gascondensatieketel met 2 regelkringen : evenwichtsfles nodig ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen onze gasketel vervangen door een condensatieketel.
Om nog efficienter te verwarmen dachten we ook om 2 regelkringen te voorzien:

1 voor bovenverdieping(incl.badkamer) + keuken
1 voor de rest van de woning

De radiatoren staan op de bovenverdieping meestal dicht (behalve de badkamer) en als we gaan werken hebben we 's morgens enkel warmte nodig in badkamer en keuken, dus waarom altijd die living meeverwarmen ?
De ww boiler wordt ook opgewarmd door de ketel.

Het voorstel van de installateur is een condensatieketel voorzien van buitenvoeler en met 2 regelkringen + ww kring.
De huidige circulatiepomp zou blijven bestaan en de kringen zouden geregeld worden door 2 regelventielen. De kring van de badkamer+keuken zou gestuurd worden door een nieuwe draadloze on/off thermostaat (die in de keuken of badkamer hangt) , de kring van de living+rest van woning zou gestuurd worden door de huidige thermostaat die in de living hangt.

Er wordt ook een evenwichtsfles voorzien. Ik heb nu al op verschillende forums hierover gelezen, maar het gaat altijd over de combinatie vloerverwarming + radiatoren.
Bij ons gaat het enkel over 2 kringen met radiatoren. Is die fles dan wel nodig ?

Zou dit een goede regeling zijn voor hetgene we willen bereiken, of bestaan er betere alternatieven ?

Reacties

Debie,als er in je nieuwe condensatieketel een interne circulatiepomp zit,is het steeds aan te raden om met een evenwichtsfles te werken.De ketel zal dan de evenwichtsfles op temperatuur houden(geregeld via buitenvoeler) zodat de 2 externe pompen geen invloed hebben op de interne cv-pomp.

Bedankt voor je reactie Patrick, maar heb je dan geen rendementsverlies, zal de ketel dan nog genoeg condenseren ? 

Debie,dit verandert niets aan het rendement van je ketel omdat de temperatuur van de evenwichtsfles wordt bepaald door de stooklijn van je buitenvoeler.

debie

op zich een voorstel dat hydraulisch goed zit, maar het heeft 1 nadeel, nl. 3 pompen die alledrie stroom verbruiken. als het enkel radiatoren zijn zou ik eerder opteren voor 1 enkele pomp en twee zoneventielen doe je aanstuurt via een kamerthermostaat, terwijl je de ketel wel weersafhankelijk stuurt. maar dan moet de ketelpomp wel differentieldruk geregeld zijn.

hans d

 Hans,

Er zouden slechts 2 pompen zijn : 1 voor de ww boiler en 1 voor de verwarming (zoals de oude installatie) met inderdaad zoals je zegt 2 zoneventielen elk gestuurd door een kamerthermostaat.

Wat me het meest verontrust is of het rendement door die evenwichtsfles niet gaat zakken ?

 

debie

sorry, had wat slordig gelezen.

je hebt de circulator in de ketel die het water naar de fles stuurt, en eentje voor de verwarming. warmwater gaat dan via de ketelpomp via een driewegklep neem ik aan?

een evenwichtsfles zorgt altijd voor verlies, maar als de evenwichtsfles een eigen voeler heeft zou de regeling er voor moeten zorgen dat de pompsnelheid en de keteltemperatuur verlaagd i.f.v. de flestemperatuur.

een tweede pomp geeft natuurlijk ook energieverlies.

hans d

 

 

 We hebben de installatie laten uitvoeren zoals we hier ongeveer gelezen hebben:

Een Vitodens 300 omdat die een geregelde circulatiepomp heeft, WAR regeling, gevolgd door 2 zoneventielen (looptijd is ongeveer 3 minuten), elk gestuurd door een kamerthermostaat.

De ketel is pas geplaatst en we moeten nog uitleg krijgen van de installateur, maar ik heb de werking een tijdje opgevolgd en heb toch enkele vragen:

- De circulatiepomp draait continu, zonder dat er verwarming wordt gevraagd. Is dit normaal ? Zou deze niet beter aanslaan wanneer 1 of beide zoneventiel(en) opengaan ? Je voelt trouwens dat de bypass warm wordt.

- De ketel is ingesteld op een ruimtetemperatuur van 20°. Welke temperatuur is dit eigenlijk, en waar wordt die gemeten ?

- Ik lees nu hier en daar dat een condenserende ketel best continu draait, aan een lage temperatuur. Daaruit besluit ik dat die kamerthermostaten eigenlijk geen zin hebben als temperatuurregeling, maar enkel dienen om de kring al of niet in te schakelen. (tijdsprogramma) Of heb ik het verkeerd voor ?

- Hoe moet de stookcurve best ingesteld worden : met 1 kring open op beide kringen open ? En zal de regeling dan nog goed zijn in het andere geval ?

 

 

 

gekozen regeling is weinig zinvol, ketel wordt weersafhankelijk gestuurd maar als beide thermostaten geen warmte vragen staat de ketel op weersafhankelijke temperatuur, voor wat en voor wie?

Beter was geweest een bijkomende module( er zit eral een in de vitodens 300) zodanig dat het eindloopkontakt van het zoneventiel de ketel in bedrijf zet(moet dan wel een snelwerkend ventiel zijn anders moet u te lang wachten vooraleer de ketel gaat reageren)

Ik zou de circulatiepomp enkel laten draaien indien 1 of beide zoneventielen opengestuurd worden. 

Indien de beide kamerthermostaten geen verwarming vragen zou de pomp moet stilvallen

Zou deze regeling dan nog snel genoeg opwarmen ?

 

Lucien, welke bijkomende module die al in de vitodens 300 zit bedoelt u ?

Viessmann biedt een externe  module aan, maar vraagt daar wel 200 euro extra voor  (+ plaatsingskosten) , en dit enkel om een circulatiepomp te laten stoppen.... 

2 pompen aan elke kring hoeft niet per definitie duurder te zijn en wellicht in verbuik goedkoper.

Je kan in het geval van 2 kringen af met twee kleinere pompen en als er regelmatig 1 kring gebruikt wordt is dat voordeliger dan een zonneklep te plaatsen met een grote pomp. Het hydraulisch evenwicht is met een zoneklep ook niet optimaal.

Zonder evenwichtsfles of open verdeler kun je het ketelcircuit  gebruiken met 1 zoneklep. Je hebt dan maar 1 pomp, die van je ketel.

Een evenwichtsfles is niet vereist bij 2 kringen.

Mag ik hier eens aansluiten met een dergelijk probleem? Over twee weken is hier een condensatieketel geplaatst met twee kringen, maar het werkt niet naar behoren. Het betreft een ketel Valliant VCW 346 waarna een systeem met twee pompen geplaatst werd. Die pompen worden bestuurd door de thermostaten. Maar in de ketel zit ook nog een pomp en die doet warm water lopen in de kring die koud zou moeten blijven. Ik heb de installateur wel al verwittigd maar die is nog niet gekomen. Hoe moet dit opgelost worden? Moet hier ook zo een "evenwichtsfles" tussen of de pomp in de ketel afkoppelen?

 Wij hebben een kleine brotje ketel met twee radiatorkringen,twee circulatiepômpen(jes), twee regelaars, maar de scheiding is bij ons onder en boven.

Zonder evenwichtfles natuurlijk. Scheiding aangebracht, omdat we boven bijna nooit verwarmen. Verwarmingssysteem blijft zo klein. Ketel kan wel voldoende vermogen leveren om alle radiatoren te verwarmen(bij -10, 14 kW). Ketel levert 3.5-17 kW vermogen.

Zo verwarmen we zuinig en kan indien nodig ook boven mee verwarmd worden. Zelfs de radiatoren boven kunnen we apart verwarmen buiten de normale verwarmingscyclus om.

 

hans,

 

heeft het volgens u zin om in het geval van ketel met interne pomp +evenwichtsfles +2 kringen met elk 1 pomp en thermostaat, te kiezen voor geregelde pompen (genre apha pro of dergelijke)? Mij werd verteld dat een WAR bij deze configuratie geen zin heeft. Anderen spreken dat dan weer tegen.

maakt me radeloos.

thomas