Afzelia raamwerk behandelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal!

 

Ik ben nieuw op dit forum maar heb al wat rondgeneusd op zoek naar info en had graag hetvolgende willen vragen.

 

Wij hebben afzelia raamwerk, dat nu behandeld is volgens het klassieke systeem met een onderlaag, en twee bovenlagen filmleggend product. Probleem is dat die met verloop van tijd gaat afschilferen, en dat je dan moet beginnen schuren (de laag echt wégschuren) voordat je er netjes een nieuwe op kan doen. Ik heb gelezen dat afzelia een hardhout is en ik vroeg me af of er geen andere behandelmethodes bestaan voor dit soort hout, meer in de zin van 'oliën' zoals je bij teak kan doen. Zo zou je denk ik het afschilferen tegengaan, en is het in de toekomst misschien wat minder arbeidsintensief om opnieuw te behandelen.

 

Hoor het graag wat jullie ervan denken.

 

Groetjes en bedankt! Wim.

Reacties

oplossingen:

- afzelia is een hout van duurzaamheidsklasse 1; dat zou je niet moeten behandelen.  Dus nog eens afschuren en niet herschilderen (ik geef je geen garantie hierop).

- oplossing 2: nog eens zeer goed afschuren en olien.  En misschien bestaat de nazorg dan nog uit her-olien en niet meer schuren.

En bij beide misschien ook nog eens langs binnen opnieuw schilderen (zodat die zijde goed luchtdicht blijft).

kijk ook eens op http://www.ecobouwers.be/forum/post/houten-ramen

Misschien vind je daar nog wat info over de juiste producten en behandelingen.

Walter

Dankjewel Walter voor de tips.

 

Ik zal eens kijken welke olieproducten er in aanmerking komen.

Kan de binnenkant niet ook met olie behandeld worden zoals de buitenzijde?

Ik heb ook iets gehoord dat afzelia gaat bloeden, dat het product dat je erin doet dringen om 't te behandelen er met verloop van tijd weer 'uitbloedt'.

 

Heeft iemand daar een idee over / ervaring mee?

 

Groeten! Wim.

Ik heb afzelia en merk geen bloeden op van het hout. Het is wel duidelijk merkbaar bij mijn poort in merbau.

Ik opteerde voor een olie voor hardhout in donkerbruin kleur. Tot op heden geen probleem.

Ion, steeds het hout ontvetten. Na keuze van het afwerksysteem ( fimvormend, niet-filmvormend, houtolien) steeds de voorschriften van de fabrikant volgen. Bv. primer, afwerksysteem met laag 1-2-3.

Beter een laag meer aanbrengen aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde, dit voorkomt inwendige condensatie.

Dampdicht aan de binnenzijde en dampopen aan de buitenzijde.

Mon

Zou een teak olie bv. dan dienst kunnen doen?

 

Maar zowieso is binnen- en buitenkant olieën geen optie omdat de binnenkant damp-dicht moet zijn, begrijpt ik dat goed?

 

Bedankt!!

Wim.

Niemand?

Natuurlijk kan je teakolie gebruiken om Afzelia ramen te behandelen, maar of dit produkt milieuvriendelijk is?

Mon

Ik bedoel als het een goede manier is om mijn ramen te behandelen... (sorry Mon, ik lig nu even wat harder wakker over m'n vensters dan over de potentiële schade van het product, niet dat ik niet milieubewust ben, maar veel ecologisch verantwoorde - goede - alternatieven zijn er niet denk ik, maar das weer een andere discussie).

 

Ik heb gisteren een klein stukje geprobeerd met teakolie verrijkt met wax, ziet er alleszins mooi uit en het water parelt eraf. Dus met elk jaar eens in te wrijven zal dat wel lukken zeker?

 

Iemand een idee als dat ook aan de binnenzijde van de ramen een optie is?

Als ik mij niet vergis hebben alle grote verfmerken afwerksystemen voor hard hout. Afzelia heeft een duurzaamheidsklasse I. Ik weet dat er producten zijn onwikkeld specifiek voor Afzelia, je zal wel wat zoekwerk hebben bij de verffabrikanten, Testaankoop, houthandels en belgische en nederlandse forums  hierover zijn ter beschikking op Internet.

Ik gebruik reeds 25 jaar het merk Restol, een olie met zéér goeie resultaten maar zeker niet milieuvriendelijk wel een laag meer aan de binnenzijde. Ik zou het nu wel anders aanpakken, alléén europees naaldhout gebruiken met een alu- buitenbescherming en geen afwerking langs de binnenzijde.

Mon

Oké, bedankt voor de info.

Ik ga zien wat ik ermee ga doen, starten met nog wat productinfo's op te zoeken.

Bedankt allemaal.

Mvg, Wim.