Ramen in gevingerlast hout - schrijnwerkers in Oost-Vlaanderen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan een LEW bouwen en zijn momenteel op zoek naar een goede ramenboer. Nu willen we graag de belasting op het milieu hierbij zo laag mogelijk houden. In de eerste plaats wordt dan altijd verwezen naar FSC-gelabelled hout. Op zich niet slecht, maar het gaat toch nog altijd om tropisch hardhout, wat we toch liever zouden vermijden.

Daarom zouden we willen werken met gelamelleerd of gevingerlast Europees hout (bvb kastanje). Bij onze zoektocht naar schrijnwerkers die met gelamelleerd of gevingerlast hout werken, zijn we tot nu toe van een kale reis thuis gekomen ...

Kennen jullie schrijnwerkers in het Oost-Vlaamse die ermee werken?
Zijn er nog andere alternatieven om tropisch hardhout te vermijden?

Even voor de duidelijkheid: we zijn niet op zoek naar passiefhuisramen, omdat we denken dat dat een beetje overkill is voor onze woning (K29).

Alvast bedankt!

Reacties

frederik

waarom zou alle FSC gelabeld hout tropisch hout zijn? er bestaat net zo goed europees FSC gelabeld hout, al zal PEFC gelabeld wat makkelijker te vinden zijn. wij gebruiken bv FSC gelabeld OSB, en dat is echt geen tropisch hout hoor.

beuk, corsikaanse den, douglas, eik, es, esdoorn, grenen, kers, lork, populier, robinia, vuren, zijn allemaal verkrijgbaar met FSC-label, doe je er ook nog PEFC bij dan vindt je buiten de hiervoor genoemde soorten ook nog kastanje, e.a. de lijst is te lang om op te sommen.

passiefhuis ramen overkill? met een K29 neem ik aan dat je muren en dak toch onder de 0.25 W/m²K zitten? wel, de beste passiefhuisramen hebben een ongeveer 3 keer slechtere waarde.

als je een klassiek houten raam neemt het glas 1.1 zal je ergens rond de 1.5 zitten, of zeker 6 keer slechter dan je wanden.

hans d

Hans,

Bedankt voor uw reactie.

Wat ik bedoelde met die opmerking over dat FSC-hout is dat wanneer ik bij een schrijnwerker vraag naar "ecologisch verantwoord hout", zij mij altijd tropisch hout met FSC-label aanbieden, "want dat is toch veel stabieler dan Europees hout". Daarom dacht ik aan gelamelleerd of gevingerlast Europees hout, omdat zo ook het Europese hout stabiel genoeg is voor houten ramen. We hadden dan natuurlijk ook graag dat dat hout uit duurzaam bosbeheer komt ...

Maar het blijkt dus zeer moeilijk te zijn om klassieke houten ramen in gevingerlast Europees hout te vinden.

 

Over die passiefhuisramen heb je inderdaad gelijk. Ik had het zo nog niet bekeken. En ik geloof dat er bij de verlopige berekening van de K-waarde van ons huis, uitgegaan is van schrijnwerk met Uw=1,8. Dus passiefhuisramen zouden onze K-waarde nog wel een stuk kunnen doen dalen.

Maar het grootste struikelblok zal hier de prijs zijn (we vielen al achterover van de kostprijs van klassieke ramen, die 30 à 40 % hoger lag dan de berekening van onze architect ...). In principe kan dat natuurlijk geen argument zijn, want wanneer het LEW-concept van in den beginne wordt meegenomen is dat allemaal op voorhand ingecalculeerd. Maar wij hadden beiden al zo een sterk beeld van ons "droomhuis", dat het nu steeds compromissen zoeken is .... Zo wouden we bvb goed geïsoleerde spouwmuren, maar toch zo dun mogelijk, om de indeling zoveel mogelijk te behouden. PUR was voor ons uit den boze, dus hebben we geopteerd voor 12 cm resolschuim. Ecologisch en zeker economisch niet de beste keuze, maar voor ons het beste compromis ...

 

Dus, als er iemand contactgegevens heeft van aannemers die ons een prijs kunnen maken voor klassieke ramen in niet-tropisch hout, laat maar horen :).

 

Vriendelijke groeten,

 

Frederik.

frederik

thermopane ewitherm heeft gevingerlaste naaldhout (gelakt alle ral kleuren op waterbasis) 

Europeese hout en je kan kiezen tussen

dubbel glas of 3 voudig glas met of zonder kurklagen. (gewone kader  of lew kader of passief kader)

 

kijk eens op onze fotowebsite (we hebben LEW ramen genomen en de deur is normale kader met 3 voudig glas)

 

Lamikon heeft passiefhuis kozijnen van Oostenrijks naaldhout. In Zeeuws Vlaanderen zit een schildersbedrijf dat ze levert. Ik weet niet of dat te ver weg is.

Wens in Westmalle heeft vingergelaste kastanje: http://www.schrijnwerkerij-wens.be/