Luchtdichte pleisterlaag langs de buitenkant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen dit jaar beginnen aan een passiefwoning, wellicht in silikaatsteen. Om die luchtdicht te krijgen moet je dan de woning langs binnen bepleisteren. Maar is het niet veel eenvoudiger om op de silikaatsteen langs buiten een laag mortel te zetten, eventueel gemengd met compactuna? Op die manier krijgen ze zelfs tuinvijvers waterdicht, dus zullen we er toch ook wel een woning luchtdicht mee krijgen.
De voordelen:
- Je moet langs binnen niet meer bepleisteren als je met een snelbouwsteen met velling werkt, en dat scheelt een pak centen en tijd
- Geen gevaar dat je de luchtdichtheid van je huis vermindert als je (langs binnen) gaten maakt voor electriciteit, pluggen, ...
- Extra stevigheid van de muur
- Gemakkelijk zelf te doen, en qua materiaal zeer goedkoop.

Reacties

Bart,

 

Er zijn inderdaad voordelen: diegene die je opsomt.

Probleem zit hem volgens mij in de aansluitingen met andere constructiedelen en in de volgorde van uitvoering die je door elkaar moet gooien.

 

Een voorbeeld: Hoe maak je de luchtdichte aansluiting tussen enerzijds de pleister aan de buitenzijde en anderzijds het schrijnwerk dat in een veel latere fase geplaatst wordt ? Op het ogenblik dat ramen geplaatst worden (achter een aanslag) kan je de aansluiting niet meer bereiken. Ofwel moet je het schrijnwerk onmiddellijk plaatsen na het uitvoeren van de binnenmuren, dus vóór de raamdorpels en vóór de isolatie en buitenafwerking. Als dat al mogelijk is, zal het niet evident zijn om de ramenconstructeur daarvan te overtuigen (een Nederlandse firma misschien ?)... En dat is maar één voorbeeld van aansluiting.

 

Houd er bovendien rekening mee dat silicaatsteen een tamelijk grote uitzettingscoëfficiënt heeft bij wisselende temperatuur en vochtigheid: er moeten voldoende uitzettingsvoegen worden voorzien (hoe los je dat op aan de buitenzijde ?) en dan nog riskeer je barsten (= luchtlekken) in de voegen, waarop je geen zicht meer hebt. En een cementpleister is weinig plastisch zodat deze mooi meescheurt in plaats van opvangt...

Allemaal niet evident !

 

Bert V

 

Bert,

Bedankt voor je antwoord.

Dat van die ramen, klopt uiteraard maar lijkt me niet onoverkomelijk.Wat de wisselingen in temperatuur en vochtigheid betreft: vermits de silikaatsteen en de cementpleister binnen de isolatieschil zitten, moet dat toch meevallen, vermoed ik. De elasticiteit van de cementpleister kan je verbeteren door er compactuna onder te mengen, zo krijgen ze uiteindelijk ook tuinvijvers waterdicht en die hebben toch wel af te rekenen met vocht en temperatuurschommelingen. 

Ik dacht dat er een behoorlijk verschil is tussen waterdicht of /en luchtdicht.