Vitodens 200 , 100 branderstarts per dag : is dit normaal ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds september 2009 hebben we een vitodens 200 (12-49 kW met WAR) met vitotrol 300 afstandsbediening, voor vloerverwarming (gelijkvloers) en radiatoren (verdieping), alsook waterverwarming via een Vitocell 300 boiler (160 liter).
Stooklijn staat op 1.2/0.6 (rad/VV) en niveau op 4 (voor beide).

Na enkele maanden hadden we een probleem dat de pomp voor de waterverwarming soms scheen te hangen (aktief), waardoor de verwarming niet meer aktief kon worden en het dus in de namiddag/'s avonds plots niet meer warm bleef.

Onze installateur heeft dit probleem opgelost door de boilervoorrang op de CV pomp af te zetten (code A2:0).
Mijns inziens lost dit het probleem niet echt op, maar we voelen het alleen niet meer omdat de verwarming blijft werken.

De temperatuurmeter op de boiler geeft steeds een temperatuur weer tussen 60 en 70 graden, terwijl de ww temp op de ketel aangeeft dat de temperatuur dan bijvoorbeeld 48 graden is. De gewenste WW-temp staat op 50 graden.
Volgens de installateur kan dit normaal zijn, en liggen aan restwarmte, wat hij hier ook mee wil bedoelen...

In 6 maanden tijd hebben wij nu 17676 branderstarts, 812 branderuren en 2061 m³ gas verbruikt. Dus een gemiddelde van nagenoeg 100 branderstarts per dag.

Is dit normaal ?

Ik vermoed echter dat er nog een probleem is met de temperatuursensor in de boiler.
Dit zou dan de verkeerde temperatuur op de ketel verklaren, de hang van de ww pomp omdat de ketel denkt dat de boiler nog niet op 50 graden zit, en dus ook het hoge aantal branderstarts.

Reacties

misschien kan je deze informatie in deze vorm gewoon naar de invoerder/verdeler van de Vitodens versturen.

hiermee ga je je installateur niet zwart maken of verdenken van prutswerk ofzo, maar ik vermoed dat die mensen meer kennis hebben dan vele installateurs.... in de veronderstelling dat laten we zeggen 99% van de installaties goed gaat van je installateur en dat hij bij die ene 1% rare situaties het niet snel weet.

De invoerder/verdeler/fabrikant zal echter zo veel rare situaties gehad hebben door de jaren heen dat ze je snel(ler) kunnen verderhelpen ....

liefst dan wel hun bevindingen terug op het forum zetten zodat er misschien nog andere mensen iets aan hebben.

12-49 kW vermogen.

Heb je dan een groot oud slecht geisoleerd huis? (wat voor dikte isolatie heb je in vloer/muur/dak?)

Want uw minimum kW is al het max. van een goed geisoleerd huis.

Bij een groot minimum (12kW) is het normaal dat je veel branderstarts hebt.

2061 m³ gas op 6 maand is al veel, heb je je ketel en boiler misschien ook in de kelder staan?

 

Uw t° staat op 60 a 70° om salmonella tegen te gaan.

Je kan er ook een timer opzetten, zodat hij maar 1 keer per week naar 60° a 70° gaat om dat te voorkomen.

Het gaat over een nieuwbouw van een 380 m².  Heel goed geïsoleerd (muren Eurowall 10 cm, plat dak 12 cm Powerdeck F), wel vrij veel ramen op het gelijkvloers (alles samen een 100 m² met U 1,1).

 

Op de offerte stond een Vitodens 300 12-49 kW, maar bij de levering kregen we een Vitodens 200-W 45 kW.
Bleek dat de Vitodens 300 niet meer geleverd werd en dat de 200 gelijkwaardig zou zijn, ook qua prijs (???).

 

Bij de offerte had ik die 49 kW ook in vraag gesteld maar volgens de verkoper was dit nodig, en past de ketel zich automatisch aan.  Als er dus maar 12 kW nodig is, zou hij niet meer leveren.
We hadden hem gevraagd of hij ons zijn berekeningen kon doorsturen, en dat was geen probleem.  Maar eenmaal de handtekening gezet, dan hoort ge daar natuurlijk niets meer van.

 

De branderstarts staan nu op 17819 en 819 uur. Gasmeter op 2078.

Gisteren was dit 17676 branderstarts, 812 uren en 2061 m³ gas

Op exact 24 uur dus 143 branderstarts 7 uur (of is dit 0,7 ???) en 17 m³ gas.

 

De boiler zelf duidt steeds een 70 graden aan op zijn temperatuurmetertje.
Op de ketel zelf echter geeft hij nu 54 graden aan (komt van een andere sensor in de ketel).
Zou deze temperatuur niet ongeveer hetzelfde moeten aanduiden ?

Wat is de temperatuur in het huis. Die warmte van het gas wat verbrand wordt moet toch ergens blijven. Zit deze niet in de woning of de boiler dan zou deze warmte door het rookgaskanaal van de ketel naar buiten moeten vliegen. Ik weet niet of je dat zou kunnen controleren of voelen.

Een huis van 380 m2 is natuurlijk best wel groot.

Gezien de mate van isolatie, mag een verwarming van ca 25 kW verwacht worden.

Een zwaardere ketel die modulerend minder warmte gaat afgeven kan natuurlijk altijd.

de temperatuur van de boiler moet 1 keer per paar dagen > 60 graden komen (en als er een warm tapwater circulatieleiding achter zit evt nog iets hoger) i.v.m. voorkomen van legionella (niet salmonella). het water moet overal dan even goed warm worden om alle legionella te doden.

Het is een nieuw huis (dus veel vocht moet er nog uitgestookt worden), dus extra warmte nodig. Dat duurt 1 a 2 jaar. 

Het aantal starts is IDIOOT hoog. Ik zou meer iets verwachten van 10 starts (men heeft mij wel eens verteld dat de ideale brandertijd 200 minuten is, maar dat was nog in de tijd van de niet modulerende branders). Nu met modulerende brander is, denk ik, 20 starts per dag al heel hoog. Het aantal starts moet minimaal gemaakt worden want elke keer moet de ketel even spoelen (verse lucht door de ketel jagen, voordat deze tot ontbranding mag komen. Dit geeft onnodig warmteverlies. Vandaar o.a. de hoge energie efficiency van modulerende ketels.

Termen als 'restwarmte' en het 'omschakelen van de pomp' is inderdaad niet de oorzaak/oplossing. Ik zou contact opnemen met de producent van het apparaat. (en dan met name vanwege het zeer hoge aantal starts).

 

 

 

oops

Ik bedoelde dus legionella. (dat komt  er van als je snel wilt zijn)

Gelukkig zijn er nog anderen om me te verbeteren  :-)

 

Staat je ketel in de kelder? (gaat ook meer verbruik geven)

Wat is de dikte van de isolatie rond de boiler? (zou toch bij dat merk ok moeten zijn.)

 

Ik heb de vraag nog eens naar onze installateur doorgestuurd.

Ze hebben het probleem nu voorgelegd aan Viessman.

Alvast bedankt voor jullie tips.

zoveel starts is niet normaal

 

waarschijnlijk ketel te groot voor gevraagde warmteverlies

wie deed de warmteverliesberekening?

 

 

 ik had een gelijkaardig probleem met mijn gasketel (ACV Prestige Excellence 32), ik had ook tussen de 60 en 70 branderstarts per dag wat ik nogal veel vond. Ik heb dit kunnen terugbrengen naar 10 tot 12 starts per dag door een instelling op mijn thermostaat te veranderen.

Bij mijn thermostaat kan ik kiezen of er geregeld wordt op basis van hysterese of op basis van een PD regeling. De thermostaat stond ingesteld op PD regeling met een interval van 10 min. wat betekent dat de thermostaat iedere 10 minuten berekend hoelang er moet verwarmd worden om de ingestelde temperatuur te bereiken. Dit geeft een heel nauwkeurige temperatuur regeling maar zorgt ook voor heel veel branderstarts (worstcase : 6 per uur). Ik heb dit nu aangepast naar regelen op basis van hysterese (met een hysterese van 0.2°C) en het aantal branderstarts is drastisch gedaald.  Het verbruik is ook iets gedaald maar minder spectaculair dan het aantal branderstarts. (10 a 20% minder vebruik)

Ik heb eindelijk een antwoord gekregen van de installateur (Briotherm) die het probleem zou besproken hebben met Viessman.  Volgens hen is het aantal branderstarts normaal, enerzijds omdat ons huis nog zou moeten uitdrogen, anderzijds omdat de gasketel maar een inhoud zou hebben van 5 à 6 liter, waardoor hij dus meer zou moeten aanslaan.

Ondertussen is het aantal branderstarts gezakt naar een 30-tal per dag gezien de verwarming nagenoeg niet meer nodig is.

Binnenkort zal ik de verwarming afzetten, en dan kan ik zien hoeveel branderstarts er nog nodig zijn enkel voor het verwarmen van de boiler (160 l).