Luchtverwarming / oudscoutslokaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ons oud scoutslokaal wordt verwarmand met warme lucht. Het gebouw zelf dateert van in de jaren 70, schat ik. Het is gebouwd in ytong en niet geisolleerd.

De ketel is ver aan zijn einde en we zouden hem dus willen vervangen. Zelf ken ik niet echt veel van luchtverwarming en zeker niet in dergelijke gebouwen. Graag zou ik weten waarop ik moet letten bij de aanschaf van een nieuwe ketel.

Het lokaal zelf is niet geisolleerd. Maar ik weet ook niet of dit veel nut heeft? Het wordt voornamelijk overdag in het weekend gebruikt. Soms gebeuren er ook overnachtingen. Maar in de week wordt er relatief weinig gedaan. Heeft het zin om dit te isoleren. De warmte(energie) die in het weekend in het gebouw gestoken wordt, zal sowieso wel verdwijnen op een week... of het lokaal nu geisoleerd is of niet. Of zie ik dit mis?
Isoleren is sowieso niet iets voor direct(financieel).

Iemand tips bij de aanschaf van een zo energievriendelijk mogelijke warmeluchtketel?

Alvast bedankt!

Reacties

Hallo,

Ik zou gaan voor een hete luchtketel. Dit zijn ketels die opgebouwd worden naargelang het vermogen. Ze staan in een luchtbehandelingskast of alkoof. Het voordeel hiervan is een goed rendement, maar tergelijk ook een financieel aanvaardbare oplossing die klopt met de functionaliteit van het lokaal. Zeer snelle opwarmtijden verzekerd, en toch geen verbrande lucht, hiervoor is een regeling voorzien met airstaten

De ketel is eigenlijk een zware afgedichte gietijzeren massa, hierin blaast een brander (gas of stookolie) haar hitte.

De te verwarmen lucht stijgt op langs de buitenkant van de ketel en wordt ingeblazen via een ventilator.