isolatie voor crepie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben van plan om crepie te plaatsen. Welke isolatie gebruik ik hier het best voor. Ik heb al van alles gelezen.
Ik heb in mijn gedacht om 5 cm isolatie aan te brengen. Aan de onderkant 3 cm omdat ik hier arduin wil tegen zetten met een dikte van 3 cm.
Is het aangeraden om dit zelf te doen of is het beter dit te laten uitvoeren door een vakman.

Kris

Reacties

Als je ecologisch wilt gaan, dan is diffutherm dikwijls gebruikt.

 

Wat ze ook veel gebruiken  is EPS.

 

Wat betreft je isolatiedikte; 5 cm is niet echt veel.

Als het haalbbaar is ga toch voor minstens 8 cm of meer.

Nu heb je nog de  kans.

Isolatie plaatsen kan je gerust zelf doen, als je tenminste  eerst wat informatie gaat zoeken op de forums.

Op dit forum vind je ook veel terug : http://www.bouwinfo.be/forum/index.php

Moet je met EPS niet opletten voor dampopenheid en eventuele noodzaak aan damp/vocht buffer.Mij hebben ze zonder direct ecologische redenen aan te halen houtwol voorgesteld omdat we met een woning zitten die langs de binnenkant is geisolleerd zonder dampscherm met alle condensatie gevolgen in de volle buitenmuur ten gevolge.

Brandveiligheid van EPS is ook een parameter die de keuze mee kan bepalen.

Voordeel is dan weer dat je beter kan isoleren voor zelfde dikte.

Ik ben een redelijk groene jongen dus niet 100% objectief maar dat hoeft ook niet in dit forum (-:

Kris 21,

 

Als je naar de totale kostprijs kijkt, dan gaat het grootste bedrag naar het pleisterwerk, en maar een heel klein deel naar het isolatiemateriaal (zeker als je dat zelf kan aanbrengen)

 

Het is dus voordelig om (veel) dikker te isoleren.

Je moet daarom de bepleisterbare plaat niet dikker nemen, maar je kan er wel een goedkoper isolatiemateriaal achter stoppen (bvb tussen keperwerk)

 

Houtvezelisolatie is hiervoor uitermate geschikt.

 

Dirk

Ik hoorde van verschillende verkopers van Diffutherm dat de bepleisterbare plaat omwille van risico op haarscheurtjes eigenlijk niet geschikt zou zijn om te gebruiken als grondmateriaal om trasskalk op te pleisteren.  Ik vermoed dat hetzelfde opgaat voor crepie?  Wat zijn de ervaringen heermee?

Er is ons wijsgemaakt dat EPS niet zo belastend is voor het milieu, vooral omdat het weinig energie kost om aan te maken, en het recycleerbaar is.

2 de poging (rot interface)

recycleerbaarheid:

indien je ooit een plaat eps terug uit een spouw of zo hebt gehaald bij een verbouwing weet je dat er ofwel stukken of kanten af zijn, of indien ze in elkaar schuiven de lip is afgebroken. recycleerbaarheid lijkt me dus heel onwaarschijnlijk. Ik zie ook niet hoe je van eps een evenwaardig ander product maakt waardoor het ook als recycleerbaar zou kunnen worden bestempeld.

Ecologie:

men heeft mij meermaals verteld dat het extrusie of expansie proces nodig om van petroleum eps te maken een heel energie intensief process is. Of dit waar is of niet kan ik met mijn kennis niet valideren. Het feit blijft dat het een petroleum derivaat is waardoor het per definitie niet als ecologisch kan bestempeld worden. hernieuwbaarheid is namelijk een belangrijke ecologische factor naast alle andere negatieve eigenschappen van de petroleum industrie.

Ik zou met de mensen die dit verkondigen zeker niet in zee gaan.

Recycleerbaarheid van eps moet anders begrepen worden: De platen worden niet terug gebruikt, maar vermalen en die bolletjes worden in talrijk andere toepassingen gebruikt. Er kunnen zelfs nieuwe (minderwaardige met lage dichtheid) platen van gemaakt worden.  

met andere woorden niet ecologisch volgens het cradle to cradle principe. Ecologie behelst dat je op zijn minst een evenwaardig product deriveert uit het oorspronkelijke.

Weet trouwens iemand  waar je terecht kan met je eps om het te laten recycleren. Ik ben het nog niet tegengekomen.

 

 

In containerpark verzamelen ze het toch apart EPS in?

 

 

Van EPS kan men nog vanalles maken. Toepassingen genoeg.

Beste,

Ik wil niet de wereldverbeteraar zijn, maar enkel feiten op tafel leggen.

op het containerpark zamelen ze GEEN eps in, enkel piepschuim. Ik heb dit 2 weken geleden ook mogen vaststellen toen ik een stuk eps aanbracht. Daarom dat deze discussie mij ook was opgevallen.

Een materiaal wat niet appart wordt ingezameld lijkt me moeilijk te  recycleren.

Met een zinsnede: "Van EPS kan men toch vanalles maken" kan niet echt een constructieve discussie verder gezet worden bij gebrek aan gegevens om zich op te basseren.

Moest je concrete informatie hebben over wat er van eps gemaakt wordt, hoe die eps ingezameld en gerecycleerd wordt, wat de energie is nodig om die produkten te maken en wat de life cycle van die produkten zijn, dan ben ik altijd geinteresseerd om bij te leren

mvg

 wat is het verschil tussen eps en piepschuim? je had toch geen XPS (geëxtrudeerd polystyreen, niet geëxpandeerd) naar het containerpark gebracht? 

hmmm.... daar zou je wel eens een punt kunnen hebben. Het ziet er in ieder geval blauw uit en is een solide massa. Ik ging er vanuit dat het eps was.

Nu EPS is ook geen pur (piepschuim) of vergis ik mij ook hier? ben namelijk geen chemicus

 even ter verduidelijking:

EPS : geëxpandeerd polystyreen, ook piepschuim genoemd of onder de merknaam "Isomo" (van "Isolation moderne"); als je het bewerkt, komen bolletjes tevoorschijn

dit kan je apart kwijt op het containerpark - typische verwerking in zgn. "isoleerchape"

XPS : geëxtrudeerd polystyreen: een vaster soort schuim (an die blauwe en groene platen  - Styrofoam van Dow, Ursa , Styrodur van Bayer, ...v);

PUR: ook als platen te koop (bijv. van die gele platen in het dak van stallen bijv. - Recticel is een bekende fabrikant)

PIR: nog wat complexer dan PUR ...

google maar eens

dank voor de duidelijke uitleg

Dan vervalt het feit dat het niet recycleerbaar is. Blijft dat het niet gerecycleerd wordt naar een produkt met meerwaarde of op zijn minst evenwaarde als het oorspronkelijk produkt (cradle to cradle principe).

Nu ben ik geen ecologie politie en heb zelf ook al zitten afvragen of het niet beter was om terashout in de composiethout aan te schaffen (pvc+hout) in plaats van in schaars traaggroeiend klasse I of II hout. De redenering was dat dit de afvalberg zou verkleinen en dat het schaarse klasse I of II hout voor andere doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Een vraag hierover aan VIBE werd beantwoord met een duidelijk Neen. Zij beweerden dat de pvc gebruikt in het composiethout meestal nieuw werd aangemaakt. Of dit zo is weet ik niet, maar dit is wel een voorwaarde om zo'n produkten te gebruiken.

Ik ben volledig uitgediscusieerd over dit onderwerp. als er nog vragen of opmerkingen zijn wil ik gerust verder gaan en wie weet nog meer bijleren, anders thanx