Piekvermogen bepalen door middel van het gasverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een tabel tegengekomen waarin door middel van het gasverbruik het piekvermogen per maand wordt gegeven om te bepalen hoe zwaar een gasverwarmingsketel moet zijn (in dit geval te controleren of de huidige ketel niet te zwaar is).

Er werd op de één of andere manier rekening gehouden met de graaddagen.

Wie kan me vertellen hoe ik op een juiste manier het piekvermogen kan berekenen op basis van het gasverbruik ?

Dit zou me geweldig vooruit helpen.

Hartelijk dank alvast.

Reacties

pol

dit vraagt om wat meer uitleg, ofwel begrijp ik je niet goed.  je zegt dat je daarvoor een tabel hebt gevonden, en nu vraag je hoe je dat piekvermogen kan bepalen? als je daar een tabel voor hebt, heb je toch al de oplossing???

Ik heb me verkeerd uitgedrukt inderdaad.

Ik heb een grafiek, geen tabel die het piekvermogen weergeeft ifv van de maand.  Rekening gehouden met de graaddagen staat erbij.

Maar ik weet niet hoe dit wordt berekend, en dat wil ik graag weten.

pol

heb je daar een linkje of zo van, zodat ik die tabel eens kan bekijken?

hans d

Neen, ik heb de grafiek op papier. Die kan ik wel doorsturen naar één of ander adres

Naast dat je het piekvermogen wil bepalen aan de hand van gemiddelden moet je ook bedenken of je de ketel uit z`n nachtrust wil halen of dat hij 24 uur per dag wakker mag blijven.

Het aanwarmen vergt extra vermogen om het huis weer op temperatuur te brengen in een redelijke tijd. Als je dit te krap houdt duurt het heel lang eer het weer behagelijk is tijdens de echte koude dagen.

Je kunt een gewijzigde warmteverliesberekening maken met de koudste dagen als gemiddelde. En dan kom je zeker uit op de -8 die al gebruikt wordt. Een huis koelt niet direct af en je hebt te maken met een gedempte temperatuur en of een gebouwconstante. als die 24 uur is dan neem je de koudste etmaalgemiddelde die er een x aantal dagen per jaar heerst. Er zijn wel uitzonderingen waarin het in en etmaal minder dan -8 graden is maar die moet je dan voor lief nemen met een wat minder behagelijke temperatuur binnen. Of je gaat rekenen naar die extremen als je dat niet wenst.

 

De -8 regel of -10 is het piekvermogen wat je installatie moet kunnen opbrengen. Als je een degelijke warmteverliesberekening hebt dan kun je daaruit je benodigde ketelvermogen bepalen.

In een goede warmteverliesberekening staat ook hoeveel warmte je per ruimte verliest. Een badkamer omgeven door verwarmde ruimtes heeft verhoudingsgewijs minder verlies dan een kamer met veel buitenvlakken.

Als je je daar strak aan houdt is het wel zo dat een ruimte kouder wordt als je de naastliggende ruimtes niet gaat verwarmen , dus de kranen dicht zet.

Jaja, als je een warmteverliesberekening kan maken is dat ok.

Maar deze grafiek is niet op basis van een normale warmteverliesberekening gemaakt (verliesoppervlakten).

Hier wordt het piekvermogen voorgesteld ifv de maand, en berekend op basis van het gasverbruik en rekening gehouden met de graaddagen.

Daaruit wordt het maximum piekvermogen bepaald en wordt de nodige ketel bepaald voor de verwarming.

pol

stuur het maar even door naar info@hdcv.be, dan zal ik eens kjken of ik er aanuit kan.

hans d

'k Heb het doorgestuurd.  Bedankt,

 

Pol

De basis zit echt in het warmteverliesberekening van je woning.

Je kunt wel je gasmeter in de gaten houden maar als je slechts enkele ruimtes verwarmd en de rest saat dicht heb je al een scheve verhouding. Op het moment dat je de normaal nooit verwarmde ruimtes ook wil gaan verwarmen loopt deze benadering spaak.

Als je 15 kw aan radiatoren hebt staan moet je geen 10 kw ketel gaan neerzetten. het bepalen van je ketelvermogen bepaal je aan de hand van het vermogen wat in je huis is opgestelt, niet aan je gasverbruik. moderne ketels passen hun vermogen aan naar de vraag die er is op dat moment.

Ik weet het.

Dit is geen woning, maar een cultureel gebouw.

Een s&tudiebedrijf heeft dit gebouw bekeken en op basis van het gasverbruik vastgesteld dat de huidige ketels te zwaar zijn.  Dat zijn geen modulerende ketels.

Zij komen op een piekvermogen van 600 kw, en dat in de maand januari.

Zij hebben hun dus gebaseerd op het gasverbruik en op de graaddagen.

Maar hoe zij dat gedaan hebben weet ik niet.  Als iemand weet hoe dit gebeurt, dan wil ik dat graag weten.

Wat je uit het gasverbruik en het aantal graaddagen kan halen is het warmteverlies per graad temperatuursverschil tussen binnen en buiten (in W/°C) van dat gebouw. Als je dan rekent met een maximum delta T van 30° (20° binnen en -10° buiten) dan kan je hieruit het het maximum warmteverlies van je woning bepalen (in W). 

Dit getal geeft weer hoeveel warmte je continu moet toevoeren om het gebouw op temperatuur te houden. De te installeren ketel moet echter groter zijn wil je het gebouw ook in temp kunnen verhogen ('s morgens opwarmen bv)

 

Dat laatste is best mogelijk maar dan moet ook el bekend zijn of alle ruimtes altijd verwarmd zijn.

Het aantal graaddagen met het daar bijhorend gasverbruik is om te rekenen naar vermogen rekening houdend dat het gas enkel voor verwarmen gebruikt wordt en het rendement van de ketel bekend is. Voor een groot pand met velen kamers en verschil in het gebruik daarvan kun je geen goed beeld maken wat zo`n pand als werkelijk piekvermogen kan hebben. Je berekend met deze berekening het gemiddeld verbuik in de huidige gebruikersfunctie.

 

Ook hier moet men weten hoeveel verbruikers er achter de ketel zit om het piekverbruik te bepalen. De gebruikte term piekverbruik per maand is al een vreemde bewoording.

Naast het verbruik van die 600kw moet men ook rekening houden met een opwarmtoeslag. Om een koude ruimte aan te warmen voer je extra vermogen toe aan die ruimte, doe je dat niet kan het uren duren eer zo`n ruimte warm wordt.

pol

heb die grafiek es bekeken, maar dat is gewoon een grafiek die zij uit hun berekeningen halen. ik had je blijkbaar verkeerd begrepen, ik dacht dat je een grafiek had waaruit je a.d.h. van het verbruik het benodigde vermogen kon afleiden.

zoals al door anderen aangehaald kan je je baseren op de graaddagen, een berekening op die manier kan een goed beeld geven van de behoefte van de huidige situatie, zoals chathanky terecht aanhaalt. als het leefpatroon (in een woning) of het gebruikspatroon wijzigt, wijzigen ook de warmtebehoeften.

hans d

Ik heb het even gesimuleerd, het is gewoon het maandelijks verbruik, tergugebracht naar KW en het aantal graaddagen in rekening genomen.

In een huidige installatie is zo'n grafiek nuttig om te kijken of de huidige verwarming niet te zwaar genomen werd.  Dat is een vrij goede indicatie.

En dat was inderdaad het geval.

Bedankt toch, voor de reacties