electrisch boilerke in de keuken of kookkraan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vermits onze keuken 19m van onze CV-ketel is, zouden we in de keuken een klein electrisch boilerke willen voorzien om snel warm water bij de hand te kunnen hebben.

De keukenboer stelde echter een zeer luxueus alternatief voor, namelijk de Quooker COMBI. Dit is een kookkraan, waar je dus meteen kokend water uit krijgt. Het reservoir hiervoor kan je ook aansluiten op je gewone mengkraan (= COMBI) en daarmee ook gewoon warm water tappen. Het zou dan dus een klein elektrisch boilerke vervangen en daarbovenop alle voordelen van een kookkraan opleveren (onmiddellijk kokend water voor thee, pasta, groenten,...).
Uiteraard heeft dit een aardig prijskaartje (ongeveer 1000 of 1250€). Ik denk dat een gewoon electrich boilerke rond de 200€ kost, dus toch wel gigatisch prijsverschil. Maar los hiervan,stel ik vooral de vraag wat het verschil in verbruik is.

Op het eerste zicht is zo'n Quooker een energievreter, maar als je alles mag geloven wat men erover beweert, zou dat dus helemaal niet het geval zijn.

Zo lees je overal;
De Quooker COMBI is extreem zuinig met energie. Door zijn vacuümisolatie is het standby-verbruik van de Quooker COMBI maar 10W, dat van een keukenboiler meer dan 20W. Dat levert je dus een besparing van tenminste 50% op.

Wat denken jullie over het verbruik van zo'n Quooker in vergelijking met een klein electrisch boilerke onder de keukenkraan? (dus niet in vergelijking met warm water tappen vanuit een CV-ketel op afstand)

Reacties

hoihoi droesdroes

Dit is een ramp.

Ik zou adviseren om ofwel de cv te verplaatsen naar de keuken, ofwel de keuken te verplaatsen naar de cv. Eer dat je warm water hebt ben je al een fortuin aan water kwijt.

Als je zo'n Quooker wil zetten om ook warm water te willen om mee af te wassen en zo zou je best de 2.2 versie nemen. Omdat er daar ook de mogelijkheid is voor gewoon warm tapwater af te nemen van 40°C (27L) en 60°C. Dat gaat via de 7L kokend water en een mengventiel met koud water.

 

Er is een reservoir bij de 2.2 van 7L. Je hebt dus 7L kokend water ter uwer beschikking (110°C). Bij de standaard versie is dat 3L en geen mogelijkheid tot gewoon warm tapwater. De stilstand verliezen zullen eerder beperkt zijn denk ik zoals ze zeggen, de boiler zal waarschijnlijk een soort thermofles zijn wat natuurlijk een goede isolatie heeft.

 

Als ik snel eens reken voor het verbruik van de Quooker, de 2.2 dan. Om 1L water 1°C op te warmen heb je 0,001163 kWh nodig. Dus als je van 15°C leidingwater naar 110°C wil heb je Delta T van 95°C.

 

95°C x 7L x 0,001163 = 0,773 kWh

0,18 Euro x 0,773 kWh = 0,13 Euro / dag

0,13 Euro x 365 = 47 Euro per jaar.

 

Warm tapwater zit hier ook in omdat uit het kokend water het water genomen wordt om het water van 40°C te maken. Alles hangt dus af van uw verbruik van warm water. Ik denk dat je deze hoeveelheid zeker nodig zult hebben per dag om te koken en af te wassen. Maar je mag dan zeker niet teveel uw borden en potten gaan afspoelen onder de lopende kraan.

 

Nu,... om op het verschil te komen met een gewoon klein boilerke onder de wastafel...eigenlijk zal dezelfde energiehoeveelheid nodig zijn per L warm water, je zal het wel niet kunnen doen koken. Enkel de stilstandverliezen zullen groter zijn omdat deze geen vacuum fles hebben om te isoleren. Het boilerke in een kistje steken met rotswol zal al veel helpen.

 

 

 

 

 

Waarom kokend tapwater willen hebben? Dat vraagt om grote stilstandsverliezen.  Waarom niet een gewone snelkoker nemen, waarin ge dan de hoeveelheid water aanpast aan uw benodigdheden.

 

Het simpelste is dan toch een boilerke in de keuken te voorzien.

Luxe...kraan open draaien en direct een pot kokend water hebben...

 

Waterkoker is evengoed...en veel goedkoper.

Wij hebben ook een elektrisch boilerke. Wordt bijna nooit gebruikt en staat dus steeds af.  De waterkoker doet zijn werk goed. Enkel voor grote poetsbeurten als we grotere hoeveelheden warm water nodig hebben wordt het boilerke opgezet.

Ge moet natuurlijk  bij een Quooker Combi 3 toepassingen onderscheiden:

- Vervanging van het boilerke

- Vervanging van de waterkoker

- Toepassing bij het koken

 

Welnu, als we de Combi als vervanger zien voor het boilerke, dan kunnen we ervan uitgaan dat om het water op te warmen er evenveel energie benodigd is. Vergelijken we de stilstandsverliezen, dan is het 10W voor de Combi en gemiddeld 22-30W voor een boilerke. Een duidelijke winst voor de Combi.

Bij een waterkoker is het onmogelijk om voor slechts één tas thee het water te vullen. De droogkookbeveiliging vereist dat er minimaal een halve liter gevuld wordt. Ook hier zal de winst voor de Combi zijn.

Bij het aan de kook brengen van een pan water zal de gaskookplaat winnen. Kookt ge electrisch, dan is het opwarmingsrendement van een kookplaat per definitie lager dan dat van een Combi.

Uiteindelijk hangt de winst af van uw tapgedrag. Het is, denk ik, onmogelijk om daar een exacte uitkomst voor te geven. Wat niet in geld is uit te drukken, is het gemak van een Combi. Absoluut een aanrader! Zelf hebben wij al 5 jaar een Combi thuis en zouden niet meer zonder kunnen. Gemiddeld gebruik per dag ligt op zo'n 6/7 keer per dag.

De aanschafprijs is stevig, maar het is het zeer zeker waard.