Weersafhankelijke regeling interessant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan een huis bouwen met één grote benedenruimte op vloerverwarming en een 3-tal radiatoren op de bovenverdieping.
Voor vloerverwarming wordt een condenserende ketel met Weersafhankelijke Regeling (WAR) gadviseerd.
Ik vraag me af of het klopt dat bij een WAR de ketel continu draait en hoe een WAR in dat geval voordelig kan zijn ?
Het pendelen van een ketel moet worden vermeden maar het continu branden kan toch ook niet gezond zijn voor zo'n ketel ?
Zijn er trouwens nog alternatieven voor WAR bij vloerverwarming ? Kan vloerverwarming bvb. met een klokthermostaat worden geregeld ? Ik las dat dat zeer lastig blijkt te zijn.

Reacties

WAR is altijd interessant als je vloerverwarming of radiatoren hebt.

Hierdoor zal je ketel altijd optimaal draaien, veel meer uren maar aan een veel lager vermogen.

Het rendement van ketels daalt sterk als ze overgedimensioneerd zijn en daardoor veel aan en af slagen.

Ook zaql bij een klein vermogen de WW beter gebruikt worden: de afgassen hebben meer tijd om hun warmte aan het water af te geven en gaan ze dus koeler de schouw uit.

Vergelijk het met een motor van een wagen die altijd op het ideale toerental draait.

Ook zal de vertrekTemp zo laag mogelijk zijn, dus de retour ook => bij lagere retour meer condensatie => meer besparing.

Groeten,

 

Maarten

 

Beatle,

je begint al met een slechte situatie; combinatie van 2 temperatuursregime.  Dat is en een dure installatie en moeilijk regelbaar. 

Daarnaast: enkel werken met WAR laat natuurlijk de ketel niet constant branden.  Dat zou maar dom zijn. Wel zal de cirkulatiepomp continue werken.  Hierdoor weet de ketel hoe groot de warmtebehoefte is in de woning (via de retourtemperatuur) en zal de ketel aan/uit gaan volgens die behoefte.

Zoals Maarten al zei, het is verkeerdelijk te denken dat het slecht is voor een ketel als die voortdurend draait.  Ideaal heb je een ketel die 24h per dag draait aan net het vermogen dat nodig is.  Dan heb je het hoogste rendement en normaal de langste levensduur van je ketel (versus een systeem dat veel te veel aan en uit slaat).

Walter