probleem vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

3 weken geleden hebben ze een nieuwe pomp met een hoger debiet geplaatst voor de vv.
2 dagen later verwarmde de boiler de ketel constant dus geen verwarming.
Installateur gekomen en ontdekt dat er kleine zwarte stukjes in de pomp van de ketel en de vv zitten .De stukjes zijn zacht als ze nat zijn maar worden hard als ze droog zijn.
Oorzaak dat klep van de vv niet openging waren dus die kleine stukjes.
Technieker van fabriek is ook langs geweest en heeft stukjes meegenomen voor onderzoek in het labo.
Normaal weten we volgende week wat het is.
Heeft iemand dit probleem ook al eens gehad of weet iemand wat dit kan zijn.
De installatie is nu 7 maanden oud .

Reacties

de stukjes , zien er uit als schilfers
metaalachtig iets

Dit is volgens mij informatie "magnetiet"
is sukkel de laatste tijd ook enorm met dit probleem op mijn installaties

De vraag is , hoe op te lossen ? en de oorzaak ?

Thomas

PS
Toestel is gaswandketel zeker ?

Het is idd een gaswandketel van Elco-Klockner.
De vv is van Henco.

zeg maar iets,zijn toch geen stukjes zwijns of afdichting die zwarte als ze versleten zijn,worden zacht in water en hard als ze opdrogen

dat zou me toch verwonderen aangezien de installatie nog maar 7 maand oud is.
Als de stukjes hard zijn is het precies iets steenachtig.

Ik heb dit verhaal recent nog gelezen in een krantje, met de vraag of er nog mensen waren met deze ervaring. men vermoede daar dat het om sukjes pakking ging van de pompas van een bepaald merk pomp.
Waar ik ook nog aan denk is het pakkingsmateriaal dat in bolkranen/ventielen gebruikt word, ik heb zelf eens voorgehad dat dat loskwam, bij een bolkraan op de warmwaterleiding, maar dat materiaal was wel grijs.

is magnetiet

zoek eens op internet , daar kan je
er alles over vinden , er staat een goede uitleg bij de producten van FERNOX
- deze producten behandelen deze problemen

Ik ga nu starten met mijn installatie's met fernox te behandelen

Vast staat dat dergelijke problemen alleen maar voorkomen met gaswandketels ...

Thomas

uit fernox :

"Water kan zowel kalk als opgeloste zuurstof bevatten. De zuurstof leidt tot corrosie bij de verschillende metalen in c.v.-installaties. Ook door elektrolytische corrosie worden de metalen aangetast. Het gevolg hiervan, meestal de vorming van magnetiet, kan verstoppingen veroorzaken in kranen en leidingen en bij ophoping van zwevende deeltjes onderin de radiatoren ontstaan koude plekken. Het gevormde magnetiet kan zich ook hechten aan de aanwezige kalk, waardoor schilfers ketelsteen in de warmtewisselaar van de c.v.-ketel worden gevormd"

Dit is het probleem

Thomas

Bij ons is het wel eigenaardig dat in de pomp van de ketel en de vv deze stukjes gevonden werden maar niet in de pomp van de radiatoren

Om elektrolytische corrosie tegen te gaan wordt ook aangeraden om alle radiatoren te aarden. Daar tegenwoordig veel met kunststofleidingen wordt gewerkt "zweven" deze wat dit effect in de hand zou werken.
Waarom zou dit enkel bij wandketels voorkomen?
Zou het er niet meer mee te maken hebben dat in het "grotevloerketeltijdperk" meer met koper/metalen buizen gewerkt werd?

Markie,

Installaties worden steeds kompakter, lichter in gewicht, complexer en delikater.

vr gr

Pluto

Allen

Het doet mij ook sterk aan magnetiet denken, een oud probleem waarvan het niet erg duidelijk is hoe het onstaat. Dat wil zeggen, het is een simpele verbinding van ijzerionen en zuurstof (zwart roest, de smurrie die uit een oude radiator loopt als je hem leegmaakt)), maar in sommige installatie's geeft dat een hoop problemen, in anderen dan weer niet. Zeker als CV water een tijdje stilstaat, krijg je die zwarte kleur. Maar normaal blijven die in oplossing in het water.
Ik heb jaren met Fernox gewerkt, en weet dat dat ook niet helpt. Er zijn nog een dozijn andere merken, maar tot nog toe niks efficient. Fernox zou problemen voorkomen (beweren ze), en ik heb dat vroeger ook gebruikt en nooit problemen gehad. Maar ik gebruik het nu al jaren niet meer, en heb ook geen problemen. Maar het is me na verloop van tijd wel opgevallen dat het dikwijls dezelfde ketel was (gietijzeren vloerketel dus wat grotere waterinhoud) waarmee we die problemen hadden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen dikwijls gedacht heb dat het aan de installateur lag (waren bijna allemaal ketels van dezelfde installateur, maar ook van hetzelfde type), vooral omdat zij ook altijd dezelfde hydraulische fouten maakten. Er was toen een vermoeden dat het iets met het soort gietijzer van de ketel te maken had, maar er is nooit zekerheid daaromtrent geweest.
Maar ik heb later nog van dat soort problemen gehoord, bij andere ketels.
De vraag is, als ik overal dat spul uithaal, krijg ik dan wel problemen? Ik heb voor hen een aantal installatie's gesaneerd (poging gedaan tot), en het werkte ook niet.
Ik geloof niet in die toevoegingen, en als het verhaal van Fernox klopt, zouden vrijwel alle ketels problemen moeten hebben.
Een aantal zaken waar in elk geval moet op gelet worden:
- juiste voordruk van het expansievat
- juist hydraulisch inbinden van het expansievat in de installatie
- zeker steeds een mikrobellenontluchter plaatsen
- zorgen voor de juiste druk op de installatie
Maar zelfs als dat alles correct is, is dat helaas nog geen garantie dat alles feilloos verloopt.

Hans

Je kunt misschien na de luchtbellenontluchter een vuilfilter van dezelfde fabricant plaatsen

voor de leken eerst een spirovent, dan een spirodirt

Misschien helpt dit, geen ervaring mee.

Hans V.

Ge moet tegenwoordig wel oppassen wat ge schrijft, het wordt langs alle kanten omgedraaid. Hopelijk heb je er iets aan.

Hans V

Nee, mikrobellenontluchter in de vertrekleiding, vuilfilter beter in de terugloop, net voor de ketel.

Hans D

aan: Ilse

Ik zou een vuilfilter laten plaatsen voor de circulatiepomp
met een afsluiter ervoor en een erachter plus een bypassafsluiter over het geheel, je kan dan de filter op regelmatige basis inspecteren/kuisen zonder dat je heel het systeem drukloos/leeg moet maken.
groeten Guy

Guy

Dat is niet nodig, een echte vuilfilter type Spirodirt kan (moet) je spuien met de installatiedruk. 10 seconden werk. Als die kranen en drukloos maken is voor niks nodig.
Bij vele ketels staan de pompen in de ketel, als je de vuilfilter voor de ketel op de terugloop plaatst, bescherm je tegelijkertijd ketel en pomp.
Maar ieder doet wat ie wil, ik merk dat mijn raad toch dikwijls niet op prijs wordt gesteld of in twijfel wordt getrokken.

Hans

Hans ,

Ik heb je mijn problemen als een beschreven
Ik plaats altijd een vuilafscheider "Zeparo" Pneumatex , en ook dit biedt geen enkele bescherming tegen bovenvernoemd probleem.

TEchnische dienst Renova zegt het volgend over Ilse en ook mijn vele problemen :
"Geachte,

Wij hebben uw mail goed ontvangen en danken u hiervoor. Een behandeling met fernox is de enige oplossing om het vuil te verwijderen. Indien u installatie erg vervuild is moet u de installatie helemaal spoelen. Het komt het snelst voor bij een installatie met alpex-buizen aangezien er zuurstof door de buizen gaat. Wij raden u aan om bij elke nieuwe installatie dat u plaatst zo een product toe te voegen aangezien anders de sanitaire warmtewisselaar verstopt geraakt.
Met vriendelijke groeten,
Mark Guillaume
Technische dienst "

Zo simpel is het dus allemaal niet

Ik hoop alsnog een goede oplossing te vinden , en probeer eens Fernox

Thomas

Hans D.

Gewoon blijven verder doen en van sommige individu u niet te veel aantrekken.

Ik zeg altijd dat we met twee slimmer zijn dan alleen. Maar er zijn er die al slim genoeg zijn volgens hun dan.

Hans V.

Aan:Hans D.

Als de pomp in de ketel zit dan klopt uiteraard ook uw uitleg en vertellen we eigenlijk hetzelde, indien de pomp niet in de ketel moest zitten is het wel van belang om de filter of strainer voor de pomp te zetten in de retourleiding, hangt van het concept af wat er geinstalleerd is, als de installatie van Ilse een gemengde installatie is (vloerverwarming+radiatoren met eventueel een evenwichtsfles en nog wat andere toestanden voor temp. kontrole) kunnen er best 2 pompen zijn, ik denk toch dat de filter/strainer in eerste plaats bedoelt is om de pomp(en) te beschermen. Ikzelf heb uitsluitend en 100% vloerverwarming, de hoofleidingen zijn nog van die blauwe carbonstalen buizen, totnogtoe na 6 jaar nog geen enkel probleem gehad ik heb geen filter staan en voeg ook geen producten toe. ik neem af en toe op het laagste punt van de installatie een waterstaal voor visuele inspectie, het water is nog altijd even helder zonder bezinksel of zwevend vuil. Wat ik indertijd wel gedaan heb is de ganse installatie grondig in delen gespoeld voor indienstname en geloof me er kwam wel degelijk het een en ander uit.

Thomas

" Ik plaats altijd een vuilafscheider "Zeparo" Pneumatex , en ook dit biedt geen enkele bescherming tegen bovenvernoemd probleem. "
Misschien was het zonder nog erger. Ik heb altijd goede ervaringen gehad met de Spirodirt. Maar hoe lager de snelheid, hoe beter dat ding werkt.

" Een behandeling met fernox is de enige oplossing om het vuil te verwijderen. Indien u installatie erg vervuild is moet u de installatie helemaal spoelen. Het komt het snelst voor bij een installatie met alpex-buizen aangezien er zuurstof door de buizen gaat. Wij raden u aan om bij elke nieuwe installatie dat u plaatst zo een product toe te voegen aangezien anders de sanitaire warmtewisselaar verstopt geraakt. "
Die Mark Guillaume kaatst toch wel de bal een beetje mis. Maar dat bevestigd maar weer eens mijn vooroordeel over Renova-Bulex. Aluminium zou zuurstof doorlaten????? Dat is helemaal nieuw voor mij.

Wat Fernox betreft, daar heb ik jaren ervaring mee en ben er uiteindelijk mee gestopt omdat het toch niet (altijd) werkte. Ik heb heel wat installatie's waterzijdig gereinigd, al naargelang het geval met citroenzuur (DS-40 van Fernox) of zoutzuur op 60° en dan gepassiveerd met soda. Klotejob. Daarna Fernox toegevoegd, en een jaar later weer van 't zelfde. Maar op sommige installatie's was er wel verbetering.
Heb ook met de Elysator geprobeerd, bij die enkele die ik geplaatst heb geen problemen meer gehad. Maar dat is natuurlijk ook geen garantie voor de toekomst.

Hans

spirodirt helpt zeker in veel gevallen van verstoppingen. Zeker bij het plaatsen van een nieuwe ketel op een oude installatie.

Guy

Ik heb eigenlijk nog nooit een pomp gehad met problemen van vuil, wel al heel veel ketels. En tegenwoordig staan pompen - als ze al iet in de ketel zitten - heel dikwijls in de vertrek, zeker bij evenwichtflessen. Als je dan beide wil beschermen moet je al twee (of drie) vuilafscheiders zetten, en dat vind ik er een beetje over. Daarom geef ik de voorkeur aan eentje in de terugloop.

" Wat ik indertijd wel gedaan heb is de ganse installatie grondig in delen gespoeld voor indienstname en geloof me er kwam wel degelijk het een en ander uit. "
Dat is beslist een aan te bevelen maatregel!

Hans

Wij hebben een pomp in de ketel staan , een pomp voor de radiatoren, een pomp voor de vloerverwarming en een evenwichtsfles.
Dus kunnen wij het beste een vuilafscheider laten zetten juist voor de ketel.(terugloop)
Hoeveel kost zo een vuilafscheider eigenlijk en wat is een goed merk?

judo cv filter plaatsen werken uitmuntend goed+zeer simpel te ledigen zonder te sleutelen

geachte,

ik heb ondertussen het bezoek gekregen van verschillede fabrikanten van gaswandketels
waaronder onze belangrijkste leverancier nl.Viessmann (maar ook Vaillant , Renova , Junkers)

Al deze mensen stellen dezelfde oplossing als enige remedie voor :
FERNOX PROTECTOR toevoegen

Ook deze fabrikanten stellen het grootste aantal problemen bij het gebruik van Alpex buis (om het even wat merk) , volgens deze fabrikanten zou de Alpex buis alles behalve 'luchtdicht' gaan zijn (wees gerust deze beweringen komen niet zomaar van 'amateurs' hoor)
Het wordt werkelijk een serieus probleem , en op korte tijd heb ik al vele problemen gehad op zéér jonge installatie <1jaar.
Ik zet steeds ! vuilafscheider,spirovent,extra expansievat pneumatex
En geloof nu eens ! het helpt en voorkomt niet!!
Mij is gezegd , enige remedie : Fernox
Dat is hetgene dat mij verteld is door betrouwbare personen.

Kijk eens naar de nieuwe handleidingen van Vaillant , op blz.1 worden deze producten ten hoogste aan te raden.

Thomas

Wij hebben een cv-systeem dat vervuild was met Glycol (flat stond leeg en om bevriezing te voorkomen heeft men er Glycol in gedaan).

Dit gaf zeer veel problemen toen we weer wouden gaan stoken. De NL'se firma Lubron heeft toen een installatie geplaatst samen met een filter en een vacuumontgasser en dit werkt zeer goed.
(Dus idd een filter plaatsen!)

Ik weet niet of zij ook producten hebben voor "kleine"systemen maar kijk eens op:
http://www.lubronwaterbehandeling.nl/cv_waterbehandeling.html

beste,ik plaats al jaren installaties met viessmann wand of vloerketels zowel gas en olieketels,al dan niet condenserend
met alpex buizen heb ik tot heden nog geen enkel probleem gehad,zowel vloerverwarming en radiators.

Hallo,

Uw probleem heeft helemaal niets met de vloerverwarming te maken. De schilfers die ontstaan zijn inderdaad een vorm van ketelsteen en magnetiet. De schilfers zien eruit als kleine zwarte cornflakes en kunnen met je vingernagel kapotgepitst worden. Deze ontstaan vooral in het begin bij nieuwe installaties en zijn een binding van alle sooten onreinheden uit de ketel, radiatoren, buizen en kalk uit het leidingswater.
Hoe hoger uw keteltemperatuur hoe slechter de zaak wordt. Je zult hem waarschijnlijk al horen stampen hebben.
Wat de filter op de retour betreft, dit is een must maar wat ik zelf heb meegemaakt is dat die schilfers in de voorloopleiding zich ophopen.
Eenmaal deze verwijderd zijn zal dit niet meer vookomen. Een aditief zoals fernox protector is nadien geen overbodige luxe.
Een voldoende hoge druk op je installatie (1.5bar) is ook geen overbodie luxe want dit belet het water om te gaan koken in je brander.
Zorg ervoor dat je pompsnelheid op de hoogste stand staat (als die al regelbaar is). Zo kan je ketel het best zijn restwarmte kwijt en voorkom je ketelkook.

Mvg,
Stijn

Hallo,

Ik was nog iets vergeten.
Daarnet las ik nog eventjes je probleem.
Hoe warm is je sanitair water ingesteld?
60°C is meer dan genoeg.
Is het me een interne boiler of een vrijstaande boiler?
Werkt het systeem met twee verschillende pompen, eentje voor de vv en eentje voor de boiler? Of werkt het systeem met een driewegkraan? Is er een nadraaitijd ingesteld voor de pomp? Weet je als de ketel santair ww maakt wrdt die naar vollast opgetrokken en als dan de boiler op temperatuur is gaat de driewegkraan over naar CV-stand en er wordt praktisch geen restwarte van de ketel afgenomen doordat de pomproep van de vv ook retourwter uit zijn eigen circuit gebruikt zal de ketel ook in overkook gaan en van die schilfers creeren.

Hopelijk ben je iets met mijn uitleg,

Stijn

het plaatsen van een vuilfilter in de retour direct voor de ketel is de beste oplossing. Kijk eens bij Flamco naar de Flamcoclean deze is zo in de leiding te "knellen" en volgens TNO de beste oplossing om magnetiet en andere vervuiling te verwijderen. Dit kan men doen zonder de installatie stil te leggen. Verder is de vuilafscheider van Flamco aanzienlijk goedkoper als een Spiro of Pneumatex.
Magnetiet zijn ijzerdeeltjes die zoals de naam al zegt ligt magnetisch zijn en zich gaan hechten op driewegkleppen en pompen. (www.flamco.nl)

Bij mij heeft de installateur een nieuwe ketel geplaats (vaillant stook olie) .Nieuwe pomp grunfos 25/40 180 sint dit geplaats is hoor ik echt het water stromen in mijn buizen echt storend , hij heeft al een nieuw pomp geplaats die zich zelf regeld maar het lawaai blijft .zou iemand eens kunnen zeggen hoewe dit kunnen oplossen .

dank u

Goed ontluchten denk ik.

Hela,

Ik heb jullie probleem door gelezen, en kan dit perfect oplossen. Maar het is meer als jullie vertellen. Je kan mij bereiken op mijn gsm nummer vrijblijvend op 0477/511513

Heb enorm veel ervaring in deze problemathiek, en krijg elke installatie terug perfect in orde.

Groetjes

Rudy