Weigering bouwvergunning PV | Page 3 | Ecobouwers.be

U bent hier

Weigering bouwvergunning PV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirk andelhofs
10/01/2009 - 14:16

De bouwvergunning voor mijn PV trackingsysteem is geweigerd.

De reden hiervoor is dat ik het op achterliggende grond wil plaatsen in agrarisch gebied.

Dichter bij huis kan niet omdat het huis dan schaduw geeft op de panelen en omgekeerd.

Afdeling land stond er niet helemaal negatief tegenover, en voor de gemeente was het ook ok. Maar voor de provincie kan het niet.

Ik ga natuurlijk tegen deze uitspraak in beroep.

Zijn er op het forum mensen die dit reeds geprobeert hebben? Of die vrijstaande panelen in agrarisch gebied weten staan?

Dirk

77 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/05/2009 - 22:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een actuele oplossing zou ook zijn dat je er momenteel verkiezingsborden van maakt met de panelen erboven... Dan kun je meteen de zotste ego-trippers op de zijkanten hangen die onze politiek rijk of eerder arm is.

afbeelding van dirk andelhofs
26/12/2009 - 22:36

Ik ben tegen de weigering van de bouwvergunning in beroep gegaan, en ik heb in beroep toch een vergunning gekregen.

 

Door de grote vraag naar trackers in Duitsland heb ik nog tot begin deze maand moeten wachten op onderdelen.

 

Monteren in de sneeuw dan maar ...

 

Het systeem moet voldoende stroom gaan leveren om elk jaar 30000Km te rijden met een elektrische auto, of 120000Km met een elektrische scooter. .... veel meer kilometers dan we ooit zullen rijden, dus is er nog stroom over voor een experiment met warmtepomp, waardoor we helemaal energieneutraal zullen zijn.

 

Dirk

 

 

afbeelding van Ad Verkooijen
02/02/2010 - 20:22

Beste Dirk,

Ik zit in een vergelijkbare situatie: vergunning geweigerd voor zonnepanelen in agrarisch gebied: gewoon op stelling (2 m hoog) achter huis. 9*5 m. Dicht bij huis te veel schaduw van bomen, die ook huis koel houden. Rondom houtwal. Daartussen weide.

In welke provincie woon je? Want prov Antwerpen wil geen precedenten scheppen.

 

Mvg,

Ad V

 

afbeelding van dirk andelhofs
02/02/2010 - 23:10

Ik woon in Limburg.

 

Dirk

afbeelding van Ad Verkooijen
04/02/2010 - 22:13

Dirk,

Blijkbaar is de provincie Limburg dan al zo ver dat men de plaatsing van zonnencellen in agrarisch gebied toestaat, zoals voorzien in bijlage 4 van het Typevoorschyriftenbesluit van de Vlaamse regering van 11 april 2008 en zoals bevestigd in nieuwe art 133 DRO in het aanpassings en aanvullingsdecreet vruimtelijke ordening van 27 maart 2009.

Heeft er iemand weet van andere gevallen in Vlaanderen waar vergunning is verleend voor het plaatsen van PV zonnepanelen in agrarisch gebied? Zijn daar eventueel randvoorwaarden aan verbonden?

 

Mvg,

Ad

 

afbeelding van tcbelgium1
09/04/2010 - 08:08

Ad, ik heb ook een tracker (www.ideematec.eu  type ST25). Ik woon ook in agrarisch gebied en zoals Dirk ook een tuin van een kleine hectare.

Eerst rondgebeld naar de gemeente ('njet'), stedenbouw Brussel ('njet') en dan eens naar de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen.

Hun antwoord was dat de vergunningsverlenende overheden principiëel de vergunningsaanvragen weigeren maar dat ZIJ het dan vernietigen. Dus in hoger beroep maak je veel kans in de prov. Antwerpen dat het kan.

Ik heb in elk geval geen vergunning aangevraagd en hem gewoon neergezet in de tuin. De gemeente weet het en omdat hij ook volledig van het zicht ontrokken is en ik geen directe buren heb laten zij het oogluikend toe.

afbeelding van bertvdg
27/12/2009 - 07:39

Dirk Proficiat!

 

Welke tracker is het geworden met welk type panelen/omvormer?

afbeelding van dirk andelhofs
27/12/2009 - 23:04

Bert,

 

Ik heb de tracker dan toch niet zelf gebouwd zoals ik eerst van plan was.

 

Ik heb gekozen voor "solar track" omdat dit een zeer robuuste tracker is met bovendien een astronomische sturing voor de twee assen ... dus geen gedoe met sensoren die de tracker bij bewolkt weer soms doen flippen.

 

Er liggen 18 sanyo panelen op 235 watt (zie ook foto in mijn vorige post)

Sanyo omdat die beter presteren bij hoge temperatuur .. (hele dag loodrecht op de zon)

En zeer hoog module rendement natuurlijk.

Sunny boy 4000TL

 

De energie paybacktime van de tracker is ongeveer 4 jaar.

 

Dirk

afbeelding van kepler
28/12/2009 - 13:13

proficiat Dirk.En goed dat je de strijd gewonnen hebt tegen de bureaucratie.

afbeelding van stefan-14
09/04/2010 - 19:50

ook van mij, de volhouder wint

 

 

afbeelding van geert devos
02/02/2010 - 20:31

Gewoon uit interesse : ik leg 18 panelen op een optimaal gericht dak (zuid, 40°) of ik bestel een tracker met 18 panelen.

Welke oplossing is het kosteffectiefst qua opbrengst ?

afbeelding van dirk andelhofs
02/02/2010 - 23:20

Geert,

 

In mijn geval maakte het financieel geen verschil.

De tracker betaalt zich even snel terug als extra panelen dat zouden doen.

 

Op mijn tracker kunnen dubbel zoveel panelen liggen (tot8KWp) en dan word het financieel natuurlijk wel voordeliger.

 

Volgens de info die ik heb heeft mijn systeem met tracker een kortere energetische terugverdientijd dan wanneer ik extra panelen zou gelegd hebben (zonder tracker) om dezelfde opbrengst te halen.

 

Januari 2010 : 135 KWh geproduceert.

De grote winst gaat zich natuurlijk manifesteren op de langste dagen van het jaar.

 

Dirk

 

 

afbeelding van gaaaz
03/02/2010 - 16:07

ik had graag wat meer info over de tracker gehad , en als het kan fotos

afbeelding van omerpr
29/05/2010 - 23:17

Hallo Dirk,

Ken iemand die ook de aanvraag heet ingediend,voor plaatsing in agrarisch gebied,en zonder problemen heeft verkregen ! het is wel in het Waalse Gewest (Malmedy),,Dedertraker NT5000 (40m2 panelen),,

Groetjes,Omer

afbeelding van sabbe2
29/07/2010 - 12:07

Ik heb een 3-tal jaar geleden bij stedenbouw Limburg eens gevraagd naar de mogelijkheid om een tracker te plaatsen, en ze hebben me toen laten weten dat ze nog geen echt standpunt erover hadden en dat dit geval per geval zou bekeken worden.

Is het momenteel niet zo dat tegenwoordig alle (of bijna alle) installaties voor opwekken van hernieuwbare energie mogelijk zijn in agrarisch gebied, door een wijziging in het decreet ruimtelijke ordening? Ik dacht dat ze zoiets speciaal hadden voorzien om zonder te veel problemen windturbines en PV-velden te kunnen vergunnen, of ben ik mis?

 

afbeelding van hendrik de corte
31/07/2010 - 08:24

Sabbe

 

Inderdaad. Dit is mogelijk volgens de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening die van kracht is sinds 1 september 2009.

Het zal wellicht wel op basis daarvan zijn dat Dirk uiteindelijk zijn vergunning beet heeft. Heeft dus niets te maken met "de strijd gewonnen tegen de bureaucratie" zoals iemand hier suggereerde.

 

groeten

rik

@Hendrik De Corte.

 

'de strijd winnen tegen de bureaucratie' is dikwijls een kwestie van te zeggen wat waar staat en tot wat bepaalde regels dienen. Bureaucratie is immers de kunst om met regeltjes en vooral procedurereglementen iets NIET te laten doen, waarvan je aanvoelt dat het nog maar normaal is dat kon.

Ik ga volledig akkoord dat die gebruiker iemand gevonden heeft die boven de bureaucratie stond en een nieuwe Codex dient natuurlijk om dit soort nonsens-weigeringen van bureaucraten tegen te gaan (terwijl er dan weer nieuwe incidenten ontstaan).  Bureacratie is ook zoiets als moordenaars die vrijgesproken worden omdat een document onrechtmatig bekomen werd of fraudeurs die vrijuit gaan omdat het verjaard is.  Als er recht bekomen wordt, is het immers niet DANKZIJ de bureaucratie maar ONDANKS de bureaucratie.

Gezonde verstandsvraag: Hoe kan een tracker (een systeem dat zich richt naar de zon om de zonnepanelen meer te doen opbrengen en dus ook sneller te doen 'opgebruiken' dan de normale 20à30 jaar) immers afgekeurd raken dan door bureaucratie en dus goedgekeurd raken in zo'n geval door de strijd tegen die bureaucratie... te winnen? Dat in deze strijd net de bureaucratie zelf gebruikt wordt, is heel logisch. Kijk of lees maar eens Asterix en de Helden hoe ze formulier A38 uiteindelijk als eersten konden krijgen door te zeggen door een A39 volgens circulaire B65 te vragen... in het (Belgisch?) "Huis dat gek maakt".  Ik hoop dat iemand dat ooit eens zet op youtube, maar het past al jaren in mijn onderdeel van website op http://logocom.be/hetlanddatgekmaakt - Jean Marc VAN BELLE

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.