l/w warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb zonnepanelen geplaatst en zou graag een warmtepomp gebruiken om mijn huis te verwarmen.
Mijn huis is van 2006, maar goed geisoleerd (12cm muur, 28cm dak, 10cm pur vloer, weinig glas ih noorden, veel glas in het zuiden).
Momenteel verbruik ik jaarlijks rond de 1100m³ gas voor verwarming, warmwater en warmwater voor afwasmachine.
Ik zou dus graag overschakelen op elektriciteit van mijn zonnepanelen. Ik ga in totaal 8280 Wp hebben (7500kW opwekking), en heb dus een 3500-4000kW per jaar voorzien voor verwarming.
Ik dacht hiervoor een WP aan te kopen. In China zijn er heel wat goedkopere alternatieven dan de Altherma voor rond de 2000-2500 Euro.
Nu is mijn vraag: welke grootte van WP zou ik voorzien? Ik heb geen warmteberekening meer, maar kan ik dat adhv mijn gasrekening dit uittellen? Ik dacht vroeger ooit 8kW te hebben uitgeteld maar ben niet meer zeker.
Als ik goed kan tellen kom ik ongeveer uit op een 12000kW warmte per jaar, zodat ik met mijn 4000kW ongeveer toe kom met COP3. Maar wat gaat mijn warmtevraag zijn bij -10°C?
Ik heb mijn oog laten vallen op een 19kW max, 4,1kW input toestel.
Bij -7°C/45°C zit ik aan cop2,4 en bij -7/35°C aan cop3 en bij 15/50°C aan cop4,7. Dus bij de grootste koude zou ik nog een 12kW warmte krijgen.
Er is ook nog een 3,4 en 2,34kW input toestel (max 15kW en 11kW aan COP4,7, dus bij -7°C ongeveer 10kW en 7kW warmte) maar het prijsverschil is miniem (50€ tussen 19kW en 15kW, 350€ tussen 19kW en 11kW). Als je de transportkosten meetelt gaat dit over een 10-15% verschil. Gaat het 'overgedimensioneerde' toestel mij meer verbruiken? Het gaat hier over on/off WP'en, dus geen invertertechnologie.
Mij lijkt het beter een overgedimensioneerd toestel te hebben voor kortere draaitijden en het buffervat snel opgewarmd te krijgen.
Welke grootte van buffervat zou ik voorzien? Mij lijkt 300 liter voldoende, maar hou ik daar een nacht mijn vloerverwarming mee draaiende (op 35°C) zodat ik enkel overdag (hogere buitentemp) mijn boiler hoef warm te stoken? Ook als ik dit als reservoir gebruik voor warmwater en de gasketel (doorstromer) nog gebruik voor warmwater om van 35°C naar 60°C te gaan? Zou ik 2 spiralen voor het buffervat gebruiken icm warmwater of 1 spiraal en warmwater enkel door de gasketel sturen?
Ik heb nl schrik dat, als ik mijn bad laat vollopen, de boiler enorm fel gaat afkoelen en dus zelfs mijn vloerverwarming gaat afkoelen ipv opwarmen. 100l is niet op 5 minuten met een deltaT van 32°C naar 35°C gebracht in putje winter. Een 500l buffervat is ongeveer een 300 Euro duurder, ga ik die extra investering terugverdienen?
Weet iemand websites voor zo'n goedkope boiler? Ik heb momenteel mijn ogen laten vallen op deze http://www.solarheizungsshop.de/Speichertechnik/Solarspeicher/Solarspei….

Ik weet, veel vragen. Het houdt me al een maand bezig en ben al overgestapt van een lucht/lucht WP naar lucht/water WP dus al één stap dichter bij de goede oplossing.

Reacties

Best grappig verhaal eigenlijk:; eerst voor 10.000den Euro's PV panelen kopen en dan enkele 100den Euro's willen besparen om ergens een boiler of WP vandaan te halen en niet eens weten of je daar überhaupt iets mee zou kunnen aanvangen.

 

Waarom zoek je niet eerst een lokale installateur om je nog nieuwe gasinstallatie af te breken en je een offerte te doen voor een correct lucht/water warmtepomp installatie?

 

Voor de boiler: als die dient om warm water te hebben én vv te voeden kom je met 300 liter niet toe (kan nu niet niet bedenken hoeveel je energie je kwijt kan in een paar 100 liter water); heb je ook een 'boiler' in boiler systeem nodig. 

Walter

ps: stel dat je idd 8kW nodig hebt voor je woning (best toch eens aan het rekenen slaan). 

=> je idee om 's nachts niet te verwarmen.  Bv 8 uur niet verwarmen:; wil zeggen dat je die energie die je 's nachts verliest dus overdag moet bijverwarmen.  Dus ipv van een installatie die 8kW kan leveren heb je een installatie die 8kW + 8kW x (24-8/8) of 12kW moet leveren.  En dat haalt je WP dus net; of eigenlijk niet: want je moet ook nog wat tijd steken in warm water maken en als je een boiler wil opwarmen moet je hoger gaan de 35°C; dus je COP zal geen 3 zijn op de koudste dag.  Dus komt de warmtepomp vermoedelijk niet toe.  Dus toch 's nachts verwarmen en zonder boiler (lucht warmtepomp en buffervat lijkt mij geen goed idee). 

Walter

David, met 3500 a 4.000kwh/jaar ga je er niet komen hoor

 

 

Waarom geen invertertechniek kopen?? Deze moet veel minder opstarten, en kan beter de tussenseizoenen aan. Het rendement is ook beter.

 

Bij Daikin zeggen ze dat ge een juiste berekening moeten laten doen. Een te zware warmtepomp heeft een slechter rendement, zonder de duurdere aanschaf te tellen. En in dit geval is een systeem alles of niets zeker af te raden.