dakisolatie met tand en groefrand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kent iemand merken van stijve DAKisolatieplaat met tand en groef?
(dus niet voor spouwisolatie)
-------
Ik ben van een kale reis teruggekomen na een zoektocht op de websites van Kingspan (Kooltherm resolplaten) en van Recticel (PIR-platen).
Dit systeem van tand- en groef (mes- en groef) invplaats van een rechte plaatrand is er om bij krimp geen kieren of spleten tussen de platen te hebben. Als ik nalees in de technische specificaties wordt gewag gemaakt van dimensionele vervorming bij 0°/70° die kleiner is dan 1,5%... Dat is bij een dakbreedte van 4m reeds 6cm en reeds 1,5 cm per lopende meter, niet teverwaarlozen dus!
En als je een 24 cm dik gaat isoleren in resol of in PIR gaat de dikte reeds met 3 mm veranderen, wat me in de randafwerking en topdichtingslaag problemen geeft!!!
KENT IEMAND DUS MERKEN/FABRIKANTEN VAN PLATDAK-RESOLPLATEN (mijn voorkeur) OF VAN PLATDAK-PIR-PLATEN MET TAND EN GROEF???

Reacties

Dit is toch de eigenschap van het materiaal daar zal toch weinig aan te doen zijn, vrees ik. 

Als je voor platen met een sponning kiest krijg je een iets betere aansluiting.

Mij lijkt, de platen aanbrengen in de koudste periode van het jaar. (smileys)

aan WGB:

  • in het koude en natte seizoen ga ik mijn dak niet gaan openleggen hoor  :-))
  • En dat is juist mijn vraag: wie maakt dakisolatie met een sponning??? (tand en groef noemen de meesten het, en in NL heet het mes en groef) (een beetje flexibiliteit van de mind als je dingen leest hee)
     

Is het zo erg met je. Sorry hoor. Smileys.

Kunststoffen hebben nou eenmaal een hoge uitzettigscoeff. en daar is niets aan te doen.

Volgens mij kan je bij diverse bedrijven isolatie platen kopen en op verzoek leveren ze die met een sponning.

Ik denk ook dat het lastig is om platen met tand en groef te plaatsen, deze kan gemakkelijk breken.

Isolatie platen zijn niet 100 % maatvast, deze mogen met een bepaalde afwijking binnen de norm worden gemaakt en dan is een mes en groef aansluiting ook niet in het voordeel.

Platen met een sponning zullen daarom iets gemakkelijker dit verschil opvangen.

Carol zei: "Als ik nalees in de technische specificaties wordt gewag gemaakt van dimensionele vervorming bij 0°/70° die kleiner is dan 1,5%... Dat is bij een dakbreedte van 4m reeds 6cm en reeds 1,5 cm per lopende meter, niet teverwaarlozen dus!"

we moeten een paar dingen apart bekijken:

  • 0°/70° - wordt het soms 70° warm ?? hier in Belgie is dat een zeldzame temperatuur. Toegegeven, de temperatuur vlak onder de dakpannen kan misschien oplopen maar ik denk niet dat die 70° bereikt wordt
  • de 1,5% is dus ook als een maximum waarde te beschouwen.
  • ik veronderstel dat er niet met platen van 4m breed wordt gewerkt om de ganse dakbreedte in 1 keer te overspannen, dus zullen de extra millimeters bij krimp/uitzet opgevangen worden door de tand en groef.

daarenboven wordt de isolatie toch altijd stevig bevestigd en ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat de isolatieplaten de bevestiging hadden zitten duwen of vervormen.

Die uitzetting valt dus in werkelijkheid best mee volgens mij....

Beste, je leesde er te snel over hee: ik heb het wel over PLATdak-isolatieplaten. Daarop loopt de hitte 's zomers heel hoog op.

Daarom dat ik juist op zoek ben naar tand-en groefplaten om die extra milimeters uitzet/krimp op te vangen!!! Dat was juist mijn vraag: WELKE MERK EN MODEL PLATDAKPLAAT (in resol of in PIR) is MET TAND- EN GROEF OF MET SPONNING?

en onder een hellend dak zou men kunnen zien wat er vervormt/ duwt/krimpt: de spleten onder een gekleefd platdak zitten onder de EPDMbedekking....

met vriendelijke groeten en bedankt voor alle nuttige info
Carol

carol

steico, pavatex, gutex, ze hebben allemaal harde isolerende houtvezelplaten. hun lambdawaarde is natuurlijk wat minder dan de kunstschuimen, maar daarvoor beschermen ze beter tegen zomerse warmte en scoren ze ook veel beter op gebied van geluidsisolatie.

hans d

Dank je, Hans. Ik was wel vergeten te zeggen waarom ik naar tand- en groefplaten RESOL en PIR vroeg..... maar jij weet het al, bent zeker helderziende ;-)    Ja, het was omwille van de hoge lambdawaarde, omdat ik niettegenstaande mijn beperkte maximale dakopbouw toch een aanzienlijke U-waarde wou!!!

Nu heb ik de hele dag technische fiches van het hele gamma van Pavatex, Steico, Gutex, Homatherm nagelezen, drukvastheid bekeken en telkens de Rc-waardes zitten omrekenen....
En ben tot het besluit gekomen mijn onderste laag of 2 lagen isolatieplaten in resol te nemen (kunstsschuim met nog een score op de NIBE-index) en dit te combineren met een toplaag in houtvezelplaat...... als ei van Colombus!!!

Zo kan ik toch nog een hoge R en U-waarde bekomen, en demp ik de hittedoorslag 's zomers zodat dan minder uitzetten/krimpen optreedt in de onderliggende resolonderlaag.

Nu nog uitzoeken welke van de verschillende houtvezelmerken geschikt is om te verlijmen en niet mechanisch met pluggen (is meer werk en levert mini-koude-bruggen op).  Op Batibouw wou men bij Homatherm uitsluitend van pluggen horen.... Het ene merk is met wat latex, het andere met wat bitumen doordrongen, en eentje met niets. Weet jij uit ervaring welke van de 4 best geschikt zijn om te verlijmen???
(verlijmen met de resolplaat en met de EPDM)