LATENTWARMTECELLEN zijn vervangers van BUFFERVATEN (ook horizontaal te plaatsen op lage plaatsen)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb hier vroeger al eens een andere vraag geopend ivm dit zelfde product.

Een LATENTWARMTECEL is ongeveer identiek aan, of een vervanger van een BUFFERVAT.

BUFFERVAT
Een buffervat aansluiten op je verwarmingsinstallatie is in Duitsland een begrip, hier is dit nog een beetje, ... minder bekend.
Eigenlijk is een buffervat gewoon het gemakkelijkst. Een groot ijzer vat met de nodige aansluitingen voor de warmtewisselaars erin, isolatie errond en klaar is kees.
Dit kan opgenomen worden in je verwarmings systeem. Met de nodige regelingen kan dan een goede warmteopslag gebeuren. Natuurlijk bij voorkeur met zonnepanelen. Maar pelletketel of kachel kan ook.

Dit buffervat staat VERTIKAAL daar het gebruik maakt van de gelaagdheid om warmte op te slaan op verschillende niveaus in dit vat.
Hoe groter het vat, hoe groter de opslag capaciteit. Eventueel twee vaten kan zelfs ook.
Het opslag medium is dan gewoon (dood verwarmings) water.

LATENTWARMTECEL
Dit is een CEL die hetzelfde doet maar het medium waar de warmte in opgeslagen kan worden is in dit geval een PCM (Phase Change Material). Een ander product welk een speciale eigenschap heeft. Namelijk bij het opwarmen gaat dit materiaal van toestand veranderen : van VASTE toestand naar VLOEIBARE toestand. Bij afkoelen OMGEKEERD.
Een zeer bekend PCM is PARAFFINE (KAARSENVET).
Het bekende witte product dat in die kleine thee-lichtjes zit.
De overgang van vast naar vloeistof is een punt waar dit product extra warmte kan opnemen.
Kortom met minder volume, meer opslag realiseren.

Interessant is dan ook dat je hiermee HORIZONTALE batterijen kan maken die warmte opslaan. Horizontaal wil zeggen dat men ze kan plaatsen op plaatsen met lage hoogte zoals een lage kelder (kruipkelder) alsook op lage plaatsen op zolder (net onder het lage schuine dak).

Hier enkele referenties aangaande producten die dit princiepe gebruiken.
- www.powertank.de
- www.hybrid-storage.de
- www.leonardo-energietechnik.de
Ze zijn wel NIET goedkoop.

Graag had ik nog wat referenties gevonden en eventueel gebruikers in Belgie
Eventueel ook een beetje jullie mening over dit product.

Bij mij is de hoofdreden om hier (eventueel) voor te kiezen dat ik zulke dingen kan plaatsen in mijn kruipkelder. Daar heb ik voldoende ruimte en dit is dicht bij mijn radiatoren.
Indien interresse, kunnen jullie ook nog het ouder ONDERWERP nalezen, elders op dit forum.

Dank bijvoorbaat voor jullie feedback. Graag enkele technische dingen die bij dit onderwerp blijven.

Reacties

Er zitten zeker wel voordelen in dit principe.

Een bijkomend voordeel is ook en volgens mij niet beschreven dat door de kleine hoeveelheid paraffine de temperatuur snel stijgt de energieinhoud in het voelbare deel is ongeveer de helft van water, samen met de hele kleine inhoud is er snel warm water beschikbaar voor gebruik. Je zonnepanelen renderen wel wat minder bij hogere temperaturen.

 

Jaren terug had Dirk Bouwens al een dergelijk idee op een forum gezet. Of dit er toen al was weet ik niet

.

Zo`n buffer zou wel wat zijn voor zelfbouwers, ik denk dat dit mischien wel een stuk goedkoper is. Wat zou paraffine kosten per kg of liter?

Dag chathanky-1,

Zoals ik reeds meldde heb ik een ander onderwerp vroeger reeds gestart, op DIT forum.  Als je zoekt met "latentwarmtecel" kan je dit makkelijk vinden.

Inderdaad kan je dit ZELF maken, dat heb ik toen uitvoerig besproken.  Ook staan daar referenties naar sommige details betreffende paraffine, waar te krijgen enz...

Het volume is inderdaad iets kleiner.  Dat is meegenomen maar in mijn geval niet het belangrijkste.

Het grootste nadeel is de extra kost van het product tov gewoon water in een buffervat.

In een klassiek buffervat kan je ook PCM materiaal opnemen als je wil en hierdoor de CAPACITEIT hiervan ook nog verhogen.  Meeste buffervaten hebben een mangat waardoor je ze kan openen.  Er bestaan op de markt ook balletjes (iets groter dan een tennisbal) van een kunststof die vol zitten met paraffine.  Door in een buffervat een groot aantal van deze bolletjes te doen, terug te sluiten en te vullen met water heb je ook een grotere buffercapaciteit gemaakt.

De bolletjes met daarin het PCM materiaal liggen op de bodem in het water, op mekaar (zoveel je maar wil eigenlijk) en zij doen daar hetzelfde als ik beschreven heb bij het openen van dit onderwerp.  

Of het SNELLER gaat, daar ben in ik niet zeker van.  Denk zelfs van niet want paraffine is een redelijk slechte warmtegeleider.  Kijk maar eens hoe lang het duurt eer een theelichtje volledig gesmolten is.

Dat is de reden waarom de balletjes klein zijn (tennisbal) en waarom er in de latentewarmtecellen zoals ik ze hierboven beschreven heb een grote warmtewisselaar zit met veel contactopppervlak.  Vele lamellen moet raken aan zoveel mogelijk paraffine.  Enkel op die wijze kan de overdracht nog redelijk verlopen.

Graag toch nog wat meer reakties en vooral LINKS naar gelijkaardige producten en/of gebruikers die met zo'n dingen reeds ervaring hebben.

 

De balletjes liggen op de bodem van het water?

Paraffine is lichter dan water, die zullen gaan drijven op het water.

Het buffervat dat wij gaan gebruiken, de Latento XXL heeft bovenaan een laag paraffine die een beperkte hoeveelheid warmte kan bufferen. Hij kan voorzien worden met max. 20kg latent materiaal wat goed is voor 1,1kWh warmte-energie.

 

walter

er zijn toch ook een aantal minpunten aan parafinne, buiten de slechte geleiding, die overigens kan verbetert worden door grafiet (ik denk toch dat het grafiet was) aan toe te voegen.

je neemt parafinne met een bepaald smeltpunt, en daarmee pin je je ook vast. want neem je 60°, ideaal voor sanitair warm water of 40°, wat dan weer beter is voor verwarmingsondersteuning van vloer- of muurverwarming.

nog een nadeel, de buffercapaciteit van parafinne is groot binnen een smalle band, maar van 40 tot 90° buffert water meer warmte, en is veel goedkoper.

latentcellen kunnen inderdaad probleemloos plat gelegd worden. maar je moet die toch ook nog isoleren, in een kruipkelder lijkt me dat niet zo eenvoudig.

hans d

 

 

60 graden is toch geen belemmering voor een vvw van 40 graden? Met een mengverdeler zoals die meest van tijds geplaatst wordt doen dit geheel automatisch.

 

Als je een traject van 90 naar 40 graden hebt is de  buffercapaciteit toch wel groter dan van water?

Die 180kj per kilo weegt zwaarder in het latente deel dan het water die van 90 tot 40 graden met 4,2 kj/kg. (43x, de winst is al van 90 tot 47 graden. De buffer kan dus al 43x kleiner zijn dan die van water)

3000 liter Water of zo`n 70 liter paraffine. Wat is compacter, praktischer?

 

Het isoleren van een compacte energiedrager is veel effectiever dan van een logge buffer met veel oppervlak en weinig energie inhoud.

Slechte geleiding is op te lossen door veel oppervlak te creëren. Dit hoeft niet ten kosten te gaan aan nuttige buffer inhoud.

Dank voor de reacties tot nu toe.

Het gaat mij hier helemaal niet om beter of compacter oid.

Persoonlijk ben ik een voorstander van eenvoud en een buffervat met WATER gevuld is volgens mijn eenvoudig en rechttoe rechtaan als het gaat om het creeren van extra BUFFER capaciteit.  Eigenlijk gaat mijn voorkeur hier naar uit.

Doch in mijn geval heb ik weinig plaats in de hoogte die ik wil opofferen. De plaats die ik heb wil ik vooralsnog vermijden als het kan.  Zeker daar ik voldoende plaats in mijn kruipkelder heb.

Die kruipkelder is nota bene zeer zuiver, droog en makkelijk toegankelijk.  Kwa hoogte heb ik daar ongeveer één meter.  Je kan er makkelijk werken.  Daar komen ook de (geïsoleerde) leidingen voorbij. 

LATENTE warmte cellen plaatsen in die kruipkelder is technisch geen probleem, er is daar ruimte genoeg die ik niet echt verlies.  Dat is een beetje de bedoeling. Uiteraard moeten de cellen goed geïsoleerd worden.   Veel isolatie errond is geen enkel probleem.

Doch het moet technisch ook werken, het moet financiëel haalbaar en rendabel zijn.

Graag jullie verdere mening hierover en als er reeds geïnstalleerde voorbeelden zijn.

Die bolletjes met paraffine erin die IN het buffervat geplaatst kunnen worden : Dit heb ik gelezen op internet.  Doch ik heb nu niet dadelijk referenties hiervan.  Of die nu boven drijven in het vat dat VOL (dood) verwarmingswater zit, of ze in het midden zweven (zware platiek errond) ofwel op de bodem liggen is niet zo heel belangrijk volgens mij.  Ze doen in elk geval hun werk.

Dag WalterST

Is volgende wat je bedoelt: http://www.rubitherm.com/english/pages/02e_latent_heat_compound.htm (http://www.rubitherm.com/english/index.htm)

Als dit enkel voor SWW is en dus niet voor CV, dan is dit toch geen probleem als dat bv. 60° is.

Hoe kies je dan eigenlijk het best de smelttemperatuur?

Stel je waterboiler verwarmt tot 55°C. Neem je dan best iets rond de 50° (voor SWW)?

Of neem je beter (in combinatie met een zonnecollector) een temperatuur die wat hoger is dan die 55?

Die latent-bolletjes om in water te kappen zijn nog niet marktrijp volgens mij (ik kan me vergissen). Wat je wel kan kopen vandaag, zijn de latent warmtecellen met grote warmtewisselaar (merknaam powertank, ik weet niet of er nog andere bestaan).

 

Mvg, Marc

 

/edit:  Oeps, ik zie net dat bovenaan deze draad al enkele andere merknamen vermeld werden.