insijpelend regenwater in houtskelet strobalenwoning tegengaan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Wij hebben een probleem met insijpeling van regenwater dat door de slagregen langs de ONDERkant van de oversteek van het lessenaarsdak van ons strobalenhuis binnenkomt. Ik heb er foto's van genomen en heb die in bijlage toegevoegd. De foto's zijn niet al te groot maar geven hopelijk nog net voldoende detail.

Op de foto's zie je dat er multiplex tussen de dakspanten bevestigd is. (De dakspanten zijn gelamelleerde balken van rode Noorse den gemengd met epicia.) Zowel links, rechts, boven en onder de multiplex zijn er kieren waarlangs het water binnenkomt; deze zijn (schat ik) tussen de 1 à 4 mm breed. In totaal gaat het om zo'n 50 lopende meter.

Mijn vraag is: hoe kan ik die kieren duurzaam dichtmaken? Met duurzaam bedoel ik in eerste instantie dat het voor lange tijd (minstens 5 à 10 jaar) het water zou moeten tegenhouden, rekening houdend met de zon die er voortdurend op schijnt. In tweede instantie zijn we op zoek naar een product dat zo milieuvriendelijk mogelijk is. Het product moet ook gemakkelijk toe te passen zijn, want de dakoversteek bevindt zich op zo'n 10 meter hoogte!

Mij hebben ze al Tec7, FixAll en Sikaflex aangeraden. De ene wil het lijmen, de andere wil er een soort flexibele "kit" op aanbrengen om het werken van het hout op te vangen. Maar 1 à 4 mm is nogal weinig om dit te gebruiken...

Kan iemand mij helpen?

Bedankt en met vriendelijke groeten

Guy

Reacties

guy

krijg jij met zo'n oversteek noch water binnen? dat begrijp ik niet.

nu ja, ik zou een degelijke waterbestendige kleefband gebruiken zoals voor luchtdichting gebruikt wordt.

hans d

Dag Guy,

Tec 7 en alle aanverwante MS-polymeren zijn niet geschikt voor waterdichting die langer dan drie maanden onder waterbelasting staan. Dan is het enigste product dat helpt de goede ouderwetse siliconenkit. Maar alle kitsoorten die je hiertussen kan spuiten zijn volgens mij gemakkelijksoplossing maar die op lange termijn geen duurzame afdiching gaan opleveren (voor winddichting zijn die wel heel effectief).

Je moet inderdaad zoals Hans D. schrijft eerst met een dichtingsband de kieren dicht maken. Dat is die fameuse alu-folie met circa 1mm butylmastiek als kleef en dichttingslaag. Die bestaan standaard op 100mm breed, rollen van 10 meter. Zorg dat op het moment van het aanbrengen de ondergrond goed droog is en duw de band op zijn gehele oppervlak stevig aan op de ondergrond.

Ik zie aan de oversteek geen boordplank noch afdruiprand (tenzij die nadien bevestigd is)?  Die moeten daar absoluut aan want anders blijf je met de problemen zitten.

Die boordplank moet dan tussen het dak en langs de bovenzijde en tot op - of onder - het bestaande dak vakkundig waterdicht afgewerkt worden, anders loopt het regenwater evengoed tussen de boordplank en de dakrand naar binnen.

Wat me echter meer verontrust is dat ik reeds grijze of donkere vlekken op je hout zie. Die wijzen op beginnende schimmel of zwamaantasting. M.a.w. Je zal snel moeten handelen of binnen enkele weken is je hele houtcontructie aangetast.

-Eerst zorgen dat het water er niet meer in kan sijpelen (dichtingband, boordplank, druiprand, al of niet met een reep EPDM eronder of erboven)

-De donker gekleurde houtoppervlakken (zie foto) met een curatief product tegen schimmels en zwammen behandelen.

Vraag ook raad aan jouw architect (heb je geen architect met toezicht?) en aan de vaklui die je gebouw mee helpen zetten.

Zoals Rudy ook al schreef moet je absoluut eerst al de "koppen" van de dakbalken beschermen tegen de regen.

Epicia is een houtsoort met lage duurzaamheidsklasse, dus hoe sneller je die koppen droog hebt, hoe beter.

Ook het kopvlak van de dwarsbalk waar de "kepers" opliggen moet je beschermen tegen de regen.

Je kan dit doen met een duurzame houtsoort, en daarbij kan je best constructieve verduurzamingsprinciepes toepassen zoals druiprand, geen haarvoegen, enz.

 

Onder je dak mag normaal gezien geen water komen, dus moet je die kieren ook niet waterdicht maken ... wel luchtdicht natuurlijk.

Het was beter geweest als je dampopen houtvezelplaat had gebruikt ipv multiplex om de openingen dicht te maken. 

 

Dirk

 

 Zoals hierboven al gezegd en ik de laatste foto bekijk denk ik dat met een druiprand en stormplank er al veel mee kan worden opgelost.

 

Nu kruipt het water, veel zelfs, langs de balken naar beneden.

Hallo allemaal

Vooreerst bedankt voor jullie reacties.

Een boordplank met druiplijst voorzien we nog, maar zal pas bevestigd worden bij het pleisteren, aangezien er dan een stelling zal zijn. Maar het binnenregenen bij slagregen (Hans, vandaar dat er water langs afdruipt) moet nu stoppen, want anders kan ik onze daar nog te bouwen strobalenmuren opnieuw gaan afbreken!

Ik denk dat we voorlopig enkel gaan kiezen voor de tape (lijkt mij een zekerder manier van winddichting wegens breder).

Het is juist omdat we verschillende meningen van diverse mensen (simpelweg gesteld architect-houtskeletbouwer contra winkelverkopers) hadden, dat ik deze vraag ook even op het forum gegooid heb. We hebben onze architect dit ook laten lezen en hebben opnieuw zijn advies gevraagd, en nu staan de neuzen gelukkig allemaal in dezelfde richting!

Rudy: nog even m.b.t. de schimmel. Het houtskelet staat ondertussen al zo'n 2 jaren in weer en wind, en vermoedelijk is dat het begin van natuurlijke vergrijzing/verwering van het hout. We waren eigenlijk niet van plan om daar iets aan te doen, meer nog: de dakoversteek zouden we langs de onderkant nog bekleden zodat dit niet meer zichtbaar is. Of lijkt jullie het niet-behandelen nog steeds geen goed idee?

Bedankt en groetjes

Guy

Guy:

Benevens de regenwaterkering is het allerbelangrijkst dat op het moment dat je alles gaat afwerken, alles wat zich langs de binnenzijde bevind en je min of meer afsluit door beplanking, poederdroog is.

 

Schimmels en zwammen kunnen zich niet voortplanten zonder water, met een droge constructie  zit je dus veilig wat schimmels en zwammen betreft voor de verder afwerking van je houtconstructie.

 

Als je twijfelt over bepaalde plaatsen of het enkel maar wat vergrijzing is of een begin van blauwzwam dan absoluut behandelen. Idem indien je oppervlakkig een soort geel, grijs of wittig pluis op het houtoppervlak ziet. (Ook belangrijk: Als je zo'n pluis aanraakt met de blote handen dan absoluut goed je handen wassen met zeep, vooral alvorens te gaan eten!).

Als het enkel maar oppervlakkig is dan kan je er onverdund bleekwater over wrijven met een borstel en terug laten opdrogen. (Koop in dat geval zelfs beter 5 liter hypochloriet bij een zwembadhandel, hypocloriet is 3 tot 5 maal geconcentreerder dan huishoudbleekwater).

Zit het dieper in het hout (als je met een beitel wat afkrabt zie je wel of het zwart binnen in het hout zit) dan moet je absoluut een door het Min. v Volksgezondheid  gekeurd curatief product toepassen.

 

Over het al of niet behandelen van hout (meestal bedoeld men dan behandeling tegen insecten): Zie de andere talrijke replieken van diverse forumleden.

 

rudy

zwarte schimmel op bv spar tast het hout heel oppervlakkig aan, maar beschermd ineens het hout. ga maar eens kijken in oostenrijk, zwitserland en duitsland, daar staan duizenden huizen met houten afwerking met een zgn niet duurzame houtsoorten als spar die desondanks aan de tand des tijds weerstaan. en daar kan je dus beter afblijven. je moet dat zien als bv de koperoxide op koperen daken, verwijder die regelmatig, en na 20 jaar lekt je dak als een zeef.

hans d

Rudy: "Dat is die fameuse alu-folie met circa 1mm butylmastiek als kleef en dichttingslaag. Die bestaan standaard op 100mm breed, rollen van 10 meter."

 

Ik ken er echt niets van, maar is dit een ecologisch verantwoord materiaal? Of zijn er vanuit ecologisch standpunt betere materialen? In andere draden spreekt iedereen in het kader van luchtdichting over Pro Clima-tape, of gaat het hier om hetzelfde?

 

Bedankt

 

Guy

guy

er zijn meerdere merken die bruikbare tapes hebben voor die toepassing, proclima heeft dat, maar ook anderen zoals illbruck, ik vermoed dat het deze tape is waar rudy naar verwijst, want die heeft een alufolie.

ecologisch verantwoord? nee, want eigenlijk is er quasi niks ecologisch verantwoord van wat de mens maakt of doet. of zoals de CEO van ecover onlangs nog heeft gezegd, onze produkten zijn alleen maar minder schadelijk voor het milieu.

alu scoort niet zo best neem ik aan, maar je kan dat niet als uniek criterium gebruiken, want als dat produkt naar betrouwbaarheid merkelijk beter zou zijn (wat ik niet beweer, daarvoor ben ik niet bevoegd), moet je ook dat in rekening brengen. zo gaat niemand z'n kelderwand isoleren met cellulose of hennepwol, ook al is dat ecologisch veel beter dan xps.

hans d

Dag Hans,

ja ik ga zeker niet afwijzen dat ginds zulke toestanden in hun omstandigheden kunnen bestaan. De relatieve vochtigheid van de lucht zal in Oostenrijk op jaarbasis een totaal andere grafiek of patroon vertonen dan bij ons in Belgie.

Ik ben er echter zeker van dat we hier in ons vochtig westers zeeklimaat met andere en meer schimmels en zwamsoorten zitten dan in Oostenrijk. Hier blijken onder andere de blauwzwam en roestzwam het hout helemaal door en door aan te tasten.

Roestzwam is de meest gevaarlijke omdat je hem bijna niet opmerkt (weinig of geen verkleuring) maar die kan een onbehandelde dakconstructies gewoon verpulveren zoals beschuit. En ik spreek van ervaring want ik heb zelf zulke constructie aangetroffen bij een aangekochte woning. Nog de geraadpleegde aannemer, noch de geraadpleegde architect, noch ikzelf hadden aan de houtconstructie iets waargenomen.

Maar de saneringsfactuur die wil niemand, noch de aannemer, noch de gedupeerde eigenaar graag in zijn brievenbus ontvangen!

 

Met de huidige EU normen worden fabrikanten en leveranciers van ongedrenkte houtconstructies terecht en ongenadig in gebreke gestel. Précédenten in de Belgische rechtsspraak overschrijden reeds lang de fameuse waarborg van 10 jaar in de bouw waarbij veel aannemers dan denken dat ze van de verantwoordelijkheid af zijn.

 

Blijkbaar moeten hardleerse aannemers van ongedrenkte houtconstructies eerst eens een goede financieele bloedneus hebben alvorens ze geleerd zijn.

rudy

als we over voralberg spreken, een streek waar ik enigzins thuis ben, die hebben zoveel regen als wij, en ook vergelijkbaar met ons als het over de temperaturen gaat. in in het najaar soms weken aan een stuk mist, de ideale omstandigheden denk ik voor schimmels.

in duitsland is het gebruik van ongedrenkt hout voorzien in vele 'bauzulassungen" bij gebruik van bv cellulose, ook met cellulose zonder boraten! en de noordzeekust bv verschilt niet veel van de onze. maar er is altijd een zeker risico, de vraag is of je dat risico kan/moet nemen, of beter in alle huizen het binnenklimaat verpest, en dan ook daarna nog met hopen giftig afval blijft zitten om een paar gevallen te vermijden? de remedie kan soms erger zijn dan de kwaal....

jij spreekt van een jou bekend geval, ik heb zoiets nog nooit meegemaakt, en loop toch ook al wat jaren mee in de bouw. telkens ik problemen zie met hout is dat meestal het gevolg van waterinfiltratie door meestal slecht onderhoud of bewuste nalatigheid.

hans d

 

 

Dag Hans,

ik denk dat héél veel ongedrenkt hout wel gedrenkt is. In de boomzagerijen moet men wel na de eerste verzaging fungicide spuiten of het hout beschimmeld dat het niet mooi is.

 

Cellulose houdende producten voor dit doel:

Ik herinner me uit de jaren 60 inderdaad waterdunne (nitro!)- celluloseproducten die men voor dit doel gebruikte. Die werden meestal gemengd met ondertussen verboden gechloreerde producten. Daardoor waren dat zelfs curatieve producten tegen schimmels en houtworm. Na de opkomst van de gevaarsymbolen in de jaren 60 moesten die echter voorzien worden van een kanjer van een Sint-Andrieskruis (schadelijk) en zijn ze vrij snel van de markt verdwenen. Ze zijn nog korte tijd en in kleine hoeveelheden toegepast bij restauratie van bv. kerkbeelden.

 

Hout drenken:

Eén en ander komt natuurlijk ook omdat men de bomen niet meer uitdoet zoals in grootvaders tijd (in de herfst als het sap uit het hout is).

 

Problemen in Belgie:

De probleemgevallen met slecht of niet gedrenkt hout die ik op meer dan 40 jaren gezien heb hier in Belgie zijn schrijnend, zowel voor de gedupeerde bewoner maar ook voor de constructeur. Een gedupeerde bewoner die brengt zijn probleem uit wanhoop wel al eens voor de TV, een betrokken aannemer wordt meestal financieel gepluimd of kan de claim niet betalen en gaat failliet. De verzekering betalen deze schade niet omdat ongedrenkt hout gebruiken voor constructies aanzien wordt als een beroepsfout.

 

Ik ken met naam en toenaam bepaalde gevallen en bezit zelfs een afschrift van een uitspraak in beroep waarbij de vakman in beroep nogmaals veroordeeld werdt.

 

Ik moet nog min. 2 jaren meedraaien in de bouw alvorens op pensioen te gaan maar ik zal, mits toelating van de eigenaars bij volgende gevallen wat foto's verzamelen.

 

Ongedrenkt hout in Duitsland:

Als ze daar in Duitsland toelating voor geven of gegeven hebben dan zal dit niet lang meer duren. Ook zij zullen tenslotte de EU-richtlijnen en normen moeten toepassen. Ik ben ook helemaal geen voorstander van bepaalde van die normen, maar niemand in de EU zal die in de toekomst naast zich kunnen neerleggen. Ik denk echter dat bespreken van deze EU verplichtingen ons zou leiden buiten de doelstelling van het forum (politiek...) en dat wil ik absoluut vermijden.

 

rudy

het gaat niet over waterdunne nitro celluloseproducten die gebruikt werden om hout te behandelen, want dan is het ook behandeld hout.

nee, ik spreek over met cellulosevlokken geïsoleerde houtconstructies, waarvan er 100.000-den zijn en dit over véle jaren. en op één enkele na misschien zonder problemen. cellulose wordt niet makkelijk aangetast door schimmels, getest volgens EN ISO846-12 resultaat 0 (dus geen schimmelvorming). en doordat cellulose (en dat telt ook voor bv hennep en andere natuurlijke isolatiematerialen) vocht kan bufferen, zal het hout droog blijven en niet gaan schimmelen. de constructie moet natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldoen, dampdicht langs binnen, dampopen langs buiten.

wat europa ook beslist, het is dom hout met giftige stoffen te belasten als het ook anders kan.

hans d

 

Dag Hans,

dat is al een heel ander verhaal, ik dacht dat het die ouderwetse curatieve spullen waren om aangetast hout terug hard te maken (was nitrocellulose in oplossing).

 

Je zou echter versteld staan van de omzet van curatieve producten in Belgie die ingezet worden voor aangetast hout. Officieus hoor ik grote importeurs spreken over hoeveelheden tussen de 50 en 250Ton (en dan is dit nog maar de top 2 van Belgie). Als je weet welke gigantische houtberg men daarmee behandeld dan spreekt het boekdelen over het aantal probleemconstructies in ons klein landje. Die curatieve industrie tiert nu net welig op alle houtconstructies die niet of slecht behandeld zijn en aangetast worden.

 

Dan is men volgens mij terug bij af en behandeld men beter met goedgekeurde preventieve of voor diegenen die het wensen met onschadelijke alternatieven (insectafstotende producten die geen  insecticide werking vertonen, mineraliseren van het hout enz...).

 

 

 

 

rudy

volgens mij zijn we nog beter af met verstandig bouwen waardoor we het gebruik van dat soort producten grotendeels kunnen vermijden. maar ik geefvtoe, er is nog werk aan de winkel.

hans d

Ik kijk net op de website van Illbruck

http://www.tremco-illbruck.nl/service/productfinder/index.html?typ=1&id…

en zie daar een hele resem tapes. Welke bedoelen jullie eigenlijk? En zijn er ook nog alternatieven?

 

Groetjes en bedankt

 

Guy

Guyc:

Zoek via Google op "DL Chemicals" en zoek bij hun producten naar "Paraband" (Aluminiumfolie van 10cm breed met een laag butylmastiek erop).

 

 

Dag Rudy

 

Ik heb gedaan wat jij me aanraadde. Daarna heb ik de technische fiche vergeleken met wat Novatech (Roof7Tape) en Soudal (Butyband) aanbieden. Het lijkt me enigszins gelijkaardig. Aangezien het toch om een tijdelijke oplossing is (op middellange termijn lossen we het probleem echt op), denk ik dat deze producten (die voor mij gemakkelijker te verkrijgen zijn nu tijdens het bouwverlof) ook voldoen.

 

Als ik het volkomen bij het verkeerde einde heb, dan hoor ik het graag!

 

Nogmaals bedankt en groetjes

 

Guy

Dag Rudy

 

Weerom hartelijk bedankt. Ik ga begin volgende week de Butyband kopen (of bestellen).

 

N.B. (voor de volledigheid, niet om reclame te maken): Novatech is de fabrikant van Tec7. Als ik het goed voor heb, zijn zowel Soudal als Novatech Belgische bedrijven (goed voor "onze" economie)?!

 

Guy

Dag allemaal

 

Even om jullie te laten weten dat het "gelukt" is met de Butyband. "Gelukt", 't is te zeggen: de Butyband is na enige tijd op verscheidene plaatsen toch nog losgekomen van het hout. Ik heb het toen opnieuw aangeduwd en er nog extra nietjes in geslagen om de Butyband vast te houden. Wel goed opgelet dat het nietje niet los door de Butyband uitging!

 

Het ziet er nu wel niet uit, maar dat is een tijdelijke situatie.

 

Bedankt voor jullie hulp en groetjes

 

Guy

Guyc:

die van Novatech ken ik niet maar de anderen wel, dus OK voor afdichting.

Hou er wel rekening mee dat eenmaal op het oppervlak gekleefd dat je die zo goed als niet kan verwijderen. Hoogstens kan je er de alu folie aftrekken maar de butyllaag blijf dan wel hangen.

Ik heb met die 'butylband' de naad aan mijn dakrand afgekleefd tussen de isolatie en de OSB plaat die daarop ligt. Idem op de naad tussen de isolatie en de onderliggende betonplaat.

 

Die butylzijde die hecht op zo bijna als alle bouwmaterialen, hout, steen, beton, ferro en non-ferrometalen, plastieksoorten, isolatieplaten... Echt degelijk materiaal. Ik heb er altijd een rol van in huis.