opbrengst thermische collectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik onderzoek economisch verantwoorde manieren van verwarmen in mijn nog te bouwen passiefhuis, ondersteuning van vloerverwarming (op extra lage temperatuur van vb 25°) met een zonneboiler komt dan ook in the picture. Op de donkere dagen zou de taak overgenomen kunnen worden door vb een HR-top gaswandketel.

Momenteel ben ik op zoek naar de gemiddelde opbrengst in Kwh van 1m² thermisch paneel verdeeld over de 12 kalendermaanden maar voorlopig vond ik geen op feiten gebaseerde data, heeft iemand van jullie dergelijke informatie misschien?

Alvast bedankt voor de hulp.

Reacties

Beste,

 

Een zonneboiler komt helemaal niet in de picture ...

Tijdens het korte passiefhuis-stookseizoen is er nauwelijks zon, en soms zelfs nauwelijks licht.

 

Een passiefhuis moet je vooral verwarmen op sombere zonloze dagen  ... als er zon is in de winter, dan krijg je normaal gezien genoeg energie binnen via de ramen.

 

Gaswandketel + vloerverwarming + zonnecollectoren ... vind ik helemaal geen economische manier om een PH te verwarmen.

Een klein pelletkacheltje dat ook het sanitaire water kan opwarmen in de winter lijkt me zinvoller.

 

1m² collector produceert op een jaar ongeveer 500Kwh warmte .... voor het overgrote deel in de zomer!

Ideaal om je SWW op te warmen.

 

Dirk

OK, bedankt voor de info.

 

Terloops, van waar komt die 500Kwh/jaar eigenlijk? 

 Zoals Dirk zegt...uw passiefhuisramen op het Zuiden zijn uw zonnecollectoren voor de verwarming. 

Wat betreft de opbrengst per vierkante meter: dat verschilt per collector en per gebruik. Op de website van SPF kun je samenvattingen van meetrapporten vinden, zoals deze bijvoorbeeld, waarop de jaaropbrengst van die collector voor verschillende toepassingen (warm water voor gezin, warm water bijverwarming, verwarmingsondersteuning) uitgerekend is.

...en mocht je toch nog zonnecollectoren overwegen: ga dan voor vacuumbuizen of heatpipes. Hun rendement is veel hoger in de winter en kunnen bij difuus licht soms nog 40° halen... (maar wel niet met hoog waterdebiet!)

Voor verwarmingsondersteuning moet je dan wel een grote oppervlakte collectoren voorzien, en best een apart buffervat voor sanitair warmwater dat je extra isoleert zodat je een week wegkunt zonder dat het vat veel afkoelt dit voor de paar zonnige uren per week (waar je dan wel boven de 60° komt)

Succes met je PH-project