bijverwarmen passief + warm water prijs calculatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zonet een ruwe prijs calculatie gemaakt van de aangeboden opties met hier en daar enkele ramingen, prijzen zijn toestel prijzen ex btw

Pelletketel + 4 zonnepanelen + 2 verwarmkringen + 600 l stratificatie boiler 12500 euro

Gas + zonneboiler stratificatie 600l + 4 zonnepanelen (verbeterde vlakke plaat) 10000-11000 euro

Gas+ zonneboiler 300 l + 2 zonnepanelen 8000-9000 euro (vacuumbuizen)

compactsysteem 16000 -3500 (ventilatie) =12500 (tech details zijn nog niet juist bekend, maar ik dacht boiler 200 à 300 l)

Kortom waren de keuzes vroeger eenvoudig (gas zou goedkoper uitvallen) nu zijn ze het niet meer...

Wie heeft zijn mening eens ?

Voor een pelletketel met 22kg voorraad hoe snel moet je dan bijvullen ? En is een schouw noodzakelijk ?

Reacties

 

Ik ken al je gegevens niet, m² panelen, orientatie, oppervlakte woning, Blower door, warmtebehoefte, etc etc.

Maar wij hebben vorig jaar passief 9 kWh/m² gebouwd in de Ardennen in de buurt van Baraque Fraiture. Ongeveer hoogste ( dus koudste)punt v/h land 450 meter. Wij hebben 10 m² panelen, 800 liter buffervat Pellaque, pelletkachel Aqua van Rika, (schoorsteen : dubbelwandig inox), twee kleine radiatoren Vasco in keuken en in badkamer, warmteverdeling via ventilatie Paul Thermos, .....

Gezien er in dec-jan-febr weinig  of helemaal geen warmteopbrengst was via de panelen, hebben wij op de koudste dagen, -18° elke dag 1 zak pellets ( 15 kg/zak à 4,20 euro) gebruikt voor de opwarming van het buffervat ( van 45° naar 60°). Pelletkachel slaat dan een twee-tal keer aan per dag.

Op minder koude dagen 1 zak per twee dagen of zelfs drie. Ik heb het allemaal niet echt nauwgezet bijgehouden wat en hoeveel op welke dagen, want ik zat ook nog met een technische ruimte waarlangs nogal veel koude binnen kwam via de fundatie. Dit is ondertussen ook van de baan, dus weet zeker dat er nog minder warmte  nodig zal zijn volgende winter.

Achteraf gezien zou ik een nog iets groter buffervat kiezen( ingenieur had ons 600 liter geadviseerd, ik heb 800 lit gekozen), kwestie van iets meer opslagruimte te hebben . 10 m² panelen ( 4 stuks, waren drie voorgesteld) zijn  voor bewoning van ons huis met twee personen voldoende. 1 paneel minder zou iets te weinig geweest zijn . Met een iets groter buffervat zou ik één paneel van circa 2,5 m² bijgenomen hebben .

Ik hoop dat je iets aan mijn uitleg/ervaring hebt.

 

 Wie heeft jullie installatie geplaatst in de ardennen ? Wij bouwen in wallonie. Ivm de premies in wallonie moet ik een installateur nemen die goedgekeurd is in wallonie. Heb nu een offerte van 7500 euro voor 5m2 zonnepanelen en boiler van 300l. wat volgens mij veel te weinig is. (gezin 4 personen)

Wij bouwen een K22, ook 9Kw warmteverlies, balansventilatie D storckair, luchtdichtheidsresultaat 1,2. Houtskeletbouw met 8cm vloerisolatie , 26cm isolatie in de buitenmuren, 25 cm dakisolatie. 

We zoeken al een paar jaar de ideale en betaalbare verwarming, maar nog niet gevonden (vooral budgettaire kwestie). We hebben een minder gunstige inrichting, met keuken en eetplaats , bureau op het gelijkvloers en de living met vide op de 1ste verdieping , kamers in dak (2 de verdieping) . We moeten zo'n 130m3 op gelijkvloers en 220m3 op 1ste verdieping zien te verwarmen.

We dachten pelletcv kachel op gelijkvloers met aansluiting op zonneboiler en radiatoren op 1ste verdieping in de living ? Ofwel 2 kleine pelletkachels (4kW) eentje gelijkvloers , eentje 1ste verdiep) maar daarmee is de warmteverdeling naar het bureau niet voorzien. En blijkbaar zou de balansventilatie de warmte niet verspreiden. 

Iemand ervaring met soortgelijke huisindeling ? 

 

 

Jaspalex .... ik kan 1-2-3 niet op je vragen antwoorden.

Veel hangt af van hoe je bouwt, ligging, orientatie, .....

Vloerisolatie ....  lijkt me wel wat weinig, niet? K22, waarom niet iets beter en lager ?

Mail me anders even  mousnypassive@gmail.com

@Jaspalex: 300l zonneboiler is voor een gezin van 4 personen meestal wel groot genoeg. De prijs lijkt me nogal hoog voor alleen warm tapwater, maar ik ben niet bekend met de prijzen in Wallonië.

Is er geen plan voor de verwarming? Vloer- of wandverwarming of iets anders? Het lijkt me overigens dat een houtvergasser schoner brandt dan een pellet CV kachel, maar misschien is dat gewoon terminologie en kan een pelletbrander ook vergassend (of in ieder geval schoon brandend) werken.