ventilatie, waar op letten bij aankoop

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, We kiezen voor balansventilatie. Volgende week ontmoeten we een vertegenwoordiger van het systeem "comair". Geven jullie tips: waar letten we op bij de aanschaf van balansventilatie. Mensen die ervaring hebben met dit systeem van deze fabrikant. Wim

Reacties

wim

ik ken comair niet, ik kan je alleen wat algemene tips geven:

1. zorg dat je toestel beschikt over een constantvolumeregeling, die zorgt er ook voor dat beide stromen in evenwicht blijven.

2. een goed toestel zou niet meer mogen gebruiken dan 0.45W/m³ verplaatste lucht bij 100 Pa.

3. probeer uitsluitend starre ronde kanalen te gebruiken, en niet meer dan 80 (liever 50) Pa drukverlies over de hele installatie.

4. let op het geluidsniveau en zorg dat je voldoende geluidsdempers voorziet.

hans d

Al ooit gehoord over luchtdicht bouwen? Dan stijgt alleszins het rendement van je balansventilatie.

Wie gaat het toestel plaatsen? 1 gouden raad zorg ervoor dat je kanalen achteraf eenvoudig kunnen gereinigd worden. Maw dat ze vlot bereikbaar blijven.

En zoals Hans al zij starre ronde kanalen.

Hans waarom niet meer dan 50 pa drukverlies over je hele instalatie? Welke nadelen heeft dit want dat wist ik nog niet.

Hoger drukverlies = veel hoger energieverbruik. Op een volledig uitgewerkte selectiegréafiek van de ventilatoren zal dit duidelijk zijn. Een verdubbeling van de druk resulteert in meer dan een verdubbeling van het asvermogen van de vtnilator. Dus meer drukverlies = meer euro's gebruikskosten.

Onder 50 Pa blijven is vrijwel alleen mogelijk met starre ronde kanalen (grote diamters gebruiken)

andy

klopt, en er komt nog een aspect bij, hoe meer drukval, hoe harder de ventilator moet draaien = meer lawaai. en dan kom je bijna onvermijdelijk bij ronde kanalen uit.

hans d

 

Wim,

 

'k ben ook nog aan 't zoeken.

Opletten dat de debieten van de verluchtingsnormen gehaald worden door het toestel.

 

Yannik

Yannik

De -zeer hoge- normdebieten kan je ook halen met recirculatie, die in praktijk (quasi) nooit zal draaien.

Belangrijk is het lawaainiveau, ik heb daar gigantische verschillen opgemerkt tussen toestellen.  Een aantal leveranciers geeft zelfs geen deftige lawaaicijfers,  een goede verstaander weet het dan wel.  Lawaai komt ook steeds terug als er problemen bovenkomen. 

Ik raad ook aan minimum een F6 filter te voorzien aan de inkom.

 

Die recirculatie met wel geïnstalleerd zijn hè. Dat kost ook nog wel wat. Soms is een kanaalventilatortje al voldoende, maar vergeet niet dat deze strikt genomen continu op moet staan. Ook daar is geluid dan weer mogelijk een probleem.

Verder: once you go F6 you never go back...

Andy

 

Waar staat ergens dat je de normdebieten continu moet op hebben staan? 

Ik heb dat nergens in de decreten en besluiten gelezen, het zou trouwens absurd zijn.  Je moet ze kunnen halen, zelfs niet met de huidige inregeling, maar mits speciaal daarvoor herregelen van de installatie.  Lijkt mij bijzonder duur om te controleren, huidige regeling meten en noteren, herregelen, gelijktijdig meten van alle debieten, terugzetten regeling, hermeten en afregelen.   

Enkele meters kanalen + 2 ventielen (of doppen)+ een goedkoop kanaalventilatortje zijn meestal voldoende voor recirculatie.  Er is hier in het verleden al meer over recirculatie geschreven. 

 

Blijft natuurlijk dat de Vlaamse norm compleet absurd is en een vaak een veelvoud van andere landen.  Voor realistische onderbouwde normen :  www.komfortlüftung.at/

Ik ben trouwens nog steeds op zoek naar een wetenschappelijke studie die aangeeft dat systeem A,B,C,D volgens de Vlaamse normen hetzelfde resultaat geeft, wat toch zou moeten.  Enigste wat ik ooit gelezen heb is dat systeem A de IDA-3 norm 16% van de tijd niet haalt, systeem D steeds.

Dag Alain

Ik heb ook niet geschreven dat het normdebiet steeds gehaald moet worden. Het is inderdaad "kunnen" halen. Dat van het herregelen van de installatie had ik niet aangehaald en ik moet eerlijk zeggen dat het een omslachtig gedoe wordt (dus zeer kostelijk, maar dat had ik begrepen uit jouw post).

Ik weet heus wel hoe een recirculatie praktisch gerealiseerd moet worden (k woon zelf in een woning waar ik in 2005 een ventilatiesysteem met recirculatie geplaatst heb... voor EPB dus). Als je architect wilt/kan meedenken is het soms niet meer dan 40 cm kanaal met een kanaalventilatortje. Een timer erbij en je bent volledig klaar (alleen overdag dus). Het ventilatortje maak je toch best om de 2 jaren zuiver.

Over het verglijken van IDA voor A, B, C en D heb je gelijk: geen studies, maar ik heb enkele weken geleden (op vraag van de bouwheer) een bestaande recente D-installatie gaan bekijken. Na een kwartiertje kon ik daar ook garanderen dat IDA-3 niet gehaald kon worden. Het was een D-systeem met beroepspraktijk aan vast...

Aan Wim Vandebrouck zou ik nog aanraden om verschillende mensen aan te spreken. Bedrijven die je vandaag ook een onderhoudscontract aanbieden voor je ventilatiesysteem (C of D) weten welke kant de markt op evolueert en wat er zeker moet gebeuren. Je merkt dus snel genoeg wanneer men gebakken lucht aan het verkopen is. ;-)

Alain,

Je schreef :

..."Blijft natuurlijk dat de Vlaamse norm compleet absurd is en een vaak een veelvoud van andere landen.  Voor realistische onderbouwde normen :  www.komfortlüftung.at/  "...
 

Hier kan je inderdaad zeer goed onderbouwde realistische normen vinden.

Belangrijk om op te merken is dat men er van uit gaat dat je een "Schadstoffarme Bauweise" toepast !

Dus niet de klassieke manier van bouwen waarbij de materialen allerhande chemische stoffen uitwasemen, maar eerder de bio-ecologische manier van bouwen die VIBE promoot.

 

Misschien ligt onze norm wel absurd hoog omdat we teveel "chemische troep" in onze leefruimten inbouwen.

Het is veel beter om het probleem bij de bron aan te pakken, en te bouwen zonder al deze (potentieel) schadelijke bouwmaterialen.

 

We hebben gisteren (op VIBE reis) nog een Passief-project bezocht, waarbij de bouwheer de luchtvochtigheid maar niet boven de 25% kreeg tijdens afgelopen koude winter.

 

Je kan natuurlijk gaan bevochtigen, maar beter is om het absurd hoge ventilatievoud wat naar beneden te halen ... op voorwaarde dat er niet teveel verontreiniging uit de materialen komt dus.

 

Dirk

 

Andy

 

Waarom dagelijks laten draaien, als de rest van je installatie normaal gedimmensioneerd is, of je zou je installatie wel erg krap berekend moeten hebben.  Je kan het hooguit nodig hebben bij een feest.

 

Zoals steeds is vakmanschap belangrijk.  Ik zou dat echter nooit koppelen aan het "opleggen" van een onderhoudscontract.  Ik heb slechte dingen gezien van die personen die dat aanpraten, onderhoud is wel een gespreksonderwerp... 

 

Dirk

 

Ik betwijfel of de verschillen in ventilatievoud zoals aanwezig bij diverse afregelingen Systeem D, een significant verschil gaan uitmaken.  Het voordeel van systeem D is nu net dat er steeds een verversing is die de vervuilende stoffen wegneemt.  

 

Vergeet ook niet dat de meeste bouwproducten nu normen hebben die vele malen strenger zijn dan vroeger.  Ik maak me zeker meer zorgen voor stoffen die vrijkomen bij niet bouwproducten, bv kleren, meubels, speelgoed, e.d.

 

   

Inderdaad krap gedimensioneerd. De capaciteit van 3 slaapkamers nodig om de woonkamer te verluchten. Dit was een aanzienlijke besparing op de installatiekost. De kanaalventilator draait standaard dagelijks op minimale capaciteit en als het dan eens nodig is ga ik in turbo (bij bezoek).

Opnieuxw heb ik nergens gesproken over opleggen van een contract. Ik sprak over aanbieden. Ik weet uit ervaring dat de meeste mensen die een D-systeem hebben staan onderhoud wel eens vergeten (ik heb het dan over de filters). Een jaarlijkse reminder van de installateur of een vast onderhoudscontract zorgt er dan voor dat de installaties niet binnen de kortste keren ziek worden.

Onderhoud is inderdaad stof voor een andere draad.

Die link naar komfortlüftung is in mijn ogen geen duidelijke norm. Men spreekt van IDA 1 en IDA 2. Men spreekt ook van een 36 m³/h/persoon voor een volledige woning, maar moet je dit dan gemiddeld verdelen over de ruimten ? Dan haal je die luchtkwaliteit niet.

Voor een woonkamer stelt men een debiet voor van 60 m³/h. Als mijn duits goed is, is dit een minimumdebiet, maar met twee personen in de living behaal je zo al geen IDA3, laat staan met drie of vier man.

Natuurlijk is dat het 'probleem' van de particuliere woning. De bezetting is zeer wisselend gaande van 0 tot soms 5 à 6 man in een soms kleine ruimte. Als je dan altijd 36 m³/h/persoon aanbiedt heb je een goede luchtkwaliteit. De uitdaging is dan wel dat je dat debiet 'verplaatst' van de living naar de slaapkamers wanneer het nodig is ...

De achtergrond van deze debieten uit dat document  is trouwens de EN13779 en onrechtstreeks het technisch rapport CR1752, zeer interessante documenten die veel info geven over geurhinder en emissies van bouwmaterialen. Voor kantoren en scholen wordt de EN13779 trouwens in Belgie ook gebruikt.

Maar vergis u niet, deze normen zorgen niet voor lage debieten ! Men maakt daar ook onderscheid naar "low-polluting buildings" en klassieke gebouwen. Low-polluting heeft aandacht voor emissie-arme afwerkingsmaterialen (niet altijd hetzelfde als bio-ecologisch trouwens..)

Het default ventilatiedebiet voor een  IDA 2 (medium indoor air quality) ligt trouwens op 45 m³/h/persoon. Dit geldt dan nog voor een low-polluting building. Voor een klassiek gebouw zou dit naar 75 m³/h/persoon moeten worden opgetrokken... 

Geert

Geert

Al de verwijzingen naar EN 13779 die ik gezien heb geven 22m³/h tot 36m³/h voor IDA 3 en 36m³/h tot 54m³/h voor IDA 2.  Ik weet dat er in EN 13779 regels zijn hoe de lucht mag doorgevoerd worden,  maar een referentie naar type gebouw heb nergens tegengekomen. Wel rokerszone of geen rokerszone.  In praktijk is het benodigde debiet dan nog afhankelijk van de hoeveelheid arbeid er verricht wordt, bij slapen of zeeer lichte arbeid (tvkijken) zal het minder zijn.  De verblijfstijd en infiltratie is dan ook nog eens belangrijk.  In een slaapkamer verblijf je immers meer dan in een keuken of woonkamer (voor de meeste mensen).

EN 13779 is tenminste al duidelijker dan de gebruikte regels voor woningen.  Als iemand een grotere woonkamer heeft moet deze meer geventileerd worden... dit terwijl de buffer net groter is.

 

Probleem is dat er kennelijk weinig studies in België rond gepubliceerd worden, nochtthas is het onderzoek niet zo moeilijk.  Ik ben sterk beniewd naar de resultaten systeem A versus systeem D en bij welke debieten systeem D beter zou blijven dan systeem A.

De aangehaalde link betreft een groep met o.a. een universiteit waar wel degelijk praktisch onderzoek verricht wordt.  Dat geeft de criteria net een meerwaarde.

 

 

Dag Alain,

 

 

'recirculatie'

kan je mij daar eens meer over uitleggen?

De berekeningen zijn binnen en ik zit aan een debiet van 460 m^3/h !

 

Yannik

Yannik

 

Kijk een in een ander draadje ecobouwers.be/forum/post/ventilatienorm-ltgt-balansventialtie, rond de 17de post gaat het over recirculatie.

 

Alain