koudebrug hellenddak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

ik ga een dak maken met balken en kepers.
Ik neem balken van 32 cm + mijn kepers van 7 cm
Dan kan ik 37 cm isolatie steken
Nu wou ik boven op de muur waar de muurplank komt waar de kepers op komen te liggen een Ytong voorzien om koudebrug te voorkomen.
Nu zegt mijn dakwerker dat hij daar de muurplank niet goed op kan bevestigen.
Hij zegt dat het best is om daar en betonbalkje te gieten waar mijn kepers op rusten.
Dan heb ik op die plek enkel mijn keper die ik kan isoleren.

Heeft iemand daar een oplossing voor zodat ik die koudebrug kan vermijden

Vriendelijke Groeten
Stijn

Reacties

Qua stabiliteit geef ik uw dakwerker gelijk, maar normaal gezien moet dat geen probleem zijn. De betonnen (ring)balk ligt op uw binnenmuur. Bedoeling is om de spanten door te trekken voorbij de binnenmuur/ringbalk tot aan of voorbij de facade. Tussen facade en binnenmuur steekt de spouwisolatie. Die moet je doortrekken to aan de overstekende spanten. Zo kan je de isolatie tussen de spanten laten aansluiten met de spouwisolatie. Er is dan geen sprake meer van een koudebrug.        

Klopt, maar ik denk dat Stijn bedoelt dat hij op die plaats tussen de kepers slechts 7 cm kan isoleren, waar er elders in zijn dak 37 cm zit.

Misschien kan je dat omzeilen door balken van 23 cm te gebuiken en keperplanken van 17, dan is het verschil niet meer van die aard om je er slecht bij te voelen.

Je hebt gelijk Patrick. Ik had de vraag iets te snel gelezen. Ik vind jouw voorstel  goed. Andere mogelijkhed is om een celit, steico of gutex onderdakplaat te gebruiken (zogezegde sarkingprincipe). Ik zou alleszins de 7 cm proberen te verhogen.  

Als je bij de kepertjes van 7 cm wil blijven, kan je misschien met rechtopgaande kepertjes van 20cm of zo, op de muurplaat een constructie maken zodat de kepers boven de muurplaat 'zweven', dan kan je die ruimte bijkomend vullen met isolatie.

Moet wel stabiel genoeg gemaakt worden natuurlijk, en uw dakwerker zal mischien niet akkooord zijn met het extra werk

Eenvoudig en stabiel: Zorg er voor dat je de muurplaat 'verhoogd' monteert: De muurplaat dus niet onmiddellijk op de betonbalk monteren, maar over de draadstangen telkens een keperstuk schuiven (gat in keperstuk past over draadstang), alvorens de muurplaat zelf wordt vastgebout.

De lengte van de keperstukken is gelijk aan de dikte van de betonbalk (bv. 14 cm), de plaatsingsrichting is loodrecht op de betonbalk. Ook telkens waar een dakkeper zal aansluiten op de muurplaat voorzie je onder de muurplaat zo'n keperblokje. Zo kan de belasting perfect overgedragen worden via de muuplaat en de keperstukjes naar de betonbalk.

 

Op deze manier heb je onder de muurplaat een keperdikte beschikbaar die je telkens met isolatie kan vullen zodat dak- en spouwisolatie zowel onder als boven de muurplaat aansluiten.

 

Bert V

Hoi,

 

Bedankt voor jullie snelle reacties.

 

Dunnere balken gaat helaas niet want de overspanning is meer dan 6 meter.

de boordplank verhogen met stukjes keper mischien wel.

mischien kan ik planken nemen zo breed alls de muurplank waarmee ik verhoog.

Dan nog het volgende

Ik heb nu een snelbouw dan 14 recticel 3 spouw en een baksteen van 8,5

Mogen die kepers op de baksteen rusten of moet daar ook nog iets komen ?

 

Hoe moet ik dat oplossen ?

Goed isoleren is fijn maar hoe moet je het soms oplossen ??

Kan ik ergens terecht voor telefonisch advies want mijn architect weet daar ook niet zoveel van

 

Groeten Stijn

 

 

Stijn,

 

De kepers mogen niet op je gevelsteen rusten. Vooral niet omdat de gevelsteen als buitenbekleding soms volledig kan verzadigd geraken van regenwater. Dat water kan dan doortrekken in de kepers en dat kan je uiteraard missen als de pest.

De kepers mogen de gevelsteen dus best helemaal niet raken.

De kepers worden bevestigd aan de muurplaat (= houten platliggende balk verankerd aan de betonbalk): De muurplaat wordt aan de buitenzijde dikwijls een beetje afgeschuind zodat je een vlak krijgt waarop de keprs rusten en er aan voorbij steken tot boven de gevelsteen. De kepers steken dus een beetje in overkraging tot aan de goot.

 

Bert V