warmtepomp reeds 5 jaar in gebruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn al 5 jaar trotse eigenaar van een ochsner warmtepomp (van europartners uit meise).
Het toestel werkt echt heel goed.
het enige waar we na 5 jaar nog niet uit zijn is of het nuttig is om de temperatuur 's nachts lager te zetten.

tot vorig jaar zetten we deze 's nachts op 17 en overdag op 21 gr.
vanaf deze winter laten we dag en nacht temperatuur op 21gr. naar het schijnt zou dit weinig impact hebben op het elektrisch verbruik.

iemand commetaar of ervaringen?

Reacties

Volgens mij gaat dat niet veel uitmaken!  Ik heb dat de voorbij 2 jaar statistisch getest met onze aardgasketel, en het maakt statistisch geen verschil bij ons.  Alleen is er veel meer comfort nu!

Dit jaar hebben we nu een warmtepomp die de aardgasinstallatie vervangt.  Met deze koude dagen moet er nog wat gefinetuned worden (modulerende wp), maar je hoort me zeker niet klagen!

franky

 

wij hebben hetzelfde merk warmtepomp; Ook de vijfde winter als ik me niet vergis.

Verschil tss 17°C en 21°C voor nachttemperatuur is vrij hoog; Met een beetje isolatie wil dat eigenlijk zeggen dat je warmtepomp gedurende de nacht niet moet draaien.

't zijn allemaal moeilijke afwegingen:

- 's nachts nauwelijk verwarmen: wartempomp gaat lang uit; zal 's morgen best lang moeten draaien om het nacht verlies goed te maken. Dat is op zich vrij goed voor de warmtepomp, moet ze weinig starten, goed voor de levensduur en zal ze normaal aan een iets hoger rendement draaien (vloer is kouder na de nacht, dus kan ze veel energie in de vloer pompen wat gebeurt aan een iets groter rendement,tov een warme vloer).

Langs de andere kant is het regeltechnisch niet zo eenvoudig om de warmtepomp bij langere uit tijden, een gelijkmatige binnentemperatuur te laten geven.  En je moet een grotere warmtepomp plaatsen.

- ander uiterste (als hier thuis); warmtepomp die geplaatst is, is maar net zo groot als nodig.  Maw; dan kan ze 's nachts niet uit; want bij zeer grote koude zal ze zowat 24h moeten draaien (ook al zie je hier thuis nauwelijk effect als de warmtepomp 12uur uit staat).; 

 

Eerste 2 jaar: hebben we gedraaid met nachtverlaging 1 graad

2 voorbij jaren hebben we gedraaid met 'vorstbescherming op 20°C' gedurende 12 uur per dag.

=> Dat wil zeggen dat als het buiten warmer is als 5°C, de warmtepomp gedurende 12 uur volledig uitgaat.  Dus ook de omloop pomp.

Ik ga je wel niet aanraden dit zo in te stellen tenzij je zeker weet wat je doet. 

ter info: nog andere gewijzigde instellingen: de schakelhisteresisch verlaagd naar 1°C (standaard 2°C als ik met niet vergis).  En warmtepomp moet minsten 30 minuten uit blijven eens ze stopt (en de stooklijn natuurlijk ooit eens bijgesteld). 

Op die manier hebben we aantal start/stop cycli zeer laag gekregen (minder dan 10 per dag gedurende verwarmingsseizoen) en sparen we wat op het verbruik van de omloop pomp.  En is de binnentemperatuur goed stabiel. 

Walter

Beste Freddyfingers

Wij starten heel binnenkort met de bouw van onze woning. Wij overwegen ook een warmtepomp. Is uw WP een lucht-water of een ander type? Hoe is het verbruik met een dergelijke wp? Is het de investering waard? Alvast bedankt voor het antwoord.

Ook hier een Öchsner WP van Europartners uit Meise. Wat wij doen is geen rekening houden met dag en nacht. Uiteindelijk hoort een WP enkel thuis in een zeer goed geïsoleerde woning (zeer lage warmteverliezen) en kent vloerverwarming een grote inertie, iets wat zich uit zowel bij het opwarmen als bij het afkoelen van de vloer.

Nu is elke combinatie huis/WP anders, maar wij hebben alvast goede ervaringen met het laten draaien van de WP gedurende 5 uur 's nachts, dan 7u stop, dan weer 5u draaien en dan weer 7u stop. Vorstbescherming-"nacht"verlaging-dagtemperatuur staan op 5-17-20°C. Als het koud is (vriestemperaturen) zal de WP soms ook in de rustperioden draaien, maar meestal volstaat dit schema ruimschoots. Het heeft het voordeel dat je huis nooit echt gaat afkoelen, en dat de WP in principe maar twee keer zal starten per etmaal, om dan telkens flink lang door te draaien, wat ook de levensduur van de scrollcompressor ten goede komt... 

Eigenlijk is het idee om 's nachts een vloerverwarming/WP te laten rusten gebaseerd op antieke concepten. Het is idd. een goed en zuinig idee voor een tradionele kachel of CV in een oud, slecht geïsoleerd huis, maar in een moderne, goed geïsoleerde woning met vloerverwarming is dat idee totaal voorbijgestreefd - althans, dat is mijn zeer bescheiden mening.

 

Een warmtepomp heeft een beter rendement naarmate de warmtebron een hogere temperatuur heeft. Bij aardwarmte- en water-water warmtepompen zal die temperatuur niet veel variëren gedurende de dag, maar als de warmtebron de buitenlucht is maakt het wel een verschil of hij 's nachts of overdag verwarmt.

Dag medelezers,

Heb al geboeid alle info gelezen ivm warmtepompen. Wij starten kortelings met een nieuwbouw en zijn zeer geïnteresseerd in de WP lucht-lucht van Onchsner. Deze zou geïnstalleerd worden door Isobois. Zijn er mensen die ervaring met hen hebben (prijs-kwaliteit én service). Het zou een combi-warmtepomp worden (dus oob dienende voor santair) zodat ze WP deels (voor de verwarming) kan uitgeschakeld worden in de zomer.

De investeringskost ligt uiteraard een heel stuk hoger dan bij de traditionele verwarmingsinstallaties.

Ramen worden extra geïsolleerd én muren/dak,...

Alles de moeite waard? Of hebben jullie al veel problemen ervaren met dit systeem van Ochsner?

Alvast bedankt voor de tips!

Je moet de naam isobois  maar eens opzoeken op dit forum. Kan verhelderend zijn.

Natasha,

 

een lucht-lucht warmtepomp is niet een systeem met een hoog redenement.  Het zwakste punt zijn de nodige hoge temperaturen  voor de verwarming van je huis via lucht (in vergelijking met vloerverwarming). 

Daarnaast is de combinatie van luchtverwarming en ventilatie niet evident.  Ik heb het nodig nooit 'juist' weten uitvoeren.

Je gaat echt beter voor een ander type warmtepomp.

Walter

Goh, da's een tegenvaller. Ik lees wel dat je positief bent ivm vloerverwarming. Die gaan we uiteraard ook leggen. Tegen ons werd gezegd dat het leggen van buizen in de grond niet zo goed meer is. Dit zou het laatste nieuw systeem zijn. En aangezien wij zo goed mogelijk gaan isoleren en ook de ramen extra isolerend nemen, dachten we dat lucht-lucht wel goed ging zijn... Welk soort warmtepomp stel je dan voor?

Bedankt voor't advies!

Natasha,

 

een lucht-lucht warmtepomp wil zeggen dat je uit (buiten)lucht warmte haalt en die warmte dan overbrengt op (binnen)lucht.  Je blaast dus warme lucht in je huis. 

Maar waarom wil je dan ook vloerverwarming leggen?  Die is dan helemaal niet meer nodig.

Of heb je een het eigenlijk over een lucht-water warmtepomp (waar je dus met water-vloerverwarming je huis gaat verwarmen)?

Walter

 

 

Wanneer de warmtepomp 's nachts draait, en ge hebt een dubbele elektriciteitmeter, dan profiteert ge natuurlijk van het nachttarief.  Maar ik heb nooit de berekening gemaakt of het verminderd nachttarief, vergeleken met het enkel tarief, de nachtelijke rendementsvermindering van de WP compenseert. Volgens Daikin moet ge zo veel mogelijk op nachttarief laten draaien.

 

Wij hebben geen warmtepomp, maar zouden de WP zeker 's nachts afzetten, want mijn vrouw verdraagt geen warmte 's morgens.

Je bent blijkbaar een kenner, ik een 'groentje', maar volop aan het 'bijscholen'.

De warmtepomp ontrekt de buitenlucht, in combinatie met een speciale 'vloeistof' die zich in de WP bevindt wordt deze verwarmd en gaat via de leidingen naar de vloerverwarming en eventueel een aantal radiotoren. We zouden voor een combi gaan. Sanitair zou dus via een twee WP bestuurd worden zodat we in de warme periode slechts de capaciteit van één pomp nodig hebben en die voor de verwarming kunnen uitschakelen. De WP zelf zal in de eerste plaats ondersteund worden door 2 thermische panelen.

Aangezien er twee grote (énorme grote, vind'k) 'ventilatoren' komen buiten te staan om de buitenlucht op te nemen, dacht ik, had ik begrepen, dat het om een lucht-lucht WP gaat. Maar die buitenlucht wordt dus niet verwarmd en gewoon in huis 'geblazen'. Dus misschien hebt u gelijk en gaat het hier om een lucht-water WP. Mijn excuses. Daarom is het belangrijk voldoende inlichtingen in te winnen. Zoveel technologie, je wil een goede keuze maken, maar iedere verkoper vertelt uiteraard zijn/haar verhaal vol overtuiging...

 

Goede tip! Ook eens checken!

vzw Dialoog heeft zowat overal in Vlaanderen avondcursussen die meestal gratis zijn. Zo heb ik er donderdag eentje over warmtepompen gevolgd, hoewel ik de meeste technische info al op het web gevonden had.

En het is niet omdat er buien 2 grote ventilatoren staan dat het systeem dan een lucht-lucht-systeem (L-L) is, kan dan ook een lucht-water-systeem (L-W) zijn, die zijn warmte aan water afgeeft in plaats van de binnenlucht. Het nadeel van L-L is een lagere systeemefficïëntie en maar opwarming van de binnenlucht via 1 of 2 binnenunits die ook een blazende ventilator hebben... Als je veel kamers/compartimenten in je huis hebt, is L-L niet interessant en ga je voor L-W die je koppelt aan vloerverwarming, Lage-Temperatuur-Convectoren (eventueel ventilo-convectoren) of Wandverwarming. aan je verschillende teksten vermoed ik dus dat men je L-W voorgesteld heeft....

Waar men telkens de klemtoon op legt als voorwaarde voor warmtepomp, is een heel goed geïsoleerd huis, een lage-energie-woning dus. Want dan vermijd je niet alleen nodeloos energie-verbruik, maar kan je met een veel lichtere en dus 2x of 3x goedkopere warmtepomp weg. Die meerkost in meer isolatie win je dus uit in een goedkoper warmtepompsysteem en je wint nog een 2de keer doordat je huis dan minder energiebehoefte heeft!

Ga dus niet op verkoopspraatjes af van warmtepompverkopers, architecten, aannemers, maar lees liever zelf een weekendje na wat goed geïsoleerd betekent en welke isolatiematerialen en bouwtechnieken er allemaal op de markt zijn. Speciale aandacht voor isolatiedikten en ook voor herkomst en isolatiecoëfficient van isolatiematerialen.... Je vindt alles meer uitgebreid bij www.milieuadvieswinkel.be bij duurzaam bouwen, op www.vibe.be bij downloads voor de meer technische info, op www.passiefhuisplatform.be de passiefhuistechniek en bij www.livios.be algemene bouwinfo en de bouwmarkt.

Neus ook eens een weekje rond op bouwinfo.be. Op dit forum is een massa info te vinden over warmtepompen.

Als je veel kamers/compartimenten in je huis hebt, is L-L niet interessant en ga je voor L-W die je koppelt aan vloerverwarming,

 

waarom niet

en een koeltechnieker vertelde me dat de nieuwe warmte pompen tot 5 cop kunnen gaan

en er zijn er nu die zelfs bij min tien tot 15 nog een voldoende rendement halen zelf heeft hij een lucht lucht systeem in heel zijn huis zes units ,en volgens hem zeergoed

ps. deze technieker was een werknemer geen zelfstandige,maakt een wereld van verschil natuurlijk

En Marcel hoe groot is dat rendement dan wel niet bij -10°C?

Nieuwe warmtepompen halen bij bepaalde temperatuursregimes zelfs zonder problemen een COP van 6; de vraag is alleen of je in die temperatuurgebieden ook iets mee kan doen.

Walter

En Marcel hoe groot is dat rendement dan wel niet bij -10°C

zou ik ook graag weten,want van de cijfers snap ik nog niet volledig

 

Nieuwe warmtepompen halen bij bepaalde temperatuursregimes zelfs zonder problemen een COP van 6; de vraag is alleen of je in die temperatuurgebieden ook iets mee kan doen.

zou dat niet voor mij gelden,het is nu 13 graden buiten en ik zit met de verwarming aan ,het was 18 graden binnen te koud dus

denk ik dat ik met die graden een hoge cop zou halen

 

"zou dat niet voor mij gelden,het is nu 13 graden buiten en ik zit met de verwarming aan ,het was 18 graden binnen te koud dus
denk ik dat ik met die graden een hoge cop zou halen"

 

Marcel: als je nu verwarming nodig hebt is er iets mis met je woning.  Dan moet je die woning beter isoleren, niet opzoek gaan naar een pseudo technische oplossing.  Een normale woning heeft nu geen verwarming nodig.

Walter