Nieuwe condensatieketel - drukverschillen in CV systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Onlangs is er bij mij een nieuwe Vaillant VCW296 condensatieketel geplaatst. Werkt naar behoren, alleen dat als de CV functie aanslaat, de druk in het CV systeem stijgt van +- 1.4 bar naar 2.8 bar of zo (kan varieren, maar 't schiet sowieso een stuk omhoog). Dit lijkt me niet bepaald normaal, dus aan wat zou dit kunnen liggen ?

Bij de installatie heb ik wel gemerkt dat de installateur (via een Poolse aannemer) af en toe lucht uit het expansievat liet ontsnappen door met een pin op het ventiel te duwen. Kan het hier iets mee te maken hebben, en indien ja is dat makkelijk bij te vullen ?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Alain

Reacties

alain

de druk in een expansievat moet berekend worden i.f.v. de installatie. en als de voordruk te hoog is, moet deze verlaagd worden (lucht aflaten).

zo te horen is de voordruk op je expansievat inderdaad te laag. vraag aan de installateur dat hij even berekend hoe hoog de voordruk moet zijn, hij kan dan nameten of de voordruk correct is, en eventueel aanpassen. ziomaar op het goed geluk lucht bijpompen zou ik niet doen.

hans d

Alain

in principe was dat extra expantievat niet nodig omdat er in de ketel een expantie ingebouwd zit.Dit kan echter geen kwaad,maar het expantievat moet op de retourleiding geplaatst zijn en zou een voordruk moeten hebben welke gelijk is aan het interne expantievat.Deze voordruk bedraagt 800gr en kan gemeten worden met een eenvoudige drukmeter te plaatsen op het externe expantievat.

Groeten.

patrick

neem me niet kwalijk, maar ik heb nergens horen praten van een extra expansievat. en het is ook niet omdat er al een expansievatje in de ketel zit je er geen extra zou nodig kunnen hebben.

wat de voordruk betreft dat van die 800gr. is onzin, die moet je berekenen, dat is geen vast gegeven. dat bij toevoegen van een extra expansievat beide dezelfde voordruk moeten hebben is wel correct.

het is duidelijk dat jij niet zo heel goed op de hoogte bent van het hoe en waarom van een expansievat, anders zou je zoiets niet zeggen. dus graag enkel schrijven over zaken waar je echt iets van afweet aub, om niet de deelnemers aan het forum op het verkeerde spoor zetten, want daar is niemand mee geholpen.

hans d

Hans,ik denk dat ik van de voordruk van het ingebouwde expantievat wel iets afweet,daar ik technieker ben bij het merk dat Alain heeft geplaatst.Dus denk ik wel dat ik weet welke voordruk er in ons intern expantievat zit.

De ingebouwde expantievaten zijn steeds 10L vaten met steeds een voordruk van 800 gr.

Dus stellen dat ik hiervan niets afweet getuigd volgens mij van weinig tact.

Patrick

 Ik heb inderdaad geen extern expantievat, dus enkel het ingebouwde vat van 10l . Dus als ik het goed begrijp: voordruk van CV systeem berekenen, dan met manometer checken wat de druk van expantievat is, en zonodig lucht bijpompen via het ventiel. Nadien kan ik best de druk in 't CV systeem gelijk zetten (door water bij te voegen of weg te laten lopen) met de druk in 't expantievat zeker ?

Bedankt voor de antwoorden alleszins !

patrick

tack is zeker mijn sterkste kant niet, maar van techniek weet ik wel iets af, en duidelijk meer dan jij. in plaats van je op je pik getrapt te voelen, zou je je beter eerst eens informeren voor je begint te diskuteren over een materie waar je nog veel te leren hebt. het is ook tekenend voor het merk in kwestie dat z'n techniekers deze elementaire kennis niet eens beheersen.

voordruk heeft niks met het merk te maken, maar is pure fysica. het kan best zijn dat er op die vaten 0.8 bar voordruk zit, maar dat wil nog niet zeggen dat dat de juiste voordruk is. de voordruk is nl. afhankelijk van de opvoerhoogte van de installatie, niet van het keteltype. en de inhoud van het expansievat is afhankelijk van de waterinhoud van de volledige installatie, de maximale ketelwatert° en het veiligheidventiel.

de begindruk hangt af van al de vorige factoren samen.

indien deze uitleg volgens jou niet klopt, zeg me dan maar eens hoe je voordruk en begindruk bepaald volgens vaillant.

op <http://www.flamco.be/flamco_be/nl/media/calculation.ContentPar.10027.Fi…; vindt je de uitleg over hoe je een expansievat berekend, ik kan jou deze lectuur alleen maar aanbevelen.

hans d.

alain

ik weet natuurlijk niet hoe groot jou installatie is, maar de kans dat dat 10 lt vatje te klein is, is redelijk groot..

een snelle berekening zegt me dat als de waterinhoud van je volledige installatie maximaal 200lt is en het expansievat op het hoogste punt van de installatie staat (dus op het bovenste verdiep), je er met die 10 lt nog net komt (je hebt dan theoretisch 10.28lt nodig) en je hebt dan een begindruk van 0.6 bar nodig. ik ben dan uitgegaan van een veiligheidsklep 3 bar, sommige ketels is dat 2.5 bar, en dan mag je max. 175lt hebben.

staan ketel en expansievat beneden met 5 meter hoogte verschil tussen expansievat en hoogste punt van het verwarmingssysteem mag je nog maximaal 150 lt hebben en een voordruk van 1.12 bar.

hoe groter het hoogteverschil, hoe groter je expansievat moet zij en hoe hoger de voordruk..

hans d