Verlaagd BTW-tarief 6% nu ook voor zelfbouwers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey People,

Bouwunie meldt dat na de publicatie van het koninklijk besluit dat verlaagde btw in bouw niet langer gelinkt is aan registratie aannemer. Als zelfbouwer kan je dan verlaagd tarief genieten.

Iemand meer info? Wat houdt dit concreet in?

Zie website van bouwunie.

Thx in front!

Reacties

Ik weet niet hoe het juist gaat zitten hiermee...

 

Maar normaal moet een aannemer die aan 6% BTW werkt 21% betalen op zijn materiaal, als deze zijn factuur maakt aan 6% BTW dan kan hij het verschil terugtrekken of in mindering brengen van de BTW in zijn BTW aangifte.

 

Particulieren? U koopt goederen aan 21% BTW maar hoe gaan ze dan uw BTW terugbetalen?

gelieve de tekst nog eens aandachtig te lezen, dan zal je zien dat je de bal flink misslaat!!!

hans d

Is het niet gewoon dat de registratie van een aannemer wegvalt om aan 6% te werken maar voor de rest blijft alles hetzelfde? Je hoeft dus geen geregistreed aannemer meer te zijn. Wel nog in orde met de andere zaken...

 

Dus niets voor particulieren?

 

Of wat bedoel je juist Hans?

bert

klopt, de registratievereiste voor aannemers valt weg, geen goeie zaak overigens vind ik, daar treedt ik de bouwunie volmondig bij.

maar een zelfbouwer is niet a priori een aannemer, al kunnen beide wel samengaan (in mijn geval bv).

dus de meesten van jullie zullen daar dus niks aan hebben, tenzij je de bakker bij jou tegels komt laten leggen of de beenhouwer jou cv komt plaatsen ;-), zij kunnen nu wel 6% btw aanrekenen, al mogen zij dat eigenlijk niet, in principe blijven er nog altijd vereisten qua beroepskenneis.

hans d

Jullie hebben natuurlijk gelijk.

Alléén zelfstandigen die zelfbouwen kunnen hiervan genieten en aannemers die niet geregisteerd zijn.Vind het ook een slechte zaak...

Bedankt voor de reacties.

Zelfs voor zelfstandige zelfbouwers (die niet in de bouw zitten) lijkt het mij niet evident om dat in je boekhouding te steken.

pirre

een zelfstandige die z'n eigen privéwoning bouwt of verbouwd kan dat niet zomaar in z'n boekhouding steken, dat kan enkel als je dat kan verantwoorden. zo kan een cv-installateur proberen z'n cv-installatie in z'n boekhouding te steken als demo. maar dan moeten btw en belastingen daar nog mee akkoord zijn, zo simpel is dat niet. en als diezelfde installateur ook z'n tegels zelf plaats, of z'n electriciteit, ramen, en weet ik veel, moet hij dat aan zijn zichzelf prive factureren. meestal kan je dat wel aan kostprijs doorfactureren zodat er geen winst gemaakt wordt, en je daar dan geen extra belastingen op betaald.

hans d