Energie uit bio afval

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Misschien een beetje een rare vraag maar ik bedacht mij het volgende:

Alle afval dat je nu naar de composthoop of naar de kippen in de tuin brengt zou dat genoeg energie bevatten om een passiefhuis (deels) te verwarmen?

Verondersteld dat je iets construeert waardoor je zelf het afval dmv zonnewarmte en natuurlijke ventilatie voldoende kan laten drogen? (werkje voor in de zomer)

Na het drogen dan ook het afval in voldoende kleine stukjes vermalen en verbranden in een kachel.

Als de stukken gedroogd afval ongeveer dezelfde grootte hebben als pellets zou dat goed werken in een pelletkachel? Of gaat die daar van stuk?

Reacties

Hobby-gewijs heb ik de beschiking over zeer veel fijngenippert snoeiafval (stukjes +/- 1cm3).

Per jaar heb ik ongeveer 10 kubieke meter dat ik gebruik om tussen planten en op paden te strooien.

Toch heb ik er verleden jaar mee geeperimenteerd om het te verbranden in een houtkachel, allereerst is het drogen in de zon geen probleem  hoewel het zeker erg arbeidsintensief is.

Het opslaan van gedroogd materiaal was voor mij geen probleem maar het moet wel droog en zeker brandveilig opgeslagen worden aangezien zulke kleine stukjes bij de minste vonk in brand vliegen (blussen met een tuinslang zou zeker niet gaan doordat je op enkele seconden een enorme vuurhaard krijgt)

Stoken dan, ik kon per keer een vulling van +/- 5 liter snippermateriaal in de kachel doen , morst wel een beetje maar soit. Het brand wel als de hel, op 6-8 minuten opnieuw vullen..... veel gratis hitte voor nop... maar je moet er wel iets voor over hebben.

Experiment afgevoerd dus, of uitgesteld eigenlijk... totdat ik een manier vind om er blokken van te persen!

  berclaes

1 ton bioafval zou overeenkomen met ongeveer 100 m³ biogas.

Dus heb je wel wat nodig om je woning te verwarmen.

Is dit trouwens wel veilig om zelf biogas te maken?

Bij directe verbranding zal er wel meer energie inzitten, maar dan moet je eerst drogen en zullen je afgassen niet zo proper zijn als bij biogas.

http://www.ows.be/pages/index.php?menu=85&submenu=117&choose_lang=NL

Maarten