Belwind stelt offshore windpark uit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Uit De Standaard, 17-02-2009:

Belwind stelt offshore windpark uit
BRUSSEL - Belwind stelt zijn windmolenproject in de Belgische Noordzee met enkele maanden uit. Het krijgt de financiering niet rond. Medio november 2008 waarschuwde C-Power al voor de impact van de financiële crisis op de uitbouw van de offshore windparken.

Voor de Belgische overheid komen de waarschuwingen van Belwind en C-Power zeer ongelegen. Ons land is immers zeer afhankelijk van de windparken op zee als het de Europese hernieuwbare energiedoelstellingen wil halen.

Het uitstel van het windpark van Belwind werd gisteren aangekondigd door de bestuursvoorzitter van het Nederlandse Econcern, Ad Van Wijn. Econcern is het moederbedrijf van Belwind. Dat zei hij in gesprek met de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Het probleem met het windpark dat Belwind op de Blighbank op zowat 45kilometer voor de Belgische kust wil bouwen, is dat Dexia de financiering niet langer ziet zitten. De Belgische bank vormde voor de financiering van het Belwind-project een tandem met Rabobank. Voor de bouw van het windpark, dat uiteindelijk 110 windmolens moet omvatten, is 600 miljoen euro nodig.

Econcern erkende gisteren dat het de financiering in het vierde kwartaal niet heeft kunnen afronden. Dat was nochtans de timing. De ambitie van dochter Belwind is immers om begin dit jaar te starten met de bouw van de windmolens. Belwind wil in een eerste fase 55windmolens van 3megawatt bouwen. Dat is goed voor de helft van het vermogen van het Belwind-project. Als het windpark er volledig staat, komt het overeen met het gemiddelde stroomverbruik van ruim 330.000 gezinnen. Econcern waagt zich er niet aan een nieuwe datum te plakken op de start van de werken.

Belwind is al het tweede Belgische windenergieproject op zee dat geconfronteerd wordt met de gevolgen van de kredietcrisis. Half november raakte bekend dat C-Power, dat een zestigtal windmolens plant op de Thorntonbank op zowat 27 à 30kilometer voor de Belgische kust, op zoek moet naar alternatieve financiering (DS 15november 2008). Ook bij C-Power speelde Dexia een vooraanstaande rol bij de financiering van de eerste zes windmolens. Het engageerde zich om het volledige financieringsrisico te dragen en op zoek te gaan naar andere banken voor een langetermijnfinanciering voor het windmolenproject op de Thorntonbank.

De topman van C-Power, Filip Martens, kondigde toen aan dat het project vertraging zou oplopen als de alternatieve financiering uitblijft. 'We kunnen ons in deze moeilijke tijden wel niet vastpinnen op een vaste timing', verklaarde hij gisteren.

C-Power beschikt nu al over zes windturbines. Twee daarvan zijn inmiddels volledig operationeel, de vier andere turbines zouden tegen eind mei volgen, stelt topman Filip Martens.

Bij Eldepasco -bezig met de voorbereiding van het derde grote windmolenpark in de Noordzee- is te horen dat ze nog volop in de periode zitten van het aanvragen van een bouw- en milieuvergunning. Volgens woordvoerster Marleen Van Hecke is Eldepasco maar vanaf september toe aan het financieringsluik. 'Maar als twee andere projecten het moeilijk hebben, dan moeten we er rekening mee houden dat ook wij het moeilijk zullen krijgen als we op zoek gaan naar het nodige geld.' (pse)

Zou het voor de overheid niet winstgevender zijn in deze projecten te investeren ipv noodleidende banken? Of zou het bij de garanties van de Belgische staat moeten horen: steun aan de banken moét resulteren in investeringsprojecten voor hernieuwbare energie?

Reacties

Tijd voor de coöperatieve vennootschappen om in te stappen ?

In dat geval ben ik bereid een aandeeltje bij te kopen...

lijkt me een schitterend idee wil ook best duit in de zak doen en enkele cooperatieve aandelen kopen

Aré de eerste 3 aandeelhouders zijn al gevonden, een succes in deze rampzalige beurstijden.
De coöperatieven moet wel eerst het principe "niet in zee met windmolens" overboord gooien.

hallo ,

ik ben al een tijdje op zoek naar investeringsmogelijkheden in windmolens , als kleine belegger wel te verstaan.

De cooperatieves (ecopower end.) kennen we al , maar rechtstreeks als particuliere belegger aandelen kopen in windmolens heb ik tot nu toe niet gevonden.

Iemand een idee ?

Meer rechtstreeks zoals Ecopower of gelijkaardige werkt kan ik me momenteel niet voorstellen...

 

Gewoon geld geven aan Ecopower er er een aandeel van terug krijgen met een devidend van 6%. Kan het nog simpeler of beter? Bij Ecopower kan je normaal gezien ook uw bijdrage geven aan een project...

Een grote warenhuisketen uit Halle is hoofdaandeelhouder van Belwind. Aandelen van deze winkelketen zijn voor iederen die het zich kan permitteren vlot te krijgen...

Beleggen is op eigen risico.

De Limburgers kunnen sinds kort ook hier terecht ...

 

http://www.limburgwind.be/

 

Dirk

Aan de ander kant van de oceaan is er http://www.nacelenergy.com

Maar het zou alvast ecologisch zinvoller zijn van uw centen in deze sector dichter bij huis te investeren

het is onlangs op het nieuws geweest dat het Belwind project verder gaat, en nu door hoofdaandeelhouder Colruyt. Ik had eerder berichten gelezen dat investeringen in het project leken stil gevallen omwille van de financiële crisis. Het lijkt dus alsof de mist is opgeklaard.

Kris,

 

Het Belwind project is ondertussen bijna klaar (dankzij colruyt)

 

Eind dit jaar moeten alle 55 molens stroom gaan leveren.

 

Daarmee zal colruyt vanaf 2011 volledig draaien op groene stroom die ze zelf produceren!

 

Ondertussen zitten ze ook op andere vlakken niet stil bij colruyt.

Zo hebben ze pas een hybride vrachtwagentrekker ontwikkeld die 10 km kan rijden puur op stroom (en dat voor een 44 tonner) Zo kan men smorgens vroeg of savonds laat geruisloos de winkels in de binnenstad bevoorraden.

 

Remenergie wordt natuurlijk gerecupereerd.

 

Voor ons staat colruyt al vele jaren met stip op één, als het op inkopen aankomt.

 

Dirk