primair energie-kengetal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik vroeg mij af wat het werkelijke verband is tussen het primair energie-kengetal (theoretisch) en het daadwerkelijke verbruik (meterstanden).

Komt dat in de praktijk overeen of zit daar bijv een 50% afwijking op ?

Reacties

yannick

primaire energie is wat je aan energie nodig hebt om die enrgie op te wekken die jou meter aangeeft.

daar zijn wat omrekeningsfactoren voor, waar soms wat diskussie over bestaat. maar voor 1 kWh fossiele elektriciteit heb je ongeveer 3 kWh aardgas of olie nodig. dus voor elke fossiele kWh op je teller gebruik je 3 kWh primaire energie. voor de stroom opgewekt met duurzame energie zijn de factoren anders. in duitsland wordt bv hout voor verwarming voor 1/5 verrekend, dus 1 kWh warmte van hout staat voor 0.2 kWh primair.

hans d

Dus als ik thuis zo een installatie heb die komende is (ontploffingsmoter, gasmoter), is de primaire energie veel kleiner.

De meeste primaire energie gaat toch verloren bij transport dacht ik??

Ja

weinig verlies van energie tijdens transport van gas of olie.

neen,

want rendement van een verbrandingsmotor is theoretisch maximaal 60% en in praktijk 40%. Dus ben je ook ongeveer 2/3 kwijt als warmte via o.a. de uitlaat..

Bij warmtepompen op gas (ik weet niet of die bestaan), kan je nog veel warmte halen uit de verbrandingsgassen en ga je wel voor een heel hoog rendement.

Maarten

Mijn vraag was eigenlijk:

is dit een theoretisch cijfer, of komt dit overeen met de werkelijkheid ?

Bijv. PH met primair energie kengetal (sww, verwarming, koeling, alle huishoudapparatuur, ventilatie) 95KWh/m2 en per jaar, en vloeropp van 150 m2, gaat dat dan effectief 5700 KWh op de teller verbruiken als alles elektrisch is (bij wijze van voorbeeld) ?

Dat zou mij toch wel veel lijken ?

yannick

natuurlijk is dat een zuiver theoretisch cijfer, dat kan ook niet anders. want elke ketel, motor, etc heeft een ander rendement. hetzelfde voor bv elektriciteitsopwekking, ook daar is een groot verschil of je dat met een biomassacentrale doet, met steenkool, gas, kernenergie, PV of CSP. dat zijn dus aangenomen gemiddeldes, en die verschillen dan nog van land tot land.

wat PH betreft, dat is het totale verbruik, dus inclusief verwarming en warm water en mag niet meer bedragen dan 120 kWh/m².a. daar zit echter een probleempje aan, het gemiddelde duitse PH is merkelijk kleiner dan een belgisch of oostennrijks PH. daarom wordt dat voor de certificatie als criterium niet meer weerhouden, voor zover mij bekent.

maar je hebt gelijk, dat getal ligt vrij hoog, waarschijnlijk zo dat je een PH volledig direct elektrisch kan verwarmen en toch binnen de grenzen blijft.

anderzijds zijn er ook heel wat mensen die al 6000 kWh per jaar verbruiken zonder de verwarming.......

hans d

Aha. Dan is je huis groter maken een goeie truuk ...

Wij gaan richting 65KWh/m2.a (op de meter, en zonder rekening te houden met het feit dat we groene stroom kopen, dus 21.5x3 !), en ik verschoot dat dit ruim onder het passiefhuis maximum zit.

Alles is elektrisch bij ons, koken, verwarming (WP), warm water (WP), en mijn zaak zit ook in het huis (1 a 2 computers etc die zeer veel draaien + verlichting en extra verluchting).

Eigenlijk is je zaak in je huis steken een mooie oplossing: geen (veel minder) verplaatsingen en minder warmteverliezen dan een aparte ruimte.

Na 1 jaar en weerom strenge winter, huis nog niet volledig klaar (nog enkele kieren) en uitgedroogd, kan ik melden dat ons totaal energieverbruik (volledig elektrisch) neerkomt op een primair energie-kengetal van 60 KWh/m2/jaar. (reële tellerstand / opp * 2,5).

Volgens EPB moest dit een 50 zijn, maar dat is zonder telefoon, Belgacom TV, PC x2, verlichting, elektrisch koken.

Blijkbaar komt de theoretische voorspelling toch wel mooi overeen met de realiteit.

mijn zoon zit in een gelijkaardige situatie, en die komt primair op een kleine 50 kWh/m².a. en daar gebeurt ook alles elektrisch: directe elektrische verwarming, elektrisch koken en wassen (met 1 peuter, machine draait dus regelmatig). verlichting is hoofdzakelijk LED. maar hij heeft wel thermische zonnepanelen.

hans d

.