Passiefhuis: wasmachine buiten de isolatieschil

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

We zijn bezig met de plannen voor een passiefhuis, met het nodige puzzelwerk om de ruimtes te krijgen waar we ze willen krijgen en dat allemaal binnen ons budget. In één van de denkpistes zou de wasmachine buiten de isolatieschil komen, zodat "binnen" meer ruimte gecreëerd wordt.

We vragen ons echter af of hier met betrekking tot het passiefhuisprincipe negatieve gevolgen aan gekoppeld zijn... of misschien zelfs positieve? We denken bv. aan warmte-terugwinning (is dit te verwaarlozen?), minder vochtige lucht die moet worden afgezogen (is dit een voordeel of een nadeel?), wasmachine die eventueel met warm water uit de boiler wordt gevuld (met grote verliezen tot gevolg?),...

We kunnen een klein beetje inschatten wat de voor- en nadelen zijn, maar niet in welke mate. Bovendien zien we misschien zaken over het hoofd? Iemand die nog enkele zaken/opmerkingen/... kan toevoegen?

Reacties

buiten geisoleerde schil = oppassen voor leidingen die kunnen bevriezen.

Bij onze LEW hebben we ook ons wasmachine buiten de nieuw geisoleerde schil.

Maar dat kot heeft nog altijd een gevulde spouw en oud dubbel glas en 5 cm rotswol in dak (geen verwarming aanwezig).

Vorig jaar daar bij een wasbak de kraan laten druppen.

Toen stond er s morgens een ijspegel aan  :-)

 

Hoe ver gaat de leiding moeten lopen  van boiler tot wasmachine?

Wat betreft debiet dat afgezogen moet worden, meestal is het juist zoeken waar men nog extra moet gaan afzuigen, omdat men meer plaatsen heeft waar men gaat inblazen.

m2ts,

 

de puzzel om de ruimtes te krijgen zoals je wilt, kan soms best ingewikkeld zijn.  En kleiner bouwen kan toch heel wat creativiteit vragen. 

Maar als je in een nieuwbouw moet beginnen zoeken om een wasmachine buiten te zetten denk ik dat je te ver gaat.  Dan zit er toch iets fout met je ontwerp. 

Een wasmachine is uiteindelijk maak 60breed, je kan er boven een een droogkast plaatsen, een bergkast, een ijstkast, ....

Die kan in de keuken staan, de badkamer. Uiteindelijk eender waar er 60cm vrij is. 

Voor mij moet je je wasmachine toch ergens binnen geplaatst krijgen.

Grootste probleem voor mij: wassen hoort tot het dagelijkse leven: en dat gebeurt binnen.  Een ontwerp waar een wasmachine buiten moet staan is voor mij geen goed ontwerp. 

Walter

Onze wasmachine en droogkast komen onder de trap met opening in de badkamer. Het bordes is op 1,40 m dus meer dan ruimte genoeg. De badkamer bevind zich wel beneden natuurlijk.

 

Die machines genereren trouwens bijzonder veel warmte en de droogkast zeker ook vocht. Dat merk ik al bijzonder goed in ons zo-lek-als-een-zeef appartementje.
Dus ik verwacht wel dat er een merkbaar verschil in temperatuur zal zijn als de droogkast werkt. Enkel in de koude seizoenen al het kan en aangezien enkelvoudige meter: overdag, wanneer we die warmte ook kunnen gebruiken.

 

Is het misschien een goed idee om zo'n machines ook te starten op basis van warmtevraag?

Bart

 

Als ik je goed gelezen heb laat je de afvoer van de droogkast uitkomen in huis, kan je dat vocht de baas of is het geen probleem met balansventilatie?  (Of heb je een condensdroogkast?)

 

mvg

 

Alain

Ja, condens. Zelfs dat laat nog veel vocht vrij in de lucht.

Niet dat ik denk dat de ventilatie in de badkamer hier moeite mee zal hebben. daar is zo'n 150 m^3/h.

Ik las net dat en luchtafvoer droger meer energie verbruikt, net omwille van de rechtstreekse afvoer en het verlies aan warmte naar buiten.
Als je het zo ziet klopt dat misschien wel, maar die warmtepomp om te condenseren en pomp om het in het bakje te krijgen zullen uiteindelijk wel voor een hoger elektrisch verbruik van de machine zorgen vermoed ik.

 

Hier een erg goeie uitleg over de werking van een condensdroger: http://www.olino.org/articles/2007/02/14/condensdroger_vs_droogrek

Wat het vocht in huis betreft heb ik mij door eigenaars van balansventilatie juist laten vertellen dat te droge lucht in de winter een enorm probleem is in een ph.

Dus als je condensdroger dat vocht dan binnenshuis brengt is dat in de winter juist een goede zaak lijkt mij.

Er staat ergens op dit forum een vraagstaart over bv en te droge lucht dacht ik.

Wat verbruik van een condensdroger betreft, las ik in een test aankoop artikel inderdaad dat deze een meerverbruik hebben.

Maar in een ph lijkt mij dat wel ok. Winter heb je er de warmte en het vocht van.

Zomer droog je vanuit energie oogpunt de was buiten.

Bart vraaggestuurd zo als dat dan zo mooi heet lijkt mij een goede zaak.

Droogkast springt op 30 min voor je thuiskomt en als je thuiskomt is het overal in huis fijn warm. toch

 

 een Droogkast in een PH

 

waar gaat het naar toe

wat is er mis met een simpel rekje??

Jan

Dat is waar, een goede balansventilatie (met bijv té hoog afvoerdebiet in washok/badkamer) en een beetje extra plaats voor een rekje : in no time droog en geen 4KWh verbruikt ...

Ik ga in die optiek mijn afvoerdebiet in het washok een beetje optrekken ten nadele van de badkamer (waar het debiet toch te hoog was)

Dat is volgens mij een vergissing: je krijgt met een BV debiet niet even je was 'in no time' gedroogd'.

Daarnaast heb je in de winter in een correct geisoleerd huis (moet geen PH zijn) graag wat extra vocht, maar niet in de berging. Je zet je wasrekje best in de woonruimte.

Walter

Beste allen

Ik had jullie posts (en de andere topics op het forum) al gelezen, maar het kwam er niet van om ook te antwoorden.

Uiteindelijk hebben we beslist om de wasmachine binnen de passiefhuisschil te plaatsen, zonder droogkast. In onze "H"EW doen we het ook met een droogrekje en voorlopig (met een kindje van 16 maanden) lukt dat vlotjes.

Bedankt voor jullie feedback.