Zonnecellen breekt alle records

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Ik kwam dit artikel tegen en wilde graag op dit forum delen, wat denken jullie dat er binnen 5 jaar eindelijk meer zonneenergie komt in de huizen??

Met de publicatie van twee nieuwe records in de nieuwste Solar Cell Efficiency Tables is het nieuwe jaar goed begonnen voor de zonnecel-groep van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit. 26% van het licht weten zij met hun GaAs-zonnecellen om te zetten in elektriciteit. De Solar Cell Efficiency Tables zijn het Guinness Book van de zonnecelmakers: alleen officiële, gecontroleerd gemeten records worden erin vermeld.

In Nijmegen worden twee varianten van de GalliumArsenide-cellen gemaakt: een klassieke, van een dikke laag kristal, en eentje van een dunne film van het materiaal. Die laatsten hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn: GaAs is nogale prijzig. Vorig zomer nog vestigde de groep voor de klassieke cel een nieuw officieel record van 25,8. Het record van de dunne cellen stond lange tijd op 24,5.

Toepassing
De onderzoekers laten hiermee overtuigend zien dat GalliumArsenide op dit moment het efficiëntste materiaal is om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Door combinaties te maken met andere materialen kan het rendement nog flink omhoog. John Schermer, hoofd van de zonnecelgroep, denkt dat GaAs-cellen zeer geschikt zijn voor toepassing in combinatie met het concentreren van zonlicht. 'In zo'n enorme zonnecel-centrale maken de kosten van de zonnecel zelf niet zoveel uit. Maar een procent meer rendement betekent wel heel veel als je in die ene cel het licht van duizenden gespiegelde zonnen omzet in stroom.'

Informatie van Universiteit van Nijmegen

 

 

Reacties

Voor reclame moet je elders zijn

 Sorry Jef, ik zal de link dan weghalen van de universiteit, ik dacht dat het wel leuk was om het te weten. 

GaAs cellen zijn bij mijn weten nog lang niet op de markt, dus qua reclame-inhoud valt dat wel mee... Ik dacht trouwens dat het record op 40,6% lag, voor een meerlagige cel, maar ken de samenstelling niet meer. Concentrerende systemen zijn zeker veelbelovend maar niet voor ons want het werkt slechts bij directe instraling, dus geen diffuus licht! En daar is echt geen oplossing voor wegens fysisch onmogelijk! Stel dat het systeem 1000:1 concentreert dan valt het vermogen terug op 0,1% nominaal bij elke wolk die passeert... Leuk voor Nevada, nutteloos voor Vlaanderen!

Bij ons is IMEC bezig met die concentratietechnieken. Ik zou daar eens het fijne van willen weten, of inderdaad alle concentratie-systemen ongeschikt zijn voor diffuus licht.

Nils,

Het hangt er van af wat jij reclame noemt natuurlijk.

Als ik zeg dat de beeldkwaliteit enorm is toegenomen en ik teken bvb met het embleem van VRT is dat wel degelijk reclame ( en eentje die werkt !) Als een bedrijf dat zich met zonnepanele bezig houdt ( ik herrhaal bovenstaande naam bewust niet) beweert dat zonnepanelen zoveel beter worden is dat ongetwijfeld reclame

Dit gaat over publicaties van onderzoeksresultaten van universiteiten en gaat over technologieën die nog niet gecommercialiseerd zijn. Ik zie niet in wat dit met reclame te maken heeft.

 Solargy heeft in zijn Avatar het logo staan van waarschijnlijk zijn eigen firma ofzo... Nu de post kan je niet echt als reclame zien omdat deze van een Unief komt die nu een experiment heeft gedaan. Er wijst niets in de richting (buiten PV) dat Solargy hier iets mee te maken heeft, het zit zelfs nog niet eens in zijn producten, heeft er bitter weinig belang aan....

 

Solargy post hier gewoon iets dat tot ieder info kan zijn...

 

Moeten we Avatars dan gaan verbieden die een logo van een bedrijf of instantie bevat omdat het als reclame kan gezien worden? Mij kan het niet schelen zolang de posten zelf geen reclame bevatten zoals je dikwijls kan zien hier op het forum...

Hoewel ik zeker geen fan ben van reclame, ligt 'em het grootste probleem vooral bij de oncontroleerbaarheid van sommige uitspraken.

Op zich vind ik het dus wél goed dat uitspraken van de Radboud-universiteit over deze of gene installatie publiek worden gemaakt; ik ga ervan uit dat ze een ietsiepietsie meer te vertrouwen zijn dan van de fabrikanten.

Vervelend wordt het wel als elke verwijzing naar een bedrijf als "reclame" wordt afgedaan door sommigen. Dan heb ik liever dat de kritiek zich toespitst op de inhoud van die veronderstelde reclame.

 

Hét grote probleem blijft echter: heel weinig mensen -- niemand ? -- gaat effe 3 verschillende installaties uittesten en kan dus objectief vergelijken. Bovendien gaat ook geen enkel, zelfs goedbedoelend, bedrijf de wereld in stappen met als mededeling "ons systeem trekt op geen kl..., maar we vertellen het toch maar even".

Daarom is life-time cycle analyse juist zo belangrijk, maar helaas ook moeilijk.

En daaruit blijkt dat de productie van sommige zonnecellen milieuvervuilend is tot en met, wat hun "nut" enigszins in twijfel trekt. Maar laat het duidelijk zijn dat zonnecellen nog altijd stukken beter zijn dan het nucleaire verhaal dat Electrabel/Suez ons door het strot wil rammen. En sommige zonnecellen worden wel degelijk (relatief) milieuvriendelijk gemaakt.

Groot gelijk Nyves Op voorwaarde dat  dit bericht ondertekend was door een neutraal persoon.

Hier tekent niet Piet of Karel maar XXlargy heel toevallig verkoopt XXlargy ..... zonnepanelen

Enig idee hoeveel geld er betaald wordt voor naambekendheid ?

Hoe vaker de naam van je bedrijf vernoemd wordt des te beter.

Waarom noemt Eddy Merx zijn fietsen Merx en niet " Alpenland" of "winterpret" .....??????

Waarom tekent hij dat met XXlargy die zonnepanelen plaatst ?

En nu in zijn vuistje lacht omdat het bedrijf hier al enkele keren vernoemd werd.

 

Hebben jullie de zoekfunctie van dit forum al eens gebruikt om XXlargy te zoeken en laat me dan nog eens waten dat het geen reclame is ......

ik zie niet in wat hier reclame is ?   als verwijzen naar onderzoeksresultaten,  liefst van al met bronvermelding,  niet meer mag dan is het wel moeilijk om via het forum nog info te zoeken/delen.    En het is toch nogal normaal dat personen die actief zijn in deze branche er ook interesse voor hebben ?   99% van de professionals posten hier niet.   Enkelen wel,  en zij dragen volgens mij een substantieel deel van de echt relevante info bij op dit forum.    

Als er een consensus en/of explicietie forumregel is die reclame wil bannen,   en de deelnemers houden zich daaraan,  wat is dan het probleem ?  

De info op zich is interessant,   ongeacht van wie ze komt toch ?

Nutteloze poging om katholieker te zijn dan de paus.