Pavatherm Plus of Celit 3D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel zitten we in de laatste fase van de berekeningen en offertes voor ons passiefhuis. De houtskeletbouwer kiest liever voor Celit 3D (18mm) ipv Pavatherm Plus (60mm). Zijn er uitgesproken voor- of nadelen voor een van beide materialen. De keuze voor Celit 3D zou implementeren dat we niet meer zouden kunnen isoleren met cellulose voor de wanden maar met een materiaal met betere lambda-waarde, bijvoorbeeld rotswol. Anders halen we de 15 kwh/m²a niet meer. Mijn voorkeur gaat uit naar cellulose omwille van verschillende redenen: ecologischer, makkelijker te plaatsen, goedkoper dan rotswol laten plaatsen (in ons geval toch), minder warmtedoorslag, ...

Wat vinden jullie? Is Celit 3D makkelijker te plaatsen dan Pavatherm Plus misschien.

Reacties

ruud

18mm is maar dunnetjes om de koudebrug van de houten balken te onderbreken vind ik. maar wat komt er verder aan de buitenkant? want dat speelt natuurlijk ook een rol.

hans d

Hans,

De volledige opbouw van de gevel ziet er als volgt uit (van buiten naar binnen):
- Gevelpannen (20 mm)
- Dubbele belatting (2 x 30 mm)
- Houtvezelplaat (de Pavatex Plus+ 60 mm of de Celit 3D 18mm)
- Cellulose tussen de FJI's (300 mm)
- OSB (15 mm)
- installatiespouw (60mm, gevuld met vlaswol)
- gipsvezelplaat (15 mm)

Houtskelet zou opgebouwd worden volgens balloonmethode wat de luchtdichting-klus makkelijker zou moeten maken.

PS Wat is overigens de exacte lambda waarde van Celit en Pavatherm Plus. Zie op het internet tegenstrijdige waardes.

Ruud,

 

Een andere (kostengunstige) mogelijkheid is dat je op elke FJI één of meerdere stroken houtvezelplaat bevestigd.

Dit is een werkje dat je eventueel zelf kan doen.

De houtskeletbouwer kan dan gewoon plaat van 18 mm gebruiken.

Als je nadien de verticale latten bevestigd, moet je wel langere schroeven gebruiken (vb 150mm)

 

Dirk

Ruud,

wij hebben uiteindelijk toch voor de pavatherm plus gekozen: veel beter tegen koudebruggen van houtskelet, iets betere lambda ook (0.045 tov 0.055 dacht ik?) en slechts beperkte meerkost tov de celitplaat, bij onze schrijnwerker tenminste. bleek ook vrij gemakkelijk te plaatsen, niet speciaal moeilijker dan celit; alleen gaten boren voor cellulose inblazen was minder triviaal door de dikte van de pavathermplaat.

Heb ondertussen eens nagevraagd bij houtskeletbouwer en die wil gerust met Pavatherm werken, al zal dit een duurdere optie zijn naar bevestiging toe (meer en langere vijzen, tengellatten 35*58 ipv 22*45 nu voorzien). Nu, hij wil gerust meedenken met de opbouw van de wand, en verschillende oplossingen voorstellen voor de gevraagde u-waarde. 

Bedankt voor alle reacties.
 

ruud

celit 0.050 W/mK en pavatherm plus 0.044 W/mK, beide waarden komen van de website van de invoerder, ik neem dus aan dat die waarden correct zijn.

ik zou geen minuut twijfelen en voor passiefhuizen of wanden met vergelijkbare U-waarden voor de zwaardere isolatie gaan.

han,s d

Ik ben niet echt een kenner, maar toch nieuwsgierig: wat is het verschil tussen Celit en Pavatex?

 

Kan je trouwens verklaren waarom je niet met Cellulose kan isoleren als je Celit 3D gebruikt? Vervormen de celit platen onder druk van de cellulose? of zijn er Celit platen verkrijgbaar met voldoende dikte om aan de druk van de cellulose te weerstaan?

 

Wim

We hebben onze HSB ook met celit 18mm gedaan (dak en muren) en achteraf ook ingeblazen met cellulose  : geen problemen, geen vervorming (tussenafstand kepers ong 50 cm).

 

Volgens mij is de isolatiewaarde van MW dezelfde als cellulose , waarbij cell. in de zomer een duidelijke meerwaarde geeft naar warmtedoorslag in vergelijking met MW.

Ik zou hoe dan ook blijven bij het inblazen met cellulose, ook als je celit zou nemen

 

Hangt er vanaf welke minerale wol je gebruik. Isover en Knauf hebben glaswol met lambda 0,032 terwijl Isofloc tegen de 0,039 zit.  Maar zoals je zegt, op hittedoorslag scoort glaswol slecht.

geert

ik heb wel plaatsen gezien waar met 18mm geïsoleerd werd en deze stonden krom na het blazen, en zelfs de voegen kwamen open te staan. voor een wandje van 15cm is dat allicht geen probleem, maar als je passiefhuizen met wanden van 30cm en meer inblaast, moet je een hogere densiteit hebben, en komt er ook meer druk op de platen. ik zou altijd mindstens 24mm nemen, en liever nog meer, om ineens ook de koudebrug van de liggers beter te onderbreken.

hans d

 

bert

er is ook cellulose met 0.037 W/mK, en cellulose is allicht goedkoper dan glaswol, en veel beter qua warmtedoorslag, bij deze zonninge dagen ook een extra voordeeltje.

hans d

Hans,

 

Wat hitte betreft is cellulose het best, daar kan weinig isolatie materiaal aan tippen.

 

Maar welk type is dat dan die 0,037 heeft?

 

Momenteel ben ik ook bezig met een passiefhuis in planning. Ik zal je op het einde van de rit weten te zeggen wat goedkoper was want dat kan nogal uiteenlopen heb ik ondertussen willen merken aan de prijzen die ik binnen krijg.

 

In mijn geval reken ik geen tijd...want ik doe het zelf. Met Isofloc is het in 2 dagen mss gedaan wat met een MW mss veel langer gaat duren.

 

 

dag bert

nee, houtisolatie scoort nog ietsje beter.

welke cellulose 0.037 heeft? kijk eens op m'n website ;-)

cellulose inblazen gaat natuurlijk veel sneller, maar ook beter. want zolang alles mooi recht is, valt het met minerale wol wel mee (tenzij je als ik daar de kriebel van in de keel krijgt en je te pletter hoest), maar zodra het scheve stukken worden is het een ander verhaal.

hans d