor alle (vlas)isolatie (dak, muren en plaffond van de badkamer).

Zeer interessant, die pavadentro, waar heb je deze gekocht?

Gekocht bij ecobouw (per pallet)

Was ietsje goedkoper dan bij ecomat.

Maar word wel bij elke ecologische bouwhandel verkocht.

Probeer de geisoleerde pluggen misschien via een gewone bouwhandel/groothandel te vinden, want ik vond  ze echt wel te duur.

Ik heb een offerte binnen van ecobouw. De platen met dampremmende laag zijn moeilijk verkrijgbaar (lang wachten + per hele pallet)

Ik ben eens gaan rekenen en ik kom uit op €46/m² voor alle benodigdheden (dampremmende pleister, net, isolatieplaten, leem). Dit vind ik persoonlijk relatief duur, bovendien heb ik geen enkele ervaring met lemen of het plaatsen van de platen. En de muren zijn niet mooi egaal, hier en daar zitten er oneffenheden in, dus dat moet ook weggewerkt worden.

Daarom neig ik meer naar mijn oude methode: Houten kader met isovlas, intello damprem, OSB en Gipsplaat.
Maar, is het een verstandige keuze om OSB onder Gipsplaat te gebruiken? Ik zou het voor de stevigheid doen. Ik verlies natuurlijk ook veel plaats zo.

En what about warmtebufferend effect en brandveiligheid?

Andere optie is Eurothane G-plaat (schuimplaat + gipsplaat in één) maar die lijken met niet zo ecologisch verantwoord en zeker niet brandveilig (giftige rook?)

waarom een osb+ gipsplaat samen

Waarom niet direct fermacell plaat, is veel sterker dan een gyprocplaat.

 

Wij hebben een muurtje met fermacel 12.5 mm, houten balken op 40 cm afstand + af en toe een dwars balkje.

Heb er eens met de vuist op geklopt , geeft niks mee.  (alleen mijn knokels doen nu pijn   :-)  )

 

Wat betreft die PU platen, zeker niet brandveilig of ecologisch en weinig warmtebuffer.

Vlas  buffert ook niet zoveel warmte (licht), celullose zou beter zijn. (houtvezelisolatieplaat+ leem  nog veel  meer natuurlijk)

 

Naar stevigheid zit je met OSB onder een gipsplaat zeker goed. Alles staat dan in verband met elkaar. Daarnaast kan je overal vijzen in de muur draaien zonder nog pluggen nodig te hebben.

 

Brandveiligheid is met de gipsplaat wel OK.

 

Recticelplaten zou ik niet gebruiken binnen, deze geven uitwasemingen af naar 't schijnt. Ook naar brand, PUR brand wel wat heftiger dan vlaswol. Probeer het maar eens met een stukje, je zal je lelijk verschieten. Er zit natuurlijk ook wel eerst nog een gipsplaat voor.

 

Je sluit ook uw muur op in een plaat dat niet teveel vocht doorlaat naar buiten, maar ook niet naar binnen natuurlijk. Dus je moet zeker zijn dat uw muur nog dampopen is langs buiten.

PS:

Hoeveel cm wil je besteden aan de isolatie en aan de opbouw?

Ik dacht 8 á 10cm om niet té veel binnenruimte te verliezen.

Ik lees net op bouwinfo.be dat een damprem misschien niet echt nodig is bij het gebruik van leem en houtvezelplaat. Gewoon leem tegen muur, dan houtvezelplaat en dan afwerken met leem... Was het idee niet dat het vocht weer wordt nadat het  in de leem en het hout getrokken zou zijn?

Wij hebben pavatherm+ leem  zonder damprem, MAAR we hebben al een gevulde spouw en balansventilatie (drogere lucht) en muurverwarming erin (meer verdamping)

 

Maar als je een enkele muur (dus  zonder gevulde spouw) hebt, zou ik toch voor de pavadentro gaan. (pavatherm met ingebouwde damscherm)

Walter,

Ik vind geen leverancier die me de pavadentro uit stock kan leveren. Ecobouw wilt alleen per pallet leveren en een termijn van 8 weken is te lang. Stel: helemaal op't einde heb je nog snel twee plaatjes nodig... Oh shit... :-)
Iemand ervaring met andere leveranciers?

http://www.vibe.be/adressen_en_producten/producten_detail.php?id=855&so…

 

 

mail desnoods eens naar pavatex voor andere adressen, want de van vibe zijn niet compleet.

Desnoods ook adressen van Nederland (aan de rand van België)