vloerverwarming of niet? moeilijke situatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn inmiddels al een aantal dagen op zoek naar de beste oplossing mbt verwarming voor het huis die we totaal renoveren. We hebben een alleenstaand huis gekocht die we volledig zullen verbouwen en een stuk nieuwbouw bijzetten. We zullen alles zoveel mogelijk proberen isoleren aangezien dit toch het belangrijkste aspect is. Voor de verwarming hadden we gedacht aan vloerverwarming maar we zullen dergelijk systeem enkel kunnen toepassen op de gelijkvloers maar dan ook niet overal. Enkel in de eetplaats van de keuken zal dit niet kunnen omdat deze boven de kelder zit (te weinig diepte voor vloerverwarming). Een bijkomende bedenking hierbij is dat we net in die eetplaats met een open nok zitten... In de keuken en de living die beiden grenzen aan de keuken is wel vloerverwarming mogelijk (kan diep genoeg worden uitgegraven) maar we vrezen er een beetje voor dat de warmte van de keuken en living zal weggezogen worden door de eetplaats met open nok. Is hiervoor een oplossing?
We dachten om een overgedimensioneerde radiator in de eetplaats te hangen? Op de bovenverdieping zouden we ook werken met radiatoren. We zouden dus met 2 circuits zitten. Is dit een goed idee? Of zijn er betere alternatieven voorhanden?

BTW: bovenverdieping is er geen vloerverwarming mogelijk omdat de gebruikte gewelven maar juist gepast zijn (trillen mee bij springen), dus ik veronderstel dat ze niet veel meer gewicht kunnen dragen...

Reacties

Pieter,

Er zijn zeer dunne droge VVsystemen op de markt: bijvoorbeeld 1.8cm waar je de vloerafwerking (tegels bijv) rechtstreeks kan op aanbrengen. je moet dan nog wel de isolatiedikte erbij rekenen als die nog niet aanwezig is...

Stel dat je geen ruimte hebt voor de isolatie kan je deze misschien tegen het plafond van de kelder hangen en het droog systeem rechtstreeks op de vloerplaat/welfsels. Is niet ideaal maar wel doenbaar lijkt mij. 

Voor de bovenverdieping brengt een droog systeem amper extra gewicht met zich mee en is dit geen probleem.

 

Wouter

Bedankt voor het antwoord Wouter.

Is het mogelijk om het stukje droog systeem in de eethoek te combineren met een nat systeem op het gelijkvloers. En boven dan opnieuw te werken met een droog systeem?

Ik heb gelezen dat een droog systeem heel wat duurder is dan een nat systeem.

Is het een stom idee om bijvoorbeeld op de 1e verdieping te werken met radiatoren, een nat systeem op het gelijkvloers behalve de eethoek waar een droog systeem wordt gebruikt?

Dag Pieter,

 

Droog systeem is inderdaad meestal duurder i vgl m nat. Bij combinatie van beide systemen: de kamer waar het droog ligt, gaat sneller warm zijn. Als je met een open plan zit (waar ik vanuit ga) lijkt me dit geen probleem. De diameter van de buizen is bij een droog systeem ook meestal dunner dan bij een nat dus ter hoogte van de collectoren ga je mogelijks wel wat moeten "foefelen" zowel naar aansluiten als naar inregelen. Verder zie ik niet direct obstakels... maar ben ook geen specialist.

Voor de bovenverdieping: ik maak me net de bedenking dat een nat systeem ook moet kunnen. Je moet toch sowieso chape leggen op de welfsels? Het buizenstelsel in de chappe betekent amper meergewicht... of ligt er al chappe?  

 

Wouter

Boven ligt de 'oude' chappe er nog. Dus vandaar mijn probleem met de bovenverdieping. Wij hebben echter niet het budget om boven een droog systeem vv aan te leggen. Ons lijkt het goedkoper om op de bovenverdieping een apart circuit voor radiatoren te implementeren... maar hoe dit technisch in zijn werk gaat weten we niet. Misschien iemand hier op het forum die ons hier wat meer info kan verstrekken?

Het huis is inderdaad (toch het nieuwe gedeelte waar de keukentafel met open nok erboven, keuken en living is) een open plan.

Een tweede alternatief die we hebben bekeken is een speksteenkachel maar daar vrees ik dat dit ons nog duurder zal uitkomen dan vloerverwarming op gelijkvloers en radiatoren op 1e verdieping. Ik denk dat we met een speksteenkachel al rap aan 10 000 € zitten...

Trouwens wat we op de bovenverdieping wel al kunnen uitsparen zijn de radiatoren. Die hangen er nog in en zien er nog goed uit.

Nu alle ideeën zijn welkom.

en waarom geen muurverwarming? als je woning min of meer goed geïsoleerd is, volstaat dat allicht.

en dan kan je voor boven en beneden dezelfde watert° gebruiken, maakt alles een stuk eenvoudiger.

hans d

Men zegt dat de ruimte vlugger afkoelt en ik veronderstel dat muurverwarming nog een stuk duurder is dan vloerverwarming?

Hoe is de opbouw van muurverwarming? Kan je hier veel zelf doen of is dit meer iets voor gespecialiseerde mensen?

Bij vloerverwarming kan ik zelf de isolatie en de kringen leggen...

 

Muurverwarming is inderdaad een andere mogelijkheid. Zeker niet duurder dan VV en even makkelijk te leggen. Heb het zelf ook gedaan, stelt niets voor. Nadeel is dat je erg moet opppassen om naderhand iets aan de muur te hangen of je hebt een fonteintje. (dus goede foto's trekken en documenteren waar de leidingen in de muur liggen) Bijkomend: hoewel muurverwarming een aangename stralingswarmte zal geven, heb je meer kans op een homogenere warmteverdeling met VV. In een goed geïsoleerd huis is dit nu niet het grootste probleem. 

kijk maar eens op de site van Walter voor een aanlegvoorbeeld. is te vinden op deze site.

wouter

Yup,

muurverwarming is gemakkelijk zelf te leggen en daardoor zeker niet duurder.

Op mijn fotowebsite kan je 1 methode zien (er zijn nog wel systemen die ietsje anders zijn)

pieter

MEN zegt zoveel onzin.

muurverwarming is helemaal niet zo duur, vloerverwarming overigens ook niet, wordt misschien soms wel duur verkocht...

sneller afkoelen, die MEN zou ik wel eens willen ontmoeten,, die heeft waarschijnlijk nog nooit geen muurverwarming gezien. zeker als je muurverwarming aanbrengt op een massieve muur, heb je nog meer massa dan bij vloerverwarming, en houdt dus nog langer de warmte vast.

bij muurverwarming gebruiken wij klemprofielen die op de muur geschroefd worden, daarin klikt je de buis, en dan gewoon nog bezetten en klaar is kees. bezetten wel in 2 of 3 lagen.

anders moet je bij ons maar eens komen zien, we zijn net de muurverwarming aan het bezetten.

hans d