Plaatsing regenwaterput - tips gevraagd :)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
We hebben net een huis gekocht en willen hier graag een regenwaterput plaatsen. Ik had hier echter een paar vragen over:
Ons huis heeft enkel platte daken (roofing). Ik heb gelezen dat dit problemen kan geven met de waterkwaliteit (stank?). Is het plaatsen van een regenwaterput in ons geval dan af te raden of kan dit wel?
Wat is het verschil tussen een beton en een plastic regenwaterput? Wat is beter/slechter en waarom?

Alvast bedankt,
Laura

Reacties

Wij willen een regenwatertank plaatsen in ons nieuw te bouwen huis. Informatie hebben we verkregen op de beurs in Utrecht. Je zou kunnen kijken op http://www.regenwater.com/

Daar staat veel informatie over verschillende systemen.

 

Corine

Als je op deze site wat zoekt zal je merken dat sommige roofings een verkleuring van het water geven.

Een betonnen put neutraliseert het zure van het regenwater maar is natuurlijk minder gemakkelijk te vervoeren en te plaatsen.  Ik koos alvast voor beton

Sommige roofings kunnen wel wat verkleuring geven, dus niet altijd ideaal voor wasmachine.

Betonnnen put zou ook beter zijn , omdat er dan organismen tegen de beton kunnen ontwikkelen , die ervoor zorgen dat je betere water kwaliteit hebt (kunstof is te glad)

Je zou ook nooit je betonnnen put te goed mogen reinigen (om de zoveel jaar, maar dus niet met reinigingsmiddel))

 

Een stille water toevoer is ook ideaal (hebben wij spijtig genoeg niet), dat is een aanvoerbuis die tot beneden gaat en eindigd in een bocht (L vorm)

En een afname water langs boven met een vlotter.

En natuurlijk een filter voor de put  (verval filter of cycloonfilter)en in de put op de aanzuiging.

Vergeet ook niet de subsidies aan te vragen en als je overtollig regen water appart laat afvoeren krijg je in sommige provincies ook nog een extra premie.

 

Als je een offerte laat maken, laat duidelijk alle details vermelden, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

(zeker bij een verbouwing)

Bij onze verbouwing is dit de enigste werkzaamheid , waar we in het zak zijn gezet door de aannemer. (vooral qua meerprijs en enkele kleine details)

Een betonnen put heeft naast het plaatsingsprobleem ook nog een ander minpunt: net omwille van de zuurtegraad van het regenwater lossen de zouten in het beton op. Na een tiental jaren is je beton daarom praktisch poreus en zal water lekken, weliswaar aan een bijzonder laag tempo.

Kunststoffen regenwater tanken hebben dit natuurlijk niet.

Niet dat water verliezen na 10 jaar echt een probleem is, maar ik vermoed dat die put toch wel veel langer zou moeten meegaan, dus restaureren of zelfs vervangen zal nodig zijn.

Er zijn kunststoffen putten die maar 1 meter diepte nodig hebben (60 cm tank + mangat). En ze kunnen door 2 personen gedragen worden. Dat is wel erg handig bij renovatie.

Is dat niet overdreven, dat na 10 jaar je put lek is.

Er zijn toch al zoveel mensen die een regenwaterput hebben  en langer dan 10 a 20 jaar

Dan zouden ook alle collectoren ed. van aquafin ea. om de zoveel jaren vervangen moeten.

Mijn broer is expert bij een studiebureau die alleen rond riolering bezinkingsbekkens ed. doen.

Hij heeft bij zijn thuis ook een betonnen regenwaterput, dus denk niet dat hij risico's zou nemen.

 

Ik lees telkens opnieuw dat een betonnen put omwille van de basische eigenschappen van het beton, de zuurtegraad compenseert. Dat zal wel een feit zijn, maar ik dacht dat het voornaamste effect eerder de ontwikkeling van bacteriegroei is. Door de ruwheid van het betonoppervlak ontstaat er een bacteriecultuur en het is deze bacteriecultuur die de zuurtegraad opkrikt richting pH-neutraal.

Kan iemand met kennis van zaken bevestigen of corrigeren a.u.b.

Mvg, Marc

Na 30 jaar merk ik alvast niet de minste vorm van lekkage. Waar haal je dat vandaan Bart ???????

Waar haal je dat vandaan Bart ???????
Bouwkunde 2de kan.
Word ook bevestigd door beton fabrikanten en gieters. Anders had ik er voor gekozen om een put te laten gieten, maar voor gegoten beton is er nog minder zekerheid omwille van de gaten en putten die inherent aanwezig zijn.

Lek bedoelde ik ook niet, ik bedoel poreus. m.a.w. er kan water door. Of dat ook gebeurd hangt van de druk van het water af, capillariteit, enz. Als je het verlies van water in een vat van 10 000 liter opmerkt is het al bijzonder erg.

Ik kan mij ook wel inbeelden dat een put van 30 jaar geleden niet zo zuinig met beton was als de prefab modellen van vandaag. Een gegoten betonnen kelder is ook pas gegarandeerd waterdicht vanaf 25 cm nietwaar? Concreet wil dat zeggen dat er binnen 10 jaar geen leken zullen optreden, want dan is de aannemer aansprakelijk.

Elke cm extra dikte daarentegen geeft exponentieel meer zekerheid, voordat die zouten oplossen moet er ook wel ongesatureerd water aankunnen. Als er 25 cm beton tussen zit zal dat wel lang duren.

Ik dacht dat de waterdichtheid van beton niet met de migratie van zouten te maken had, maar met de vorming van haarscheuren. De minimum dikte zou dan te maken hebben met de manier waarop het beton uithard en de spanningen die daarbij optreden. Ik kan me vergissen, maar ik heb recent een studie gelezen over waterdichtheidklasses van betonsconstructies die iets in deze richting aangaf.

Mvg, Marc

 

 

Even onze ervaring:

 

Ons huis met verplichte waterput (betonnen put van 10 m3) staat nu sinds iets meer dan twee jaar.  Gedurende het eerste jaar hebben we veel last gehad van bruin water, en van een put die te snel leeg was. Op dat ogenblik waren we gelukkig dat we een ervaren installateur gehad hebben die een overbrugging gemaakt had om leidingwater in parallel naar de toiletten en de wasmachine te kunnen brengen, met een aftakking met dubbele beveiligingsafsluiter, (natuurlijk na de goedkeuring). Dit mag echter niet volgens het reglement. Maar we zijn er wel gelukkig mee geweest. Des te meer dat, na nog eens een lege put te hebben gehad, er zeer vuil water uitkwam, waarschijnlijk door te veel woeling in de put. Zodanig zelfs dat het niet bruikbaar was voor de wasmachine. Dan hebben we gedurende een viertal maanden uitsluitend  leidingwater gebruikt. Welnu, na deze rustperiode is ons regenwater zeer helder geworden en is het nog steeds. Waarschijnlijk hebben de bacterieën de tijd gekregen zich te ontwikkelen, en zo hun werk te blijven doen.

 

N.B. We hebben wel een deel plat dak dat met EPDM is bekleed. In het begin dachten we ook dat daar de oorsprong van de vervuiling lag, maar nu schijnt dat toch geen rol te spelen.

Hebben ook last gehad van bruin water bij onze nieuwbouw. WC's met bruine aanslag, witte was die bruin zag ... Hebben toen ook de put enkele keren leeggemaakt, filters geplaatst, ... en uiteindelijk leidingwater beginnen gebruiken.

Na enkele maanden in de winter geen regenwater meer te gebruiken, wou ik in de zomer opnieuw regenwater gebruiken om de planten water te geven en toen bleek dat mijn hydrofoor niet meer werkte. Toen ik het pomphuis opende, bleek de rotor vastgeroest ...

Toen begon mijn eruo pas te vallen, regenwater is zeer corrosief, ijzer roest, roest is bruin .... nieuwe hydrofoor (eigenlijk nieuwe pomp) met inox pomphuis gaan halen en alle ellende was voorbij.

Sindsien geen bruine aanslag meer. Misschien dat jij een ander probleem hebt, maar zou toch is kijken naar je pomp/hydrofoor en eventueel vervangen door een inox versie

Beste Walter,

Die stille toevoer kan je makkelijk zelf maken/plaatsen.

Ik heb juist een devafilter (filter in put zelf) gestoken en daar zit ook standaard geen stile toevoer op. Ik had nog een oude pvc goot liggen die ik onder de filter gemonteerd heb zodat het water van de filter in de goot loopt. De goot heb laat ik afwateren in een buis tot onder in de put waar een bocht van 180° is voorzien.

Alles zo gemaakt dat het makkelijk demonteerbaar is voor als ik in de put onderhoud zou moeten verrichten.

Dit heeft me geen euro gekost omdat ik het allemaal heb kunnen recycleren van een oud stuk dat we aan het verbouwen zijn.

indien gewenst heb ik ergens nog wel een paar fotootjes rondslingeren om het woord in beeld te brengen,

mvg,

Pierre , heb je een voorfilter ( filtert het water dat naar de put loopt) en filters voor je water in de waterleiding stroomt ?

Bij een stille aanvoer, moet je ook het water aanzuigen via een vlotter (water langs boven nemen)

En we hebben momenteel dat het water beneneden (natuurlijk een stukje van de bodem af) word aangezogen.

dan zou ik dat ook nog moeten veranderen.

Maar we hebben momenteel 100% zuiver water, doen er de was en wc mee + de groenteserre.

 

 

We hebben beide filters. De filter achter de pomp blijft goed proper. Gelijk gezegd hebben we sinds enkele maanden absoluut geen probleem. Dus denk ik dat de bacterieën goed hun werk doen. Het bruin water voorheen was zeker niet afkomstig van de Grundfos-pomp.

 

Wat ik wil benadrukken is het volgende: men moet aan de bacteriën de tijd laten om in actie te schieten. Dat kan niet wanneer men een lege waterput telkens opnieuw met zuiver water moet bijvullen.