Nog cellulose vragen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Houtskelet wordt vaak met cellulose als isolatie opgevuld.

Kan het, na verloop van jaren, dat de cellulose "krimpt" of onder toedoen van het eigen gewicht een stuk inzak waardoor aan de bovenzijde van het compartiment in de skelet een vrije, niet geïsoleerde, ruimte ontstaat?

Zijn er nog alternatieven een houtskelet te isoleren?

graag jullie mening/tips hierover,

Wim

Reacties

voor zover ik weet wordt de cellulosevlokken met druk ingespoten dus hiermee worden kieren en onregelmatigheden opgevuld. De isolatie zal dus heel dicht op elkaar zitten zonder 'luchtige' gedeelten die nog ineen kunnen zakken.

Of dit idd betekent dat er helemaal geen 'krimping' of 'inzakking' kan optreden zal eerder een echte specialist je kunnen vertellen.

Andere manieren om het houtskelet op te vullen zijn de gekende materialen: glaswol, rotswol, vlas, schapenwol etc.

Misschien dat er nog anderen zijn die mijn lijstje kunnen aanvullen met de karakteristieke eigenschappen van de isolatietypes die ik vermelde.... misschien zijn er ook die nog kunnen 'inzakken'. .....

Bedankt!

wim

een goede cellulose heeft nogal wat veerkracht, daardoor is inakken eigenlijk onmogelijk. enkel als er grote hoeveelheden water in zouden lopen zakt de boel in elkaar, maar dat is ook zo voor andere vezelachtige isolaties (hennep, houtwol, minerale wol). en het zijn ook enkel de natuurlijke materialen zoals cellulose, maar bv ook houtwol, die als ze correct ingeblazen worden, eigenlijk niet kunnen verzakken.

enkel kunstschuimen zakken niet in, maar die hebben nogal wat last van krimp. in het magazijn dat ik huur zijn op een jaar of 10 de XPS platen met een paar cm gekrompen, zodat, ondanks dat het platen met sponning zijn, ze op verschillenden plaatsen openstaan.

op http://www.daemmstatt.de/index.php?download_video vindt je o.a. de video "formstabilität von dämmstoffen", weliswaar in het duits, maar de beelden spreken voor zich. je vindt daar overigens nog een paar andere video's over brandbaarheid van cellulose.

hans d

zeer interessant Hans, bedankt voor de info!

 

Wim

Hey Hans,

inderdaad een zeer nuttige link voor iemand die van plan is om met cellulose te isoleren.

Nu ik al die filmpjes bekeken heb viel me vooral het laatste op,

waar men aanwijzingen geeft hoe cellulose zelf aan te brengen.

 

In hoeverre heb jij ervaring met het zelf aanbrengen van cellulose in een HSB?

Is dit iets wat je mogelijk acht als doe-het-zelver of laat je dit beter over aan de profs zodat alles zeker even dicht opgevult is?

 

Sorry voor het "stelen" van de thread, maar aangezien dit ook over cellulose gaat leek me dit wel goed om hierin verder te doen.

buiten het feit dat de cellulose vlokken worden ingeblazen en je dus de juiste machines moet hebben (misschien ergens te huur??) is er nog de kennis en ervaring van de plaatsers.

de isolatiewaarde van de vlokken hangt af van de dichtheid waarmee het ingeblazen wordt en hiervoor nemen ze stalen tijdens het inblazen. Je moet dus weten hoe dik de vlokken moeten ingeblazen worden etc. om het goed te doen.

simpelweg gezegd: het is misschien zo moeilijk als tegels leggen. Dat kan ook iedereen als de ondergrond perfect vlak is en je er de tijd voor neemt. Maar dat wil niet zeggen dat je dezelfde tegel even vlotjes legt op een ongelijkmatige ondervloer en de kamer een onregelmatige vorm heeft.

of er verdelers/groothandels van vlokken zijn die cursussen geven aan particulieren die zelf wensen in te blazen ? nog niet tegen gekomen...

Je gaat nooit zelf mogen inblazen.

De mensen die dit doen moeten zelf lessen volgen in Duitsland (was vroeger toch zo)

 

Bij ons komen ze vandaag inblazen

cellulose zelf inblazen is niet zo slim.

Buiten de reeds aangehaalde argumenten van opleiding en ervaring om de juiste dichtheid te verkrijgen, zit je ook met het feit dat voor de meeste premies of de belastingsteruggave je een factuur van een geregistreerde aannemer moet hebben om (een deel van ) je investering terug te krijgen. Facturen van materialen alleen volstaan niet.

Wat je als doe-het-zelver wel kan doen is even belangerijk en zal je veel geld besparen ,een kleine opsomming :

- alle gaten boren waar er moet ingeblazen worden

- alle kieren luchtdicht afkleven

- de plaatsen waar de slang moeilijk kan komen reeds op voorhand opvullen

- bij het blazen de zakken (veel !) uitgieten in de machine (weer een man gespaard)

- gaten achteraf weer dichtkleven

dit alles in samenspraak met je inblazer , hij zal je tips geven hoe en wat.

Als je blazer alleen moet blazen en zich met de andere (belangerijke!) details niet moet bezighouden , zal de prijs navenant zijn. Op een dag of max 2 is je huis volledig ingeblazen.

Op 6 uur was het bij ons gedaan.

Wel hadden wel zelf  1 persoon voor het vullen van de machine en 1 persoon om gaten af te plakken.

Moet nu nog een 50 tal gaten afplakken .

We hebben veel gaten moeten maken omdat we een moeilijk dak hebben

Piramide dak met een extra uithoek en een dakkapel en zonder echte compartimenten (verbouwing- geen spantendak)

Plat dak was op 1 uur gedaan, wat een verschil.

 

Denk ook dat je het meeste gaat uitsparen met zelf  je folie te plaatsen.(was bij ons het meeste werk)

Als je zelf zou blazen (als je al iemand vind die het wil lenen), ga je waarschijnlijk ook geen garantie hebben.

Ik ben zeker niet van plan om de vlokken zelf in te blazen hoor.

Maar na het zien van de fimpjes waarnaar verwezen werd, en waar het manueel opvullen van het skelet door de fabrikant (!!!) van de cellulose getoont is,

vroeg ik me af in hoeverre dit inderdaad zelf te doen is en aan te raden.

 

Maar als ik de reacties hierboven lees veronderstel ik dat niemand zich hieraan zal wagen.

gunny

zelf aanbrengen is mogelijk, maar niet zinvol voor grotere oppervlaktes en voor grote diktes. want je gaat er zoveel tijd in steken en zoveel stof vreten, ik zou het je ten zeerste ontraden.

voor kleine opppervlaktes eventueel wel, eerst de vlokken losmaken (met bv een handmixer zoals om mortel te maken) en dan de vlokken storten en een beetje aandrukken.

voor dikke wanden moet je toch wel zorgen voor voldoende densiteit, en met de hand is dat eigenlijk niet in te schatten. allicht ga je dan ook meer materiaal gebruiken dan nodig.

hans d

kris

klopt niet helemaal, de isolatiewaarde wordt niet beïnvloed door de densiteit, toch niet tussen 25 en 65kg/m³. maar je hebt de juiste densiteit nodig om verzakken te voorkomen. nu kan je dat eenvoudig oplossen door altijd 65kg/m³ te nemen, maar dan wordt het wel onnodig duur.

in principe kan elke particulier opleidingen volgen, maar wie gaat er voor z'n eigen werf al die tijd en cursusgelden insteken? dan kan je dat geld net zo goed aan een ervaren aannemer geven, je zal niet duurder uitkomen. want kursus volgen is 1 ding, maar dan nog de ervaring opdoen.

hans d

 

Bedankt voor de feedback Hans.

Het lijkt me dan inderdaad beter om dit over te laten aan de vakman.

 

Nog een vraagje:

 op youtube een filmpje gezien waar de cellulose tegen het raamwerk van de houtskelet werd geblazen, daarna gladgestreken en dan pas voorzien werd van de binnenwand/beplating ...

Zijn er voordelen (behalve beter controleerbaar) of nadelen tov het systeem met de geboorde opening waarlangs de compartimenten in de skelet worden gevuld?

 

wim

dat was waarschijnlijk nat spuiten (CSO) wat jij gezien hebt. ik zou dat maar met veel voorbehoud doen met een houtskelet, want je hele houtconstructie wordt nat, en met de cellulose erop kan ik mee voorstellen dat dat niet zo snel uitdroogd. daarbij is het ongeschikt voor grotere diktie's (tenzij je in meerdere lagen werkt) en wordt het dus behoorlijk duur in vergelijk met droog inblazen.

hans d

Hans,

weet jij of er een officieel erkende isolatiewaarde is voor ingespoten cellulose? De uitleg op de website 'energiesparen' lijkt me op dit vlak verwarrend. Ik vraag me zelfs af of de website of de regelgeving zelf cellulose hier ook niet benadelen, zoals ondertussen door Vibe rechtgezet in het geval van Eandis. Om recht te hebben op een groenestroomcertificaat moet je dak goed geïsoleerd zijn -terecht vind ik- maar ik val achterover als ik lees dat voor ingespoten cellulose onder 'Niet-fabrieksmatig vervaardigde en in situ geplaatste isolatiematerialen' 30 cm wordt voorgeschreven daar waar men wel 18 cm aanvaard voor cellulose-platen onder 'Fabrieksmatig vervaardigde isolatiematerialen'

dank,

Joost

Joost

 

De opgegeven waarden zijn diegenen die je moet nemen als je geen produktgegevens hebt.

De huidige -betere- cellulose haalt een lambda van 0,037 W/mK en dan kom ik aan 11,1 cm voor Rd = 3.

Nu raad ik toch minimaal 18cm aan en liever 22-24 cm en meer als je de plaats hebt.

joost

voor producten die in de epb-databank staan, of producten met een ETA (europese keuring) mag je de waardes uit die attesten gebruiken. de meeste celluloseproducenten hebben zo'n ETA, en de waardes liggen naargelang het merk tussen 0.037 en 0.040 W/mK. voor cellulose. dus niet zo slecht. hetzelfde geldt overigens voor de andere natuurlijke producten die zonder deze ETA zwaar ( en ten onrechte) afgestraft worden, ook daar vindt je waardes tot 0.037 W/mK.

hans d

Alain en Hans

dank voor jullie snelle reactie!

We hebben 25-27 cm in ons hellend dak stelen en ja, we hebben de Europese keuring in ons dossier steken; waarde is 0,039, dus geen probleem.

Joost

Dan lijkt me cellulose in droge vorm een betere keus;-)

bedankt Hans!

 

groeten,

Wim