solar tracker

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeienavond, weten jullie of er partikulieren zijn die reeds met succes een vergunning kregen voor een tuinhuis/blokhut, met boven deze constructie een solar tracker type Deger ? Dus betonplaat van pakweg 15 a 20 cm, daarop de paal te monteren, blokhut er als het ware omheen bouwen, plat dak, en daarbovenop de zonnepanelen. Voordeel : geen extra plaatsverlies gezien de blokhut er toch zal komen. Wel vraag ik me af of de administratie dit zal aanvaarden voor de belastingvermindering. Wat denken jullie ?

Reacties

Peter,

 

Vergunning gewoon aanvragen en desnoods bij weigering beroep aantekenen (bij mij is dat in elk geval gelukt, al staat mijn systeem niet op een tuinhuis, maar ik denk dat je op een tuinhuis makkelijker een vergunning krijgt .... zou toch logisch zijn ... niet?)

 

Bedenk wel dat ... hoe hoger uw panelen komen te liggen, hoe zwaarder uw fundering moet zijn.

 

In Duitsland vind je al een aantal tuinhuizen (blokhutten) met draaibaar dak.

Er zijn zelfs firma's die dat aanbieden. (van prijs heb ik geen idee, maar die zal wsl hoog zijn  :-)  )

http://www.sonnenpavillon.com/de/index.php?page=Sonnenpavillon

Je kan zo'n systeem evt. proberen na te bouwen ...

 

Dirk

Ben je dan niet makkelijker af met enkel een sokkel met een 180° graden draaiend (van oost naar zuid naar west) platform met een vaste hoek van 30 of 40°.

Als het zou gaan, rekening houdend van schaduw van bomen, gebouwen etc. kan de sokkel misschien bijna op de grond. Dan is er geen (hoge) paalconstructie met bijhorende fundering vereist...

Misschien kan je het zelfs als een verplaatsbare installatie maken:

  • wieltjes eronder
  • panelenconstructie kan dichtplooien

En hiermee omzeil je alle wetgeving want voor een dergelijke constructie moet geen bouwaanvraag.

Hoe je dan de subsidie moet regelen is een ander zaak want dan komen er natuurlijk andere regels bij kijken....

maar op een uit de kluiten gewassen tuinhuisje zo'n sokkel installeren lijkt beter te passen in allerlei regelgeving. Als je goed gaat rekenen kom je normaal gezien toe met een tuinhuisje van net minder dan 21m² (zonder special bouwaanvraag te plaatsen), een dakhelling van 35° en waarbij de nok een beetje naar de noordzijde is verplaatst.

 

ik begin mij te realiseren dat ik eigenlijk verschillende vragen,   of toch elementen die te maken hebben met verschillende wetgevingen bundelde in mijn eerste vraagstelling.  

Is een bouwvergunning nodig voor een tuinhuis ?  Ik dacht sinds september 2009 enkel een meldingsplicht indien < 15 meter

Is  een bouwvergunning nodig op datzelfde tuinhuis indien er een solar tracker op/in verwerkt is ?   Vermoedelijk niet, gezien die dan deel uitmaakt van de constructie,  en binnen de oppervlakte norm blijft

Is de installatie van die panelen op het tuinhuis toegelaten voor de 40% belastingvermindering a rato van 40% per jaar ?   (ik vrees een beetje dat deze aftrek enkel kan als de panelen op het dak van het huis zelf geplaatst zijn,  en dat het tuinhuis hiervoor niet telt).   Hopelijk zie ik dat te limitatief. 

Is die installatie in 2010 nog konform de regelgeving,  ik kan toch moeilijk het dak van een tuinhuis gaan isoleren...  Tenzij het isoleren van het dak van mijn woning voldoende is.   (het laatste lijkt mij en wellicht iedereen logisch,  maar staat het zo in de wet ?)

Info over zonnepanelen op een dak van een huis,  daarvoor is alle info beschikbaar,  maar van zodra het wat afwijkt van de normale manier,  is het moeilijk om precieze antwoorden te krijgen;    Ik kontakteerde een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt,  maar kreeg geen antwoord. 

Peter,

 

Er staat in de voorwaarden nergens dat het op uw dak met liggen. Wat betreft de isolatie van uw dak denk ik dat ze dan gaan kijken naar het dak waar de installatie is aangesloten, dus dat van uw huis. Is het niet geïsoleerd zal je dat eerst moeten doen. Logisch...