boorput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Ik heb hier een oude steenput ondekt maar blijkbaar geeft die niet veel water (max 500L per dag) de diepte is ongeveer 4 meter .

Nu had ik gedacht om zelf en boorput te maken. Maar kan er mij iemand vertellen hoe ik daar moet aan beginnen.

Ik heb reeds wat gezocht op het net en het enige dat ik heb geleerd is dat dit blijkbaar een zware klus is maar dit schrikt mij zeker niet af.

Alle info en tips zijn welkom,alvast bedankt,

 

mvg,

Pappie

Reacties

Als je een betonnen ring op de grond zet en je graaft de grond uit zal de betonnen ring langzaam in de grond zakken.

Dan zet je de 2de ring op de eerste tot ook die in de grond zit. en zo doe je voort

Het werd vroeger altijd zo gedaan . Heel zwaar werk maar ook gevaarlijk. Zorg dat je betonnen ringen altijd waterpas blijven. Naarmate je dieper gaat wordt het kouder en.... eens je water hebt wordt de grond zwaarder maar je moet blijven graven om wat "reserve" water te bekomen

Is het niet eenvoudiger om in je huidige put een kleinere ring te plaatsen en de bestaande op die manier dieper te maken ?

Misschien bestaan er nu ook plastic ringen ( zijn natuurlijk veel lichter)

@jef

Dank u voor de reactie maar ik wil mijn steenput niet verdiepen maar een nieuwe boorput maken. Als dit eventueel lukt wil mijn oude steenput gebruiken als basis om daarop ver te gaan (boren).

mvg,

Pappie

pappie

ik kan jef alleen maar bijtreden, levensgevaarlijk als je niet heel veel ervaring hebt.

ik ken volgend verhaal alleen maar uit de overlevering in ons dorpje, maar er is ooit bij het graven iemand 'verdwenen'. op een diepte van een meter of 5 zit hier op sommige plaatsen waterig zand. op het moment dat de graver op die diepte zat is plots de betonnen ring waar hij instond gekanteld en verdwenen in het drijfzand, inclusief de graver. en die is er nooit meer uitgekomen.

natuurlijk kan dat op duizenden plaatsen perfect, maar als je er ooit zou willen aan beginnen, informeer je dan eerst heel goed over de ondergrond.

overigens, waarom zou de niet proberen de huidige put wat dieper te maken, dat lijkt mij veel minder werk. en anderzijds, 500 lt per dag lijkt mij toch meer dan voldoende?

hans d

Mijn huidige put verdiepen is uitgesloten daar het om een zéér oude put gaat die gemetst is in plaats dat ze met betonringen hebben gewerkt. Daarin boven heb ik hem enkele maanden terug nog verder opgemetst in de vorm van een omgekeerde trechter, met als resultaat dat ik er nog onmogelijk in kan. Het deksel is maar 50 op 60 cm en dit om de eenvoudige reden dat hij in mijn terras zit.                                                                                                                                                          Daarom had ik gedacht om in die steenput een boorput te maken omdat ik zo direct een 4tot5 meter diepte win om te starten(minder boorwerk).                                                                                                                                                             500 liter is inderdaad wel behoorlijk iets (alhoewel dat hij toch iets minder geeft)maar met een gezin van 7 personen en een behoorlijke tuin is dit vlug op. We gebruiken het leidingwater (stadswater)enkel in de keuken.

 

Pappie

Moet het een put zijn? Mijn buur heeft met bepaalde hulpstukken (??) een buis in de grond gedreven. Op de buis wordt een hulpstuk gezet met waterdruk en zo wordt deze de grond in gedreven tot op de juiste diepte. Het is gewoon een buisje dat uit de grond komt en daar zit de pomp op. Elke avond sproeit hij er zijn tuin mee. 
De buis zit maar een meter of 6 diep.
Graven in ringen lijkt me ook levensgevaarlijk. Vroeger namen de mensen meer risico's omdat het moeilijk anders ging, maar tegenwoordig zijn er meer technische middelen voorhanden.

Inderdaad is het nutteloos om nog ringen in de grond te zitten prutsen.

Neem gewoon een buis van ongeveer 70mm diameter en een goede 6 meter.

Daar hang je een tuinstang in die je aansluit op een steekpomp want die geven

meer druk dan leidingwater en zal de klus vergemakkelijken. zorg dat de kop

van de tuinslang net niet uit de buis komt en zorg dat die daar blijft door ze bovenaan

vast te maken met snelbinders ofzo. Dan zet je de buis recht in een met de schop

voorgemaakt putje en zet je steekpomp aan. Houd een lichte druk op de buis en

met een beetje wrikkelen zal de buis langzaam in de grond zakken. Eens ze helemaal

in de grond zit haal je de tuinslang eruit en plaats er dan uw permanente buis met filterkop in.

De filterkop is gewoon een stuk PVC-buis van een metertje ofzo met sleuven in en een stop erop.

Daarna hef je de buitenste buis uit de put zodoende dat de binnenste blijft zitten en daar kan je dan

je aanzuigdarm inschuiven waarop je de pomp aansluit. Is wel een nat klusje moet ik toegeven

maar je kan er een prettig zomers zwembroekklusje van maken.

Hoop U met deze raad van dienst te kunnen zijn. Mvg, Robin.