Stookolieketel+Brander Giersch Bouwjaar 1999

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Omdat ik een sterk vermoeden heb dat mijn stookolieketel zwaar is overgedimensioneerd geweest destijds bij aankoop, heb ik vandaag wat opzoekwerk verricht en enkele aanpassingen doorgevoerd. Toch zit ik nog met enkele vragen.

- De ketelbrander is van Giersch (14-53 Kw) en tot op heden zat een sproeier van
0,75 g/h gemonteerd. De ketel start en stopt regelmatig en heeft geen last om de radiatoren (11 stuks) én het warm water op te warmen. Als ik op de tabel van de brander kijk, kom ik bij een pompdruk van 13 bar en een sproeier van 0,75 aan ongeveer 41 kw !
Dit is volgens mij veel te veel. We hebben een viertal radiatoren die dagelijks werken, de rest staat praktisch op 0 of 1, dus heb ik een vermoeden dat ik met een 20 Kw ruimschoots moet toekomen. De woning is wel van 1958. Zolder geisoleerd, met dubbel glas, maar wel alleenstaand en niet geisoleerd.

- Ik heb vandaag een sproeier van 0,60 geinstalleerd (ik zocht een 0,50 maar die waren niet meer in voorraad), en de pompdruk mocht op 13 bar blijven volgens die tabel. Volgens die tabel zou ik dan aan 2,7kg/h komen, en een vermogen van 32 kw (wat nog te veel is maar enfin).

Het vreemde is nu, dat ik op een PDF handleiding over de Danfoss nozzles op de site iets totaal anders lees, zij spreken over 7 bar(100psi) referentiedruk, en op deze druk levert de sproeier het debiet dat erop staat !?

Als ik dit goed begrijp, mag ik dan van mijn 13 bar zakken naar 7 bar ? Vreemd, want op de insteltabel van de brander starten ze minimum aan 10bar ?

Op de insteltabel staat ook de instelling van de lucht vermeld, wat het voor mij gemakkelijk maakt om de brander redelijk juist te regelen zonder een brandertechnieker te moeten langssturen. De fijnafstelling zou ik achteraf wel door een professional laten doen.

alvast bedankt !

Reacties

ik heb ook zo een overgedemensonerde ketel staan,ik heb een nieuwe geplaatst

en de oude staat er gewoon naast als rezeve,ik had plaats genoeg in de kelder,en kwam deze winter goed van pas problemen gehad

maar ik heb al jaren die oude ketel een kast rondgemaakt,en 15 cm isolatie tussen gedaan,scheelt een heel stuk in stilstaands verliezen

maar ik zie dat u ook een handig doe het zelver bent,zou u niet beter eens op de site van  2dehands kijken naar een andere ketel okazie,er zijn daar echt zeer goede koopjes te doen in jonge goede rendements ketels

kosten dikwijls echt geen geld

men doet ze dikwijls weg omdat men overschakeld op gas,op aanraden mekanieker natuurlijk kassa kassa

 

 

 

 

Je bent bezig met dingen waar je helemaal niets van kent, helemaal niets van snapt en waar je niet gemachtigd toe bent. Het werken aan stookoliebranders voor verwarming van gebouwen is exclusief voorbehouden aan techniekers die erkend zijn door het Vlaamse Gewest.

Je kunt niet zomaar een sproeier met een lager debiet in een brander schroeven. De brander kan gemonteerd worden op een brander met een belasting die ligt in het bereik dat vermeld staat op de brander (in dit geval 14-53 Kw). Het vermogen/belasting van de ketel staat vermeld op het kenplaatje van de ketel. De sproeier wordt gekozen in functie van de ketel waar de brander op gemonteerd wordt. Een ketel onderbelasten geeft een slechte verbranding (CO), condensatie in de ketel, condensatie in de schouw. Dus je hebt erg goed je best gedaan om miserie te veroorzaken.

Wat betreft de druk: het debiet en de hoek van een sproeier worden opgegeven bij 7 bar. Dit is de referentiedruk. De sproeier zal dus 0,6 Gallon/h geven bij 7 bar. Dit is een te lage druk om een behoorlijke verneveling te krijgen (tenzij bij voorverwarming maar dan nog). Hoeveel de werkelijke druk moet zijn zal bepaald worden door de brandertechnieker. Die 13 bar is een realistische waarde.

En instellen enkel op tabel is iets van ver vervlogen tijden. Een erkend technieker dient in het bezit te zijn van een geijkt meettoestel.De opgegeven waarden en de werkelijke waardes kunnen namelijk nogal wat afwijking geven.

Dus onmiddellijk een technieker zoeken om het zaakje in orde te brengen

Dus onmiddellijk een technieker zoeken om het zaakje in orde te brengen

 

daar kan ik inkomen op voorwaarde dat zij ook hun stiel goed kunnen en doen en dan nog het voornaamste eerlijke prijzen vragen,zeker. doen. want er gebeurd nogal wat,nieuwe ketel plaatsen want want en want

reperaties maar half doen sanderedaags of twee dagen later terug,voeler boiler tussen een vijs van de ketel draaien zodat hij niet meer werkt

14 dagen terug nog 150 euro om een gas ketel terug in gang te zetten geen stukken geen half uurtje binnen geweest en hij woont geen 200 meter van deze dame

12500 euro om een nieuwe ketel te hangen bij een dame 1 dag werk,en dit is geen fabeltje hoor

ik kan u tientallen zulke dingen van afzetterij over aannemers vertellen

ik kom bij vele vele mensen en vele oudere

mijn haren reizen elken dag ten bergen hoor

waarom dent u dat vele zelf gaan proberen te repareren,jaren terug zelf water meegepompt,technieker laten komen

maakte de filter schoon stak een nieuwe sproeier 180 euro

was geen uur weg terug problemen,ben dan ook maar zelf begonnen pomp uiteen gaan halen wat hij niet gedaan had ,vol vuil wat hij zeker zeker had moeten doen

sindsdien laat ik geen mekanieker meer komen,ik doe precies wat er op papier staat voor de brander ,en zal er niet ver naast zitten,ik zie dat ook aan het verbruik toen hij nieuw was en wat hij nu perminuut verbruikten hoe lang hij draaid

er zijn natuurlijk wel eerlijke vakmensen ,maar wie ik vertrouw er geen eentje sory

 

 

u schrijft
Je bent bezig met dingen waar je helemaal niets van kent, helemaal niets van snapt en waar je niet gemachtigd toe bent.

 

kan u mij zeggen waar ik dat  terug vind in de wet,dat ik niet gemachtigd ben

niet om dat bij iemand anders te doen, maar thuis, staat trouwens ook nergens iets over in brandpolissen

 

Heeft geen uitstaan met brandverzekering.

Is milieuwetgeving, namelijk besluit Vlaamse Regering van 27 april 2007, voordien KB van 1978.

Is al meer dan 30 jaar zo dat branders afgesteld moeten worden erkende technici.

Dat er door sommige technici gefoefeld wordt, teveel aangerekend en andere misbruiken ga ik niet ontkennen.

Maar als je van mening bent dat ze teveel verdienen is er een simpele oplossing: verander van job!

Er wordt vaak vergeten dat er ook nog heel wat andere kosten meegerekend moeten worden dan enkel de herstelling. De erkenning als technicus kost geld, het meettoestel, voertuig, wisselstukken (slapende voorraad), soms in garantie moeten terugrijden, noem maar op.

Wie zijn installatie jaarlijks laat onderhouden, zal meestal ook op een korrekte service bij herstellingen kunnen rekenen.

Die service heeft nu eenmaal zijn prijs.

Maar als je enkel een vakman laat komen als het echt niet anders kan, zal hij daar waarschijnlijk ook rekening mee houden. Er zijn fijnere dingen dan een ander zijn rommel op te ruimen. En het zal waarschijnlijk vaak zijn dat het niet de beste technici zijn die je gaat krijgen, die hebben immers werk zat bij hun vaste klanten.

 

 Beste Lacroix;

Ik heb sinds de aankoop van mijn woning 2 maal een zogenaamde technieker laten langskomen voor de brander, en deze zat er 2 maal falikant naast. De mazoutpomp was zogezegd kapot, terwijl er water in mijn mazout bleek te zitten achteraf. Het door hem afgeleverde branderattest klopte ook voor geen meter. Hij deed zelfs testen terwijl de brander koud draaide..

Voor de fijnafstelling van onze brander hebben we reeds 5 techniekers opgebeld. De één wou er niet aan werken omdat hij alleen aan dat specifiek merk werkte, de andere 4 gingen terugbellen, nooit meer gehoord; zelfs na verschillende telefoontjes en pogingen. Mooie service zou ik zeggen.

Ik kan me wel inbeelden dat de échte vakmannen volgeboekt zitten, en dat dit een knelberoep is geworden. 

Niettemin, heb ik altijd een hands-on mentaliteit gehad, en heb ik alle mogelijke informatie opgezocht vooraleer het plaatsen van de kleinere sproeier. Ik denk dat we allen de laatste jaren geconfronteerd zijn geweest met enorm stijgende energieprijzen, en dat de uitdaging momenteel ligt in het besparen waar mogelijk. Daar is dit forum ideaal voor dacht ik toch. Of heb ik het mis ?

Even in de kantlijn; Ik ben 11 jaar actief in de industrie als technieker, en sinds 2003 technisch verantwoordelijk voor een afdeling waar we branders van 3 mW draaien hebben. Kom me dus vooral niet vertellen dat ik van mijn ketel moet afblijven. 

Eerlijk gezegd, kan uw Koninklijk Besluit me dus aan de reet geroest worden. Ik hoopte op positieve feedback en meezoeken naar oplossingen, dewelke ik alvast heb gekregen waarvoor dank !

 

Fuzzynights,

Blijkbaar wil je enkel lezen wat je goed uitkomt. Als je het toch beter weet, waarom dan vragen stellen.

Een brander die koud draaid: heb ik nog nooit gezien

Blijkbaar was die informatie wat je gevonden heb niet zo betrouwbaar, want anders stelde je niet zulke vragen.

De risico's van condensatie in je ketel en schouw zijn je blijkbaar ook volledig onbekend.

Jij bent net nu een klant die de meeste installateurs kunnen missen. Eerst zelf prullen, en dan een ander de rommel laten opkuisen. En als er dan een rekening gemaakt moet worden mag het niets kosten. Ik weet ook, en dat heb ik ook al geschreven, dat er mensen rondlopen die er niet meer van kennen als jij, maar zich toch als technieker of geschoold vakman voordoen. Maar het zijn dan ook meestal die wat onmiddellijk tijd hebben en hun klanten in de zeik zetten.

En tenslotte, het is niet mijn KB. Dat KB doet er trouwens niet meer toe. Het is vervangen door een Vlaams Decreet (dat een Europese richtlijn uitvoerd). En die decreten gelden voor iedere Vlaming, of je het nu graag hebt of niet

u schrijft

 

Maar als je enkel een vakman laat komen als het echt niet anders kan, zal hij daar waarschijnlijk ook rekening mee houden. Er zijn fijnere dingen dan een ander zijn rommel op te ruimen. En het zal waarschijnlijk vaak zijn dat het niet de beste technici zijn die je gaat krijgen, die hebben immers werk zat bij hun vaste klanten.
 
 

 

  dit is nu echt een zelstandige antwoord die niet goed bezig is,als hij verstand heeft zal hij de klus graag uitvoeren laten zien dat hij stielman is,en prijs bewust handelen

zo zal hij alleen maar vertrouwen en klanten winnen

en nogmaals er is geen en geen enkel verbod dat ik niet aan mijn eigenbrander zou mogen werken ,en natuurlijk zegd dat besluit dat alleen erkende stielmannen dat mogen ,

maar dat geld wel voor zelfstandige stielmannen

 

 

 

 

Ik ben helemaal geen zelfstandige.

En misschien de betreffende wetgeving opzoeken, dan zal je lezen dat alle werken aan een ketel/brander en het jaarlijks onderhoud uitgevoerd moeten worden door een erkend technicus.

Als je zelf wil prutsen, ik houd je niet tegen.

Lacroix,

 Een brander die nauwelijks 1 minuut draait, is voor zover ik weet niet ideaal om metingen op te doen, en al helemaal al niet op de schouwtemperatuur ! Die man berekent mijn rendement, maar vermeldt nergens vermogens of pompdrukken..

Heb ik ergens gezegd dat het niks zou mogen kosten ? Ik ben bereid te betalen voor iemands professionele diensten, ik weet maar al te goed wat de lopende prijzen zijn. Alleen krijg ik geen technieker te pakken.

Door de kleinere sproeier te monteren, die by the way nog steeds ruim binnen het bereik van brander én ketel valt, zie ik niet in hoe ik mijn ketel zou onderbelasten. 

Als uzelf zelfstandige bent, denk ik dat je met jouw attitude niet ver zal lopen. Als ik persoonlijk kon kiezen tussen een geïnteresseerde klant die mee oplossingen zoekt, of een oetlul die er niks van afweet en zich helemaal al niet interesseert, dan wist ik het wil. Ik kijk niet op naar vakmannen, daarvoor heb ik al te veel meegemaakt.

Toch dankuwel voor de arrogante verduidelijking, ik zal ze vliegensvlug naast me neerleggen...

 

 

 

Fuzzynights,

Dus die 14 tot 55 Kw slaat volgens jou op de ketel.

Dat wil dan zeggen dat je in 1999 een condenserende stookolieketel hebt gekocht met een brander die modulerend is maar blijkbaar niet kan moduleren. Uit welk materiaal is die ketel dan gemaakt? En de schoorsteen?

En welk is eigenlijk het merk van de ketel zelf.

 

 Op de ketel staat vermeld:

Type: NK/NU/NU-3-32

Bereich: 25-32 kw

Waterinhoud 68 liter

Bouwjaar 1999

Op de warmwaterketel staat:

type B-155 (155 liter)

dauerleistung 80/60 - 10/45 °C       32kW

Op de brander zelf staat:

Giersch R1 : 14-53 kW

aanbevolen ketelvermogen: 12,5 - 48 kW 

Het gaat hier over een ketel van het merk 'Wolf', type B-155, met 155 liter inhoud.

We hebben de woning 3 jaar geleden gekocht, en deze brander+ketel stond er reeds.

Het is volgens mij geen modulerende of condenserende ketel. 

Schoorsteen is een ouderwetse met potten (woning is van 1958)

Fuzzynights,

Wat willen die gegevens nu zeggen?

Er staat een vermogenbereik vermeld op de ketel, en eentje op de brander. Wat nu?

Zoals ik verwachtte is de ketel helemaal geen Giersch, weet zelfs niet of die wel ketels maakte. Deze branders werden verdeeld door Van Marcke

Ik heb me vooral toegelegd op de brander zelf. Het vermogen op de waterketel kan ik niet gaan wijzigen. Ik

vermoed dat dit enkel een richtlijn is voor de keuze van de brander zelf ?

Dit antwoord bevestigd dat je er helemaal niets van snapt. Het vermogen van de ketel is inderdaad een vast gegeven, opgegeven door de fabrikant. Vroeger lag dat tussen een onderste en een bovenste waarde (zoals op jou ketel). Nu is dit slechts één waarde. Het vermogen van de brander moet aangepast worden aan Qnominaal (nominale ketelbelasting).

Maar ik ben slechts een onbekwame vakman, dus...

 Beste Lacroix;

Men moest een standbeeld in je tuin zetten....

 

 

beste,

als je een warmwaterketel hebt van 32kw moet je voor het beste rendement de brander afstellen op 32-33 kw

verder van dat voorbeeld van gefoefel door installateurs:

Als ner water in de mazouttank zit is het héél goed mogelijk dat uw mazoutpomp kapot draait

dus (ik weet niet of je hier ooit aan gedacht hebt) het kan zijn dat door water op te pompen de mazoutpomp kapot is gegaan en dat de installateur dit heeft vastgestel en vervangen, als hij dan bolt en hij kan hem afstellen is voor hem dit probleem opgelost, het kan dus zijn dat hij de juiste handeling heeft gedaan maar niet gedacht heeft om even uw tank te controleren

 

en 180 euro is redelijk ik vraag ook goed door bij mensen die niet klant zijn, dan bellen da je gisteren al daar moest zijn om dan tot de conclusie te komen da ze er eerst zelf al 2 weken aan liggen te kloten

Beste

Ik maak EPC's op. Nu vroeg ik mij af welke ketel dit is. Een condenserende of een niet-condenserende? En hoe kan ik dit eigenlijk staven? Ik heb namelijk een bouwkundige achtergrond en het is niet altijd evident om na te gaan of deze condenserend is? Zelfde bij gasketels.

Kan iemand mij helpen?

Bedankt

beste,
als je een warmwaterketel hebt van 32kw moet je voor het beste rendement de brander afstellen op 32-33 kw
verder van dat voorbeeld van gefoefel door installateurs:
Als ner water in de mazouttank zit is het héél goed mogelijk dat uw mazoutpomp kapot draait
dus (ik weet niet of je hier ooit aan gedacht hebt) het kan zijn dat door water op te pompen de mazoutpomp kapot is gegaan en dat de installateur dit heeft vastgestel en vervangen, als hij dan bolt en hij kan hem afstellen is voor hem dit probleem opgelost, het kan dus zijn dat hij de juiste handeling heeft gedaan maar niet gedacht heeft om even uw tank te controleren
 

 

ik weet niet wat een stielman u bent,

Als ner water in de mazouttank zit is het héél goed mogelijk dat uw mazoutpomp kapot draait
dus (ik weet niet of je hier ooit aan gedacht hebt) het kan zijn dat door water op te pompen de mazoutpomp kapot is gegaan en dat de installateur dit heeft vastgestel en vervangen, als hij dan bolt en hij kan hem afstellen is voor hem dit probleem opgelost, het kan dus zijn dat hij de juiste handeling heeft gedaan maar niet gedacht heeft om even uw tank te controleren
 

beste,

 
en 180 euro is redelijk ik vraag ook goed door bij mensen die niet klant zijn, dan bellen da je gisteren al daar moest zijn om dan tot de conclusie te komen da ze er eerst zelf al 2 weken aan liggen te kloten

  het kan dus zijn dat hij de juiste handeling heeft gedaan maar niet gedacht heeft om even uw tank te controleren

 hij heeft gewoon zijn werk niet goed gedaan,water in de filter eerst mazoutketel nakijken,men pakt eerst de bron aan natuurlijk u als goed stielman zou u dat moeten weten

 en dan nog schrijft u
 
en 180 euro is redelijk ik vraag ook goed door bij mensen die niet klant zijn, dan bellen da je gisteren al daar moest zijn om dan tot de conclusie te komen da ze er eerst zelf al 2 weken aan liggen te kloten

 

 dit zegd alles over uw ingesteldheid

moet u echt meer betaald worden omdat iemand zelf zijn probleem heeft proberen op te lossen,kost u toch geen bal

maar dat zegd alles over u als goede stielman sory

u moet hier niet op antwoorden anders vraagd u er mischien nog geld voor,mischien nog in het zwart

 

Wil hier enkele opmerkingen maken. Het is juist dat geen enkele tecnieker graag de rommel opruimt van een andere.

Het afstellen en regelen van de brnader moet gebeuren door een technieker die in vlaamse geweest een TV-nummer heeft dit heeft te maken met de milieu wetgeving.

Een afstelling na meten gebeurt op bedrijfstemperatuur dwz als ketel water ongeveer 60°C heeft. De brander moet wel even gedraait hebben

ga je de verontreiniging meten die er is ontstaan bij start.

 

Je ketel geeft een min en maximum nuttig vermogen aan dwz dat de ketel dit vermogen kan afgeven daar is hij voor gemaakt.

Het vermogen wat op de brander staat is het brandervermogen waarvoor deze brander is gemaakt. Het brandervermogen is ongeveer 10% heger dan het nuttig vermogen (rookgasverlies).

Als je je ketel op bv 30kW wil afstellen. dan zoekt je in een sproeier tabel naar de gewenste sproeier.

dwz dat je rekening houdt met de grote (bv 0.5GPH) en de pompdruk (bv 12 bar) daar deze 2 tesamen bepalen hoeveel brandstof er wordt ingespoten. (Verder hangt de sproeier nog af of er gewerkt wordt met voorverwarming of niet)

 Je brander als er alleen R1 staat is er geen spraake van voorverwarming als de aanduiding R1 gevolgt wordt met een V dan is er sprake van voorverwarming (deze v kan staan in combinatie met andere letters bv L)

Dan heb je om nuttig 30kW te bekomen een sproeier nodig 0.65GPH bij een druk van 13 bar of een 0.75GPH bij 10 bar.Het sproeier type wordt bepaald door de brander bv Danfoss S 45°

Als de sproeier druk heb ingesteld moet de brander afgeregelt worden om de goede verbrandingswaarden te bekomen .

Het is niet zo dat als de brander op standaard waardenn zet deze ook goed brandt.

 

Als brander technicus zou je weten dat de grote van de sproeiers wordt aangegeven op volgende manier:

amerikaans systeem aantal GHP bij 7 bar druk

europees systeem KG/h bij 10 bar druk.

Deze vermelde drukken hebben te maken met de norm waarmee de sproeier groote wordt aangegeven. En heeft niets te maken met de pompdruk die men aan de sproeier moet hebben bij deze brander dit wordt door de branderfabrikant bepaalt om zijn brander optimaal te laten werken.

Het is niet zo dat je instaat voor onderhoud van een grote ketel dat je ook weet hoe deze moet afgeregelt moet worden anders wist je dit al.

Je mag nl je brander zelf herstellen maar als er aan het verbrandingsgedeelte wordt gewerkt moet deze nagemeten en afgesteld worden door een bevoegde persoon die hiervoor is opgeleid.

Echter niet iedereen die deze lessen heeft gehaalt is daarom een goede technicus. En zoals Hierboven aangehaalt als je water in de tank hebt dan zoas je schrijft de mazoutpomp waarschijnlijk wel kapot zijn geweest door dat water . Echter de technicus had even moeten controleeren of de brander nog water aanzuigt.