Temperatuur in de slaapkamer in een PH

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We overwegen om een PH te bouwen.
Onze persoonlijke voorkeur gaat er naar uit om koud te slapen. (16 graden)

We vroegen ons af of dat dit mogelijk is in een PH.
Bv: door vb op de toevoer van de ventilatielucht naar de slaapkamers een soort van bypass te voorzien.
Dit geeft dan uiteraard een lager rendement van het ventilatie systeem. Maar daar zouden we mee kunnen leven.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Roeland

Reacties

Wat doen jullie die 6 maanden dat het buiten warmer is dan 16 °C?

 

De betere vraag is wat je eigenlijk wilt.

 

Verse lucht --> daar zorgt de balansventilatie voor

Frisse lucht --> Bedoel je echt niet verse lucht...

 

Onderzoek met proefpersonen heeft uitgewezen dat 19°C een ideale slaaptemperatuur is

denk dat vooral massa en isolatie (papiervlokken, houtvezelisolatie)die warmte kan bufferen veel zal helpen (en niet teveel ramen op de slaapkamers + zonnewering langs buiten)

Huis wit verven en plat dak wit helpt ook een beetje

BV zal s nachts ook  koudere lucht  inblazen als je een  BWW of AWW neemt heb je al een constante aanvoer t° ( die in de zomer koeler is)

 

Wat betreft 19° de beste t° zou zijn?

Volgens wat ik gelezen had was +/- 16° de ideale t°

 

 

Ik denk dat AlainD gelijk heeft: verse lucht van de BV doet even goed slapen als frisse lucht. Maar in een passief huis blijf je heer en meester. Niets belet je om toch een venster in kipstand te plaatsen. Dat haalt in de winter de kamertemperatuur toch wel met 1° à 2° naar beneden. Ik heb eens uitgerekend hoeveel dat het globaal rendement van de WTW doet verminderen, maar dat is eerder gering. En in een passief huis is de temperatuur in de winter toch ook niet onnodig hoog.

 

Ik denk dat het voordeel gedurende de zomer veel groter zal zijn dan het nadeel in de winter. De BV houdt dan de kamertemperatuur voldoende laag ten opzichte van een ventilatie zonder BV (de binnenkomende lucht wordt afgekoeld door de uitgaande lucht)..

 Hallo Alain,

 

Wat betreft de 6 maanden dat het buiten warmer is dan 16 graden:

Er zijn geen 6 maanden dat het 's nachts warmer is dan 16 graden. Ik denk dat het hoop en al een 20 tal dagen zijn.

Wat doen we in die dagen? Ramen open, puffen zweten en vloeken.

 

We proberen er zelf ook achter te komen of het nu temperatuur is of verse lucht.

Maar normaal slapen we dus met de ramen open, dus aan verse lucht geen tekort lijkt me. Vandaar dat we de link eerder leggen met temperatuur.

 

En onderzoek kan mogelijk aantonen dat 19 graden de ideale temp is. Maar dat is dan van toepassing op die proefpersonen en hoeft niet noodzakelijk voor ons toepasselijk te zijn. Heb je trouwens gegevens over die onderzoeken? Ik wil de testen die ze gedaan hebben wel eens bekijken.

Alvast bedankt voor de reactie

Roeland

Roeland,

ben jij er echt ingeslaagd de temperatuur in je slaapkamer gisteren naar 16°C te brengen tegen slaaptijd?  Zelf zag ik dat het gisteren avond buiten 16°C was ergens tss 8 en 9 (en dat was verdorie zeer koud in t-shirt).  Ik zie dan nauwelijks in hoe je je slaapkamer op 16°C kon krijgen gisteren avond. 

Ik zou zeggen, neem toch eens een min-max thermometer erbij en turf eens een paar weken vanaf nu hoe warm het in je slaapkamer is.  16°C lijkt me echt laag in een lente/zomerperiode zelfs een slaapkamer.

Met ramen openslapen, vermoed ik dat je bedoelt, met de vensters altijd wagenwijd open dan?

Onze ervaring is in ieder geval dat het niet storend is een slaapkamer te hebben op 'leeftemperatuur'.  Eerder zelfs verslavend om altijd in een warme slaapkamer op te staan.  Ik vind het een zeer aangenaam comfort.

Wil je echt een 16C° kamer (of meerdere kamers), zal je die moeten isoleren van de rest van het huis.  Je loopt een groot risico immers dat de energieverliezen naar die koudere kamers groter gaan zijn dan de energie verliezen naar buiten toe. 

En voor 6 maanden per jaar maar 16°C te hebben denk ik dat extreme maatregelen moet nemen: grofweg een glazenwand die je kan open zetten in je kamer en die van maart tot september te laten openstaan (zodat je zowat buitenslaapt).  Anders haal je die 16°C nooit (volgens mij ook niet in een ander huis).  Want 16°C is wel echt zeer koud (gewoon 5°C minder dan de gewonen leefruimtes).  En dat geldt trouwens voor iedere nieuwbouw die je nu nog zet.  Dat is niet enkel een passiefhuis probleem. 

Walter

niet eidereen wil het warm hebben op de slaapkamers.

Bij ons is het momenteel 19° in de leefruimtes en 17° in de slaapkamers.

Is warm genoeg voor ons.

jij wilt het zelfs niet 'warm' hebben in de leefruimtes ;-). 

Wa

Beste Roeland,

Vroeger sliepen we ook in een onverwarmde slaapkamer. En we hadden het ook graag niet te warm.
Sinds vorig jaar wonen we in een LEW (K18) woning waar het op de slaapkamers in de winter zonder verwarming ongeveer 19 graden is. Ik moet zeggen dat het zeer aangenaam is om daar te slapen en door de Balans ventilatie is er altijd verse lucht.

PietVB

Pierre,

 

Een beetje ernstig blijven aub ... binnenkomende lucht wordt afgekoeld met uitgaande lucht in de zomer ??

 

Dit zal zeeeer marginaal zijn, en als het al eens gebeurt op hete dagen (25+) dan zal het nauwelijks iets bijbrengen.

Als je een grondbuis hebt, dan schakel je normaal in de zomer de WTW van de balansventilatie uit, en dan zorgt de grondbuis voor een beetje verkoeling .... maar ook dat effect wordt meestal fors overdreven !

 

Ik heb nu bijna 10 jaar Passiefhuiswoonervaring in de limburgse kempen (wij hebben de koudste winters, en de heetste zomers) en geloof me .... het enige wat echt helpt om de woning in de zomer voldoende koel te houden is nachtelijke natuurlijke koeling via grote openingen (hoogste en laagste punt)  En een goede zonwering natuurlijk.

Een balansventilatie levert gewoon te weinig debiet om voldoende koelend effect te hebben..

 

Passiefhuis met ramen op kipstand in de winter ???

 

Dirk

Roeland,

 

Toen wij destijds ons PH bouwden hadden we daar ook een beetje schrik voor .. wij waren ook koude slapers  :-)

 

De ervaring leert nu dat je goed en comfortabel kan slapen bij 18 à 20 graden.

De verse lucht heeft daar zeker een grote rol in !

 

Als je toch zou overwegen om kouder te slapen, dan zou ik aanraden om tussen de woonruimten en slaapkamers te isoleren, en er ook voor te zorgen dat er via de trap niet teveel warmte naar boven kan. Eventueel een luchtdichte deur voorzien aan de trap. Ventilatie op bovenverdieping en benedenverdieping in balans!

Alleen verwarming voorzien op de benedenverdieping ... of boven enkel in de badkamer waar je lucht afzuigt.

 

Of je keert de situatie om ... beneden slapen, boven wonen ... waarbij de slaapvertrekken evt half onder de grond zitten.

 

Dirk

Hallo,

 

Alvast bedankt iedereen voor de reacties. Het doet me deugd dat er mensen reageren die vroeger ook van zichzelf vonden dat ze 'koud slapers' waren. Maar het goed kunnen vinden en confortabel slapen met 18-20 graden.

Maar mag ik de vraag ook omgekeerd stelen? Zijn er ook mensen die 18-20 graden met ventilatie systeem en gelsoten ramen wel te warm vinden?

Dirk, zowel de leefruimte als slaapkamers zullen op hetzelfde verdieping zijn. Geen trap dus. Alleen maar makkelijker.

Walter, waar we nu wonen liggen de slaapkamers op de bovenste verdieping, we zetten dan tegenoverelkaar 2 ramen open. Bij het minste wind vliegt de warmte naar buiten. Als het wind stil is, ... :-(

Roeland

 

 

 

 

 

Behalve tijdens koude nachten staat bij ons het raam toch wel in kipstand of zelfs met een kier open. Dan is het ook mogelijk de ventilatie in lage stand te houden.

Dirk, ik zal mij nader uitleggen. Deze afkoeling door de BV zal inderdaad slechts marginaal zijn, maar gebeurt wel op een zeer geschikt ogenblik. In een klassiek huis zou men normaal bij het begin van een hittegolf gedurende de dag alle ramen gesloten houden, en slechts openen op het ogenblik dat de buitentemperatuur onder de binnentemperaturr gezakt is. Maar in werkelijkheid is dat niet uit te houden, omdat men dan binnenshuis een duffe atmosfeer bekomt door gebrek aan verluchting (ondanks alle infiltraties!). En dan vliegen de ramen toch open en laat men de warme  luchtstroom binnen. Deze heeft een afkoelend effect, maar jaagt toch de binnentemperatuur naar boven. Met de BV zal men er in lukken de binnentemperatuur gedurende meerdere dagen op een aanvaardbaar peil te houden omdat de opwarming eerder langs de (gesloten) ramen zal gebeuren dan door de warme binnenkomende buitenlucht. Men kan beter van de inertie van het gebouw profiteren.

 

Tijdens een hitteperiode is voor ons is het verschil groot tussen ons nieuw en ons oud klassiek huis. Dit huis was in 1973 gebouwd en had dubbel ramen, 6 cm glaswol in de spouw en 12 cm glaswol onder het dak.