CV zonder circulatiepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een 25 jaar oud cv systeem, 80 m2 vloerverwarming + 3 radiatoren voor badkamer en studeerkamer op de verdieping. Begin dit jaar installeerde ik een watervoerende kachel 8,5 kw (5,5 water - 3 kw straling) alsook een buffer/boilervat 670 liter. Nu merk ik sinds enkele weken dat als beide circulatiepompen uit staan er nog voldoende warm water door de vloer en de radiatoren gaat om ons huis redelijk warm te krijgen , voorop gesteld dat het boilervat tussen de 50° en 65° is. dit als de buiten temperatuur tussen 6° en 15° is, bij lagere buitentemperatuur is het weer wel noodzakelijk om de circulatiepompen te laten draaien. Nu kijkt het mij redelijk om aan te nemen dat als de cv-buizen die nu 1,1/4" zijn grotere diameter zouden hebben bv 2", het mogelijk zou moeten zijn om het systeem zelfs bij vriestemperaturen zonder circulatiepomp te laten werken, dus uitsluitend met het thermosyphon systeem, of niet?

BèrClaes

Reacties

De vraag is natuurlijk of je energieverliezen tijdens vriestemperaturen niet te groot wordt voor zelfs een verdubbeld thermosifon-debiet. Want een C.V van 25jaar oud laat me ook veronderstellen dat je woning minstens even oud is en wellicht niet goed geïsoleerd... (wellicht enkel oud dubbelglas die 2,5x minder isoleert als het moderne superisolerende, en weinig of geen isolatie in vloer of muur of dak).

Je hebt in ieder geval terug ontdekt hoe de Romeinse villa's verwarmd werden: door holle wanden/vloeren en... circulatiepompen hadden ze nog niet!

Inderdaadgewoon dubbel glas (thermopane heette dat toen) , verder 6 centimeter pur platen in de spouw, vloer isolatie 3x2 centimeter, geen dakisolatie maar de zoldervloer heeft wel glaswol van 12 centimeter.

De bedoeling word wel om nog een gelijkaardig buffervat bij te plaatsen zodat bij extreme vriestemperaturen er genoeg watervooraad is om die periode door te komen, samen met de kachel van 8,5 kw (Wamsler Aquarello). 

Je spouw isoleert behoorlijk voor die tijd! Niet dankzij de spouwbreedte, maar dankzij de lambda van PUR.... en de wanden zijn het enige wat je niet meer kan bij-isoleren zonder zeer hoge kosten.
Als de vloer reeds 6cm heeft zou ik me ook niet te druk maken: je breekt toch niet de vloeren uit in een huis dat je bewoont (ik toch niet). En de luchtdichtheid van een huis uit de jaren 80 is ook stukken beter dan bijvoorbeeld mijn huis van 1935!

Maar als je het isolatiepeil wil optrekken (en de huidige hoge isolatiepremies geven daar genoeg reden voor), kan je dak of zoldervloer nog bij-isoleren met minerale wol tot je 30à40 cm in totaal hebt. En je glas kan bijvoorbeeld Eurotherm heat-mirror-glas van U=0,6 worden die dan 4,5x zo goed isoleert als het huidige U=2,7. Dit glas heeft me in januari maar 10% meer gekost dan het superisolerende U=1,1-glas!
Dan zijn je vensters en dak op een niveau van een passiefhuis gebracht en kan je het een goed geïsoleerd huis of lage-energie-woning noemen!!!!

Als je een extra buffervat wil, zou ik eens kijken bij http://www.solarbayer.de/Speichertechnik.html, die alle opslagtechnieken ("Speicher") van buffervaten ("Puffer") kan leveren aan een zeer lage prijs. Hydraulische schema's met hout-C.V-kachels zijn er ook op hun website te vinden, en wellicht is hun SLS-temperatuurgelaagde reeks met 0, 1, of 2 spiralen of de HSK hygienebuffervat helemaal op je nood afgestemd...