langs binnen isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb recent een rijhuis gekocht dat op de rooilijn staat en waar ik wss niet langs buiten kan isoleren.

Het plafond/verdiep bestaat uit balken, alsook de zoldervloer.
De vloer van het gelijkvloers moet ook herdaan worden.

Ik had gedacht om op de 1 of andere manier een wand te maken op de voor en achtergevel en hiertussen dan isolatie te bevestigen, met dampscherm en dan af te werken met een plaat.

Het eigenlijke uitwerken heeft verschillende mogelijkheden.
Balken tot tegen de gevel en ertussen isoleren.
Voorzetwand met eerst volledige laag en dan tussen de balken.

De bedoeling is om dit door te trekken tot aan het dak en daar aan te sluiten op dakisolatie.
Ik kan dit ook laten aansluiten op vloerisolatie normaal gezien (dikke randisolatie, daar er toch geen gewicht op kan komen wegens voorzetwand).

Wat zijn jullie meningen hierover?
Nadelen van te werken op deze manier?
Gevolgen?

Dit heeft uiteindelijk toch veel weg van de manier waarop een hsb wordt opgebouwd?

Grtz
Olaf

Reacties

Juppiter,
Degelijke informatie kan je vinden bij R......L, zoek onder ,,renovatie,,. Toestand van de muren, dwz vocht, gebreken...etc. komt allemaal ter sprake, oplossingen worden aangeboden.
Mon

daar had ik idd al wat informatie gevonden

maar wat de gevolgen + nadelen zijn tov langs buiten te isoleren vind je hier niet
ook niet om zaken zoals condensatie te verkomen

het is een oud huis met vrij dikke muren
dus lekker fris in de zomer (stoken gelijk zot in winter)
waarom zou het nietmeer lekker fris zijn in de zomer?
waarom doet isoleren dit effect teniet?

ik zou allesinds proberen aan te sluiten op dakisolatie (kan omwille van houten vloeren)
en aan willen sluiten op vloerisolatie beneden (moet ook kunnen)

enige pijnpunt zijn de binnenmuren die tegen de buitenmuren komen
welke risico's loop ik hier en hoe kan ik het voorkomen?

grtz
Olaf

Juppiter,
Langs de binnenzijde isoleren heeft het nadeel dat je niet alle koudebruggen kunt wegwerken en meestal niet voldoende dik kunt isoleren. Er is ook een probleem met het opwarmen van de muur tijdens de wintermaanden. Nu worden je buitenmuren mee opgewarmd en gedroogd door je verwarmingssysteem, daardoor kunnen de vriestemperaturen niet diep doordringen in de muren. Deze koude muren worden door deze opwarming beschermd tegen sterke inwendige en uitwendige ,,thermische breuken,,(scheuren, loskomend voegsel, verschuivingen in het mestelwerk etc.). Als jij nu verklaart dat je buitenmuren bestaan uit vaste baksteen(hoge densiteit) met een serieuze globale dikte, dan is het mijn inziens mogelijk langs binnen te isoleren, natuurlijk op voorwaarde dat je een kwalieitsvolle muur bezit.
Mon

vervolg:
Naar mijn mening zal het in de zomer fris blijven, aangezien er voldoende massa(gemetselde binnenmuren en zware vloeren)in je woning te vinden zijn. Deze massa neutraliseert voor een groot gedeelte de opwarming .Ook is op dit forum al voldoende gechreven over luchtdichtheid, koudebruggen aan deurdrempels, dampschermen en zonnewering, isolatie aan de ramen etc..Dat wordt voor jou wel wat zoekwerk.
Wegwerken van koudebruggen (binnenmuur tegen buitenmuur)kan je oplossen door het plaatsen van isolatie op minstens 6Ocm breedte en 6Omm dikte op de binnenmuur aansluitend tegen de isolatie van de buitenmuur. Dit kan ook voor plafonds in beton. Nu je toch de vloeren gaat uitbreken, heb je de mogelijkheid om de muurisolatie aan te sluiten aan de isolatie van de vloerplaat.Weeral een koudebrug minder.
Nog veel leesplezier.
Mon

Haalo, iik zou graag mijn zoldervloers isoleren. Dit is de ruimte tussen slaapkamers en (ongebruikte ) zolderruimte. De zoldervloer bestaat uit houten balken van 15 cm mer gyproc naar de slaapkamers een een plankenvloer naar de zolder. Ik moet de plankenvloer uitbreken, isolatie aanbrengen en dan de plankenvloer vervangen door OSB platen. Bij alle info die op het internet te vinden is spreekt men over het aanbrengen van een dampscherm (lang de warme zijde). Is dit nodig? Indien ja waarvoor dient dit? Kan de isolatie vochtig worfen misschien??

het is snel opgewarmd en snel afgekoeld

ik heb langs binnen geisoleerd ,ondervind het dus,men heeft gelijk hier met hun antwoorden

Ivan,

 

Dat dampscherm is inderdaad nodig. Zoals je zelf al wist: de isolatie wordt vochtig, en bijgevolg ook de houten vloerbalken van de zoldervloer.

Verklaring: Warme lucht kan meer vocht ophouden dan koude lucht. Anders gezegd: De warme lucht in de slaapkamers bevat vocht (vooral na een nacht slapen), bij gebrek aan dampscherm evolueert die lucht doorheen de zoldervloer, want warme lucht stijgt. Onder de isolatie is het warm, boven de isolatie is het koud, dus in de dikte van het isolatiepakket daalt de temperatuur van de vochtige slaapkamerlucht.

Koude lucht krimpt, maar behoudt evenveel vochtdeeltjes, waardoor de vochtconcentratie toeneemt = de 'relatieve vochtigheid' stijgt.

Op een bepaald ogenblik is de relatieve vochtigheid zo hoog dat het dauwpunt bereikt wordt en het vocht condenseert op het isolatiemateriaal en het nat wordt.

 

Natte isolatie wordt geleidend, want water is een goede geleider: de isolatiewaarde van de isolatie neemt dus af.

Daarnaast wordt ook het hout vochtig, wat dan weer een goede voedingsbodem is voor schimmels en vervolgens houtrot...

 

Dus: damscherm steken !

 

Bert

Bedankt Bert voor de info. 

Ik zal er best nog eens goed over nadenken hoe ik dit moet aanpakken zodat ik later geen problemen krijg.

groeten

ivan

Beste,

ik heb ook de ruimte tussen zoldervloer (planken vloeren) en plafonds geïsoleerd. Ik heb hierbij bewust geen dampscherm gebruikt. Omdat de plafonds niet konden worden afgebroken, kan je eigenlijk de dragende balken niet mee in de door het dampscherm beschermde ruimte brengen. Ter hoogte van de balken ga je dan een extra vochtdruk gaan creëren. De plafonds zijn gepleisterd, daarna met glasvezel versterkt en geschilderd. In theorie is dit een dampscherm, maar eventuele gaten (bvb. electriciteitsdraden) zijn lekken en die moet je zeker extra afwerken. Er bestaat ook een speciaal behang voor plafonds, die als dampscherm werken (ontwikkeld door een bekende firma van dampschermen en remmen). Dus als je je plafonds renoveert, dien je dit zeker te overwegen.

Bovendien heb ik cellulosevlokken gebruikt. Deze bufferen vocht in zekere mate. Boven de isolatie is er opnieuw een plankenvloer gelegd. Je schrijft dat je OSB platen zo gebruiken, dat zou ik zeker niet doen als er geen dampscherm is. OSB platen zijn luchtdicht en laten geen verdamping van eventueel vocht uit je isolatie door. Houten planken laten vocht die in je isolatie zou terechtkomen wel door.

Bijkomen voordeel van cellulose is de goede geluidsisolatie. Ook dien je cellulose in te laten blazen door een professional. Dat kost meer dan bvb. rotswol, maar doordat dit door een aannemer gebeurt, kan je je kosten inbrengen in je belastingen. Op die manier zal bij mij de isolatie van mijn zoldervloer (na aftrek van alle premies) gratis zijn!

Succes met het isoleren!