GEP TEA-3 en "Code van de goede praktijk"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Voor onze renovatie zijn we op zoek naar een regenwater systeem.
We hebben een offerte voor een GEP TEA - 3 sturing, pomp, toebehoren, ...

Nu vraag ik me het volgende af:

Die GEP TEA - 3 (www.regenwater.be) schakelt over tussen regenwater en drinkwater. Hij vult dus de regenwaterput niet bij. Op zich lijkt me dat een goed systeem, want je zal nooit meer drinkwater verbruiken dan absoluut noodzakelijk.

Maar als ik de "Code van de goede praktijk" erop nalees, dan lijkt me zo'n systeem niet toegelaten. Enkel het bijvullen van de regenwaterput of het trekken van dubbele leiding naar de aftappunten blijkt goed te zijn.

In onze stad kunnen we een subsidie krijgen voor een regenwaterput. Maar dan moet het systeem wel voldoen een de "Code van de goede praktijk".

Kan iemand mij hierover uitsluitsel geven of die GEP TEA - 3 sturing nu voldoet aan de "Code van de goede praktijk" of niet?

Tenslotte, uit nieuwsgierigheid: In de technische fiche staat dat het regenwater nooit in contact komt met het drinkwater. Maar hoe zit dat dan in mekaar in die sturing? Met een soort trechter of zo?

Alvast bedankt!
Toon

Reacties

de 2 mogen eigenlijk nooit gemixed worden.

Er zijn wel mensen die na de controle het wel doen.

Regenwater zou volledig gescheiden moeten zijn.

Als onze regenwaterput leeg is , moeten we ze bijvullen met een tuinslang.

De automatische opties vonden we veel te duur.

Het systeem IRC TEA3 voldoet volgens mij aan de "Code van de goede praktijk". De RWpomp kan gevoed worden vanuit de RWput of vanuit een voorraadbak met vlottervulling (principe van WC-spoelbak). 

Door het systeem wordt de fysieke scheiding van x cm tussen RW en DW gegarandeerd.

Je kan e.a. nalezen in volgende pdf folder van GEP op pag 28.

http://www.regenwater.com/download/gep-regenwater-lichtblauw-regenwater.pdf

Veel succes. Deze systemen zijn natuurlijk wel prijzig.

Ik heb zelf zo'n TEA-3 geïnstalleerd hangen.

Qua opvatting lijkt het op het spoelreservoir van een toilet: Een kunststof bak met afneembaar deksel, waarin aan de bovenzijde een leiding met leidingwater aangesloten zit, die het bakje bijvult totdat de vlotter in de bak de kraan terug sluit. De regenwaterpomp neemt water uit het reservoir in plaats van uit de regenwaterput.

De afstand tussen het niveau van de aanvoerleiding (bovenzijde reservoir) en het waterniveau dat de vlotter bepaalt, voldoet aan de wettelijke 'fysieke scheiding' tussen leiding- en regenwater.

Het toestel voldoet hiermee perfect aan de wettelijke eisen.

De waterkeuring die bij mij werd uitgevoerd, voor de ingebruikname van de woning was trouwens in orde.

 

Mijn ervaring met de TEA-3:

- Na (gelukkig) een lange periode dat het water uit de put opgebruikt is, moet het systeem automatisch overnemen. Helaas merkte ik al 2 maal dat de vlotter in het vat blijft steken en het water uit de kraan dus 'op' is. Even het dekseltje van de TEA opheffen en de vlotter een duwtje geven, volstaat. Maar daar neem je niet echt genoegen mee als dat ding automatisch zou moeten overschakelen en het veel geld gekost heeft...

- Als je voluit je (vers gezaaid) gazon wil sproeien via het gevelkraantje, terwijl de put leeg is, levert de TEA-3 onvoldoende debiet. Het bijvul-debiet van het reservoir ligt veel lager dan het debiet dat je in de tuin zou willen spuiten. De pomp valt dan telkens uit, totdat het reservoir weer vol is. (Misschien heeft mijn loodgieter een te dunne aanvoerbuis geplaatst ?).

- Verder ben je wel zonder zorgen en geeft een LED op het toestel aan of je regen- of leidingwater aan het gebruiken bent. Je kan ook doelbewust op leidingwateroverschakelen zonder dat de put leeg is.

 

Bert V