isoleren gang nuttig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik woon in een huis van 1930, een volle steense buitenmuur die op het westen is gericht en een later bijgebouwde halfsteens binnenmuur. Vanwege opstijgend en doorslagend vocht was door de vorige eigenaren de gang al enkele keren voorzien van een nieuwe pleisterlaag met als gevolg dat er op sommige plaatsen de pleister 4cm dik was. Ik heb nu alle pleister verwijderd vanwege de schimmels, laten behandelen tegen opstijgend vocht en als het weer het toelaat wordt de buitenmuur behandeld tegen regenslag. Nu moet ik nog de binnenmuur afwerken. Normaal moet er eerst een noppenmembraan en dan laten bezetten. Volgens de vertegenwoordiger die de behandeling tegen het opstijgend vocht uitvoerde is het plaatsen van isolatie die geen vocht doorlaat ook goed. Hier bij denk ik aan pur-platen maar deze vangen het relief van de stenen muur niet zo goed op. Welke isolatie kan ik hiervoor het best gebruiken en waar moet ik ook nog op letten? Wat kan ik het beste als voorzetwand gebruiken, pvc-panelen, gyproc.... Nog iets, heb me door de buren laten vertellen dat een 15 jaar geleden die spouwmuur was opgevuld met een soort bolletjes, nu is er van de bolletjes niets meer terug te vinden, wel poeder, dus volledig gedesintegreerd. Mijn vraag is of dat jullie een idee hebben over welk materiaal dat het gaat, dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Reacties

  •    De enige isolatieplaat die totaal vochtbestendig is, is XPS (GEËXTRUDEERD polystyreen). Maar toch zou ik de hele zomer nog deze muur laten opdrogen voor die te bedekken met isolatie, anders kan dit vocht er achteraf niet meer uit hee.

 Ik heb ooit 2x een natte muur gehad door kapotte gootpijp en een hele lente en zomer lang heb ik die kamer met tocht laten luchten eer alle muffe geur verdwenen was!!! Let wel: ik heb eerst de oorzaak van het probleem aangepakt en hersteld. Ik raad je hetzelfde aan, want pas als die muur volledig gedroogd is, zal je met de najaarsbuien en grondwaterstijging weten of je buitenmuur voldoende sterk behandeld is.  Want de enige totale oplossing tegen opstijgend vocht is om die buitenmuur te gaan onderkappen en onderaan van een waterkeringsfolie te voorzien. Zo bouwde men in 1930 nog niet (getuigt mijn eigen huis van 1935).

  • Spouwmuurislatie die verkruimeld is tot poeder: ik heb hier op dit forum nog zo'n wilde verhalen gelezen over resolschuim... Oude resol is niet giftig tenzij je die gaat opeten...  ;-)
     Je kan je muren opnieuw laten opvullen, ditmaal met Knauf spuitwol of met SLS20 (silicaatkorrels). Beide zijn natuurprodukten, isoleren even sterk als de chemische schuimen en zijn zeer goed dampdoorlatend. Polystyreenkorrels (Isomokorrels) is ook een mogelijkheid en dit produkt is volledig waterbestendig. Toch zou ik eerst toezien dat je muren droog blijven eer je in de spouw isolatie plaatst.

Wat je kunt doen is aan de buitenkant een nieuwe, gespoten PUR laag van 10 cm laten spuiten. Daardoor elimineer je alle evt. warmtebruggen. De PUR kan daarna bezet worden met pleister.

Als je de isolatie tot 50 cm onder het straatniveau laat doen, heb je een dikke, niet wateropnemende laag die je huis direct droog zal maken.

Is waarschijnlijk de goedkoopste en zeker de meest effectieve oplossing.

aan Louis:

maar zeker de meest anti-ecologische... We spreken hier wel over een totaal chemisch product, en dan nog in de binnenruimte toegepast!!!

aan Carol:

8ste woord = buitenkant, dus niet aan de binnenruimte.

Voor wat betreft de ecologische kant: daar heb je natuurlijk volkomen gelijk in.

Bouwen is steeds weer afwegingen treffen. Moeten de wanden droog en geïsoleerd, op verschillende ondergronden en met behoud van zoveel mogelijk bestaande bouw (alles afbreken en opnieuw bouwen is hier geen optie begrijp ik) dan kan je het best je huis een nieuwe dikke modern windjack geven. Past altijd, lekker warm en dicht, maar net zo kunstmartig als een ski-jack. Maar goed, ga jij skieën in een wollen overjas?

aan charly99:

Denk er wel aan dat je een goed berekende mechanische ventilatie in je huis aanbrengt als je gaat isoleren.

Een gemiddeld gezin produceert ca. 10 tot 15 liter water(damp) dat uit je huis moet, anders blijf je vochtproblemen houden.

Louis, u mag van mij verkopen wat u wil, maar u moet het er hier niet zo vingerdik opleggen.

aan PatrickM:

Ik hou er niet van om mij voor te doen alsof ik geen verkoper zou zijn.

Volgens mij zijn de meeste dat hier.

Laat iedereen er gewoon voor uitkomen.

Advies wordt er niet slechter om, nietwaar?

De meeste hier zijn geen verkopers.

 

Het is gewoon een feit dat u als nieuw forumlid 5X  op verschillende topics hetzelfde  antwoord.

Is meer reclame dan advies.

Er zijn hier wel enkele verkopers/zelfstandige.

En deze zijn zeer welkom, omwille van hun vakkundig advies

Nog een vraagje, geen schrik dat de pur hier en daar gaat scheuren? (krimp)

 

aan Waltervaes:

Als je op mijn site kijkt, werk ik in Rotterdam. Ben dus geen goede opdrachtnemer voor België, al kan dat natuurlijk nog komen als ik mijn vele vestigingen naar Vlaanderen uit ga breiden. ;-)

Maar het valt me op dat er hier zoveel onzin over isolatie staat. Ik begrijp dat er ecologische bezwaren tegen zijn.

Die zijn ook terecht.

Maar je moet wat.

Het zou wellicht interessant zijn om uit te rekenen hoeveel CO2 er bespaard wordt als je met PUR isoleerd, om dat af te zetten tegen de produktie en/of de afbraak ervan, ten opzichte van andere materialen. Is mij nog niet gelukt.

Maar in de praktijk is het meestal een vraag van de prijs nu.

Anyway.

Goed gespoten PUR heeft een Thermisch uitzettingscoëfficiënt tussen 20°C en 70°C van 0,03 mm/mK voor de lengte en breedte, en 0 mm/mK voor de dikte. voor een gevel van pakweg 15 bij 10 meter dus max. 0.45 mm over de gehele wand. Afgezien daarvan plakt het als niets anders, m.a.w. tussen de muur en de PUR komen geen scheuren.

Bij de pleistering op de PUR (die er later op gezet wordt en dus niet door de PUR plakt) zou dat natuurlijk wel voor kunnen komen, vooral op erg grote oppervlakten.

Dat kan je dan gelukkig wel weer herstellen, zonder de integriteit van je isolatie in gevaar te brengen.

 

Het overgrote deel zijn helemaal geen verkoper; en hebben zelf ervaring met renovatie of bouwen van hun huis. En degenen die zelf verkopen beperken zich niet tot het promoten van slechts 2 produkten als jij, maar hebben alle produkten in hun kastje en de bijhorende ervaring om verschillende produkten/oplossingen af te wegen. DAN PAS IS HUN ADVIES WAT WAARD en heeft niemand er iets op tegen dat ze ook verkoper zijn. Als je maar enkle produkten promoot ben je zo partijdig en wordt advies er slechter om.