Hoe plaatsen van isolatie in een rijwoning voor een passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik start nog voor het verlof met de bouw van mijn massiefpassiefhuis.

 

De gevelbreedte is 7.5m en het zuiden zit gericht naar de voorgevel. Vandaar dat we wonen op het eerste verdiep ( grote glaspartijen )

Toegepaste Isolatiediktes

24cm Eurothane Silver in het dak

20cm Eurowall in de spouw (buitenmuur) en 10cm (muur buren)

20cm vloerisolatie

 

Nu ben ik er nog niet helemaal uit hoe ik nu de muur van de buren moet isoleren en toch ervoor zorgen dat het luchtdicht is. We kunnen hier niet nadien de naden aftapen!!!

We bouwen volledig los waardoor ik de muur van de buren niet heb overgenomen, dus isolatie bevestigen aan de muur van de buur wordt moeilijk. Dit is wel het voorstel van Recticel zelf, eerst een onderdakfolie bevestigen aan de muur en daarna de isolatie bevestigen aan de muur van de buren met isolatiepluggen. Daarna binnenmuur tegen isolatie verlijmen.

Met dit voorstel heb ik geen zo een goed gevoel omdat de isolatie niet mooi aansluit tegen mijn binnenmuur, ook naar zetting van het huis kan de isolatie van de muur komen.

Ik had eerder gedacht om met clipsen te werken die de isolatie tegen mijn binnenmuur duwen.

Heeft iemand hier reeds ervaring mee, hoe dit euvel op te lossen

grt

Sebastien

Reacties

Is uw pleisterwerk aan de binnenkant bij een massiefbouw niet uw luchtdichting? 

Ja, maar toch moet je al zoveel mogelijk alles afplakken

ook in functie voor je isolatiewaarde

Want wanneer er lucht kan bewegen tussen uw isolatie en binnenmuur werkt uw isolatie niet meer.

 

grt

Staar je niet blind op de lambdawaarde van pur. Ik denk dat pur harde platen het verkeerde materiaal is voor jouw situatie. Ga bv. voor multimax 30 van isover bij de  gemeenschappelijke muren. De voorgevel kun je nog steeds met pur-platen isoleren, alhoewel ik geen fan ben van dit materiaal.  De multimax glaswolplaat heeft voor een beperkte dikte een goede isolatiewaarde en is makkelijk goed en snel geschrankt te plaatsen in een volle spouw. Dit lukt volgens mij met harde platen nooit. In de praktijk zal 10 cm glaswol ondanks de lagere lambdawaarde beter presteren dan de pur-platen. Pur platen zijn gewoon niet geschikt voor deze toepassing. De kans op "lekken" is gewoon te groot. Bovendien biedt glaswol een beter akoestisch comfort. 

Rotswol kan natuurlijk ook, maar hier is de lambdawaarde iets ongunstiger. Het akoestisch comfort ligt dan weer hoger (en het is leuker te plaatsen en goedkoper) . 

 

  

Inderdaad. Tussen gemene muren steek je beter een rots/glaswol plaat. Is soepeler en kan je tussen de stenen een beetje laten knellen. Ook naar geluid beter.

Bedankt, lijkt inderdaad beter

Moet ik dan nog een folie plaatsen tegen de muur van de buren?

Is het ook aangewezen om de platen vast te maken aan de buur of zouden deze voldoende kunnen worden opgespannen tussen muur van de buren en binnenmuur?

 

Langs één zijde staat er een kleine garage, waardoor ik hier dan zou moeten overgaan van multimax30 naar PUR platen

wanneer we de platen opnieuw kunnen afplakken. Is dit mogelijk?

 

En ja, weet dat PUR geen ecologisch materiaal is maar doordat mijn gevelbreedte maar 7.5m is hebben we toch gekozen voor PUR.

 

grt

 

 

grt

Sebastien

Sebastiaan,

Waarom bij je los? maw waarom heb je de muur niet overgenomen.

Normaal is een gemene muur geen verliesmuur. en jij gaat hier een luchtspouw tussen creeeren of begrijp ik dit niet goed?

 

Als je een passiefhuis bouwt, kun je er niet op rekenen dat het huis van je buur steeds verwarmd is of bewoond blijft. Een goede isolatiebuffer is steeds nodig, anders loop je het gevaar bij leegstand of langdurige afwezigheid van de buren dat je je eigen huis niet meer verwarmd krijgt door een verhoging van de transmissieverliezen naar je buren toe. Ik zou wel niet opteren voor een luchtspouw, want totaal nuteloos. Een luchtspouw dient om het buitenparament te laten opdrogen, maar dat is er niet bij een gemeenschappelijke muur. Kies voor een volle spouw: geen gevaar op nadelige luchtstromen en je wint ruimte voor meer isolatie. Met harde platen kun je deze eventuele luchtstromen ook veel moeilijker vermijden. Overgang van glas- of rotswol naar pur-platen hoeft geen probleem te zijn, zolang je er maar voor zorgt dat de pur-platen niet voor de wol geplaatst worden. Naast elkaar hoeft geen probleem te zijn. Vermijd wel spleten. Dit kan bijvoorbeeld door de achterste pur plaat iets achter de voorste glas/rotswol te schuiven. Het voordeel van wol is dat je deze precies kunt bijsnijden.  

   

Om alle misverstanden uit de weg te helpen. Ik wil niet werken met een luchtspouw maar zou gewoon de isolatie opspannen tussen gemene muur en mijn binnenmuur. Of is dit onvoldoende en zal ik de isolatie wel moeten bevestigen aan de gemene muur.

En ter info, de buur heeft een gemene muur gebouwd van 20cm dik (10cm op zijn grond en 10cm op mijn grond)

Alleen daarom ben ik ertegen om de muur over te nemen, neemt al 10cm weg van mijn stuk grond en ben er niets mee want ik zal een nieuwe binnenmuur laten metsen. Waar dat de architect het haalt om dit nog toe te passen? Volledig ouderwets naar mijn mening.

En natuurlijk wil ik hem ook niet overnemen voor budgetaire redenen ( Een passiefhuis kost al meer dan genoeg) + buren zullen ook mee profiteren van de isolatie die ik zal bekostigen.

 

 

Hoi Sebastien,

Wij zijn volop bezig een rijhuis aan het verbouwen naar een laag energiewoning. Uiteraard zullen de buren een beetje mee profiteren , als je dat zo noemt, van de kleine verliezen die we nog zouden hebben. Anders dienen we de muren te isoleren en dan nog eens een muur bijbouwen om onze massa te vergroten.

Maar dat weet je als je niet vrijstaand bouwt he. Natuurlijk werkt dat andersom ook he. Hun warmte straalt toch ook door tot bij jou ? of zie ik dat verkeerd?

Wel gaan we net achter onze toekomstige finoven een laag rotswol steken om hun muur niet direct te verwarmen en onze wamte een beetje binnen te houden.

Maar meer doen zou wel zorgen dat ons huis serieus krimpt in de breedte...

 

Groetjes Ivivke

 

 

Akkoord,

maar uw oplossing is bij een passiefhuis niet mogelijk. Ik moet los bouwen waardoor ik het dan erg zou vinden om nog eens kosten te maken om de muur over te nemen. Maar buren hebben er geen probleem mee hoor, was zo afgesproken bij de aankoop van de grond. ( Zij hebben 1stuk in 2loten verkaveld )

veel succes met de bouwwerken!!

grt

Ik snap waarom je eerst PUR wou nemen. En volg volledig de andere antwoorden dat glaswol of rotswol beter de oneffenheden van je nieuwe binnenmuur volgt en goed vast te klemmen is in tegenstelling tot de stijve PUR-platen.

Als ik het goed begrepen heb wil je nog een extra binnenmuur bouwen. EN NET HIER BIEDT ZICH EEN ISOLEREND ALTERNATIEF AAN. Je kan namelijk gaan opteren om die binnenmuur in isolatieblokken op te trekken. En die nadien naar wens afwerken met plaaster of leem.

  1. TOPARGEX heeft een lambda van 0,035 en bestaat in diktes van 9 - 14 - 19cm, lengte 39cm, hoogte 19cm. Wordt gemetst.
  2. MULTIPOR ziet eruit als Ytong, wordt ook bij Xella gefabriceerd en is een vrij recent steenachtig product, lambda is 0,045 en diktes zijn 5 - 6 - 8 - 10 - 12 - 14 - 16 - 18 - 20cm, lengte 60cm, 39cm. Wordt meestal met speciale lijmmortel verlijmd met de rug tegen de andere muur. Maar in jou geval zou enkel metselen mogelijk zijn; hun lijmmortel heeft lambda=0,18 en is dus te verkiezen boven normale metselspecie.
  3. MARMOX THERMOBLOCK bestaat uit XPS, met verticale metaalversterking in de blokholtes. Is dus geen natuurproduct zoals Topargex of zoals Multipor.

Ik ben voor mezelf vorige week gaan kijken naar de plaatselijke groothandel in bouwmaterialen. Multipor kost het dubbele van Topargex bij dezelfde dikte en heeft een stevig prijskaartje vergeleken met minerale wol. Werkt wel heel snel gezien de grotere blokken.

In plaats van Eurothane en Eurowall (PUR) heeft dezelfde fabrikant ook PIR-platen. Of  ecologisch nog beter kan met Resolplaten (UF) van Kingspan, want UF heeft de nog hogere isolatiewaarde lambda=0,021 en een veel betere milieuscore.

Succes bij je bouwproject.

Beste Carol,

Ik vind voor TOPARGEX in het beste geval een lambdawaarde van 0,35 dus 10 (!!!) maal minder isolerend dan wat jij vermeldt....

shit, ik heb een regel mislezen: ik ben het snel gaan verifieren op de brochure van topargex en je hebt gelijk:

lambda= 0,35 en geen 0,035 zoals ik dacht. Nu ik had voor mijn eigen project ook een steenachtig isolatieproduct nodig, en twijfelde tussen 2. Gemakkellijk hee: er valt niet te kiezen en er blijft maar één over en dat is Multipor van Xella.

Hoi Carol,

 

Kan je ons laten weten hoe de bouw lukte met je Multipor steen Wij dienen achter onze toekomstige finoven (2011)ook een muurtje te metsen om idd isolatie toe te voegen en een massa te behouden tussen ons en de buren. Wij wonen ook in een rijwoning maar willen toch een beetje alles verloren warmte ( straling ) beperken, en dit leek ook een  goed idee.

Mvg. Ivivke

 

Hoi Carol,

 

Kan je ons laten weten hoe de bouw lukte met je Multipor steen Wij dienen achter onze toekomstige finoven (2011)ook een muurtje te metsen om idd isolatie toe te voegen en een massa te behouden tussen ons en de buren. Wij wonen ook in een rijwoning maar willen toch een beetje alles verloren warmte ( straling ) beperken, en dit leek ook een  goed idee.

Mvg. Ivivke

 

Hoi Ivivke,

Je kan best de fabriek van Xella in Burcht bezoeken, die geven er 1x of 2x per maand sessies met produktuitleg en fabrieksbezoek. Anders kijk je op hun website www.xella.be bij Multipor en download je de produktfiche. Ik weet dat het produkt temperatuurbestendig is en uitermate geschikt voor jullie project. Bedenk dat normaal de multiporblokken nauwkeurig gestapeld worden en met een speciale lijmmortel aan de rugzijde verkleefd worden. Of dit voor jullie een beperking of een voordeel is moeten jullie zelf uitmaken.

Mijn gebruik van Multipor zal ergens in de 2de helft van juni zijn voor een dakrandmuurtje op te hogen zodat ik een voldoende dikke laag dakisolatieplaten kan leggen. En de muren waar er geen spouw is, voorzien van deze blokken als gevelisolatie, dit gebeurt wellicht pas in oktober... nadat mijn (plat)dak volledig vernieuwd is...

Ik heb de Multipor-blokken en voorbeelden van hun afwerking kunnen zien op Batibouw2010. Het produkt is in België nog relatief onbekend (zelfs bij de cursusgevers van vzw Dialoog), maar bestaat op de Belgische markt toch een paar jaar.  In Duitsland ligt dit anders, daar ligt men op vlak van isolatie toch een dikke 5 jaar voorop. Wij Vlaamse Ecobouwers gaan er achteraan en proberen een inhaalmaneuver!!!

hallo,

zit een beetje met hetzelfde probleem : laagenergiewoning als rijwoning tussen twee bestaande woningen.

Houtskeletbouw, OVERAL 18 cm dik.

We gaan de buitengevels + dak laten inblazen met cellulose , dit lijkt logisch.

Mijn vraag is echter wat te doen met de twee buur-gevels (ik gebruik bewust het woord gemeenschappelijk niet , omdat iedere gevel volledig op zichzelf staat, er zijn geen gemeenschappelijke delen).

dat we ook de eerste twee meter van de buurgevels (naar buiten toe) ook gaan inblazen , zou ik nu ook nog doen, als was het maar op de koudebrug van de buren (klassiek gemetst zonder spouw of isolatie) op te vangen.

Maar wat met de resterende 6 meter (woning wordt 10 meter diep) .

We spreken toch al gauw over 120 m2X 18 cm  extra isolatie , die eigenlijk niet echt nuttig is , behalve voor geluidsoverdracht.

Of zien jullie het anders , met andere oplossingen ?

De gevel die aan de buren grenst, wordt zelfs in passiefhuisbouw half zo dik geïsoleerd als de buitengevels.... omdat de verliezen veel kleiner zijn dan naar een buitengevel.

En die gevels zou ik niet inblazen hoor, er kan van alles gebeuren door je buren: als die een gat kappen/boren in hun muur of als hun huis ooit afgebroken/verbouwd wordt:  daar sta je dan met je cellulosevlokken in de buurgevel hee, terwijl plaatmateriaal en minerale wol wel netjes blijft zitten.....

kan je ook pur laten in spuiten( vb pluimers)

Beste Geert,

wij hebben een halfopen bebouwing en onze gemeenschappelijke muur werd eveneens volledig vrijstand gebouw van de buurman. We hebben een passieve houtskeletbouw, waarbij in het gemeenschappelijk gedeelte 18 cm papiervlokken werden ingeblazen. Deze zitten niet los tussen onze houtskelet en de gemeenschappelijk muur, maar tussen de celit en de OSB zoals de rest van de bouw. Het is wel nodig dat de celit tegen de houtskelet wordt geplaatst voor de muur wordt rechtgezet. Het gedeelte van onze bouw wat verder uitsteekt dan de buurman, is bijkomend geïsoleerd door op deze wand een latwerk aan te brengen met bijkomende rotswol isolatie tot circa 30 cm.

De smalle kier die er nog is tussen de gemeenschappelijke muur en de celit werd langs boven opgevuld met vermiculiet. Indien de woning van de buurman wordt afgebroken zijn we enkel dit gedeelte kwijt.

 

Roel